Välj ditt paradis: Nio vackra stränder i Jávea

Jávea är en riktig pärla på kusten Costa Blanca. Det är en mycket rofylld stad som erbjuder natursköna vyer, från toppen av en utsiktspunkt och hela vägen  ner till stranden kan du få njuta av vacker natur.

Längs den 20 kilometer långa kustlinjen erbjuder Jávea stor variation på stränder och vikar i hela Alicante provinsen. Stränderna är oftast dränkta i solsken och några har grottor med imponerande klippor. Alla stränder har självklart kristallklart vatten som du kan simma, dyka, snorkla och paddla kajak i.

Jávea må vara en tillsynes lugn plats under dagen, men flera gånger om året så har dem unika fester i staden. 
Här i Jávea är det hur lätt som helst att hitta boende mitt i paradiset. Man kan lätt bli överväldigad med så många vackra badplatser och så lite tid. Vi har tagit och besökt dem alla i ett försök att göra det enklare för dig.

Nio Vackra Stränder i Jávea

Stränderna ligger mellan Cabo de san Antonio i norr och den södra stranden Cala Granadella. Vi börjar med den nordligaste stranden och flyttar oss sedan successivt söderut.

Playa La Grava, Javea

Playa La Grava, "grusstranden". Stranden är precis bredvid Jáevas marina, nära det gamla fiskedistriktet Duenas de la Mar. Denna centrala strand är väldigt lättillgänglig med bra tillgång till stadens alla bekvämligheter, vilket gör att stranden har gott om besökare under högsäsongen. Men frukta icke - det finns gott om plats!

 

Du kan simma i strandens klara vatten (stranden har blivit tilldelad Blå Flagg för sin kvalité) eller så kan du njuta av en promenad bland palmerna. Under sommaren så har stranden en bra atmosfär, det finns även en marknad här, där du kan handla unika smycken och attiraljer, det finns även en badplats för barn. En perfekt strand för den semestrande familjen. Udden Cabo San Antonio, är en vacker vy från stranden.

2. Playa del Benissero / Primer Muntanyar

Playa Primer Muntanyar, Javea

Detta är stranden, som du ska vara på, ifall du sysslar med vattensporter så som vindsurfing eller kitesurfing. Till skillnad från Jáveas andra stränder så omringas denna stranden av öppet hav med mycket utrymme, så du kan nyttja vinden ordentligt. Under sommaren hittar du på strandens del närmst hamnen, uthyrning för, paddlesurf, kajak, jetski och vattenskidor.  

Detta är en strand med mycket aktiviteter, härlig atmosfär, vackra, närliggande villor med vacker utsikt. Det finns restauranger, chringuitos (en spansk strandbar som du kan äta vid eller bara avnjuta en utsökt mojito) och flera andra nödvändigheter som parkering, stoluthyrning, solparasoll och livvakter. 


Namnet ”Benissero” kommer från en man som en gång i tiden brukade bo på stranden, han kom från grannstaden Benissa. Hans hem har idag blivit en chiringuito på stranden med namnet La Siesta. Tidigare höll han familjemiddag varje söndagskväll med stolar och bord på stranden. Än idag så hålls traditionen vid liv, under några av årets sommarkvällar blir det fest i brasans sken.


El Primer Muntanyar är en förlängning på Benissero. Med 1900 meter till Parador de Jávea är detta områdets längsta strand med vackra stenblock och turkost vatten som är mycket vanligt för kustlinjen Costa Blanca, perfekt för snorkling och dykning!


Att simma här är en fröjd, vattnet blir djupt redan efter 2 meter. Här och där hittar du badstegar och trappor för enkel tillgång till vattnet. Den naturligt, vackra omgivningen och de underbara chiringuitos gör denna platsen väldigt njutbar, dag som natt under hela sommaren.  

3. Playa del Arenal

Playa del Arenal, Jávea

Precis som namnet tyder så är denna strand, precis som La Grava en underbar strand. Otroligt nog så är Playa del Arenal den enda sandstranden i Jávea, så om du inte gillar steniga stränder så är denna stranden till för dig! Detta är Jáveas huvudstrand med en längd på 140 meter och den största stranden i staden. Strandens håller en hög kvalité och har erkänts med en blå flagg.  


En annan fördel med stranden är den fina sand som ger en mjuk backe ner i vattnet, perfekt för barn och äldre. Stranden är även handikappanpassad. Denna stranden är överlägset den bästa stranden i Jávea för att njuta av lek och bollsporter!

Om du skulle råka bli uttråkad på stranden så finns det en livlig strandpromenad med marknadsstånd, caféer och restauranger. På sommaren hittar du till och med fyrverkerier här! De stora fördelarna med stranden är definitivt platsen som låter dig utöva aktiviteter och vattensporter. Den vackra utsikten över Montgóberget som kan beundras härifrån, är definitivt ett plus! 

4. Segon Muntanyar 

Denna klippiga del av kustremsan som är belägen söder om Arenal strand. Segon Muntanyar, "den andra Muntanyar" är en öppen strand med mycket plats. Stranden har badstegar och trappor som erbjuder enkel tillgång till vattnet. Simning, snorkling och dykning är härliga aktiviteter som passar bra här, eftersom vattnet är ofta stilla, speciellt tidigt på morgonen.


Här kan du se flera olika sorters fiskar och annat havsliv i vattnet. Stranden är 1700 meter lång, nog med plats för sommarens besökare. Det finns restauranger, chiringuitos, parkeringsplats för bilen och busshållplatser ifall du vill ta kollektivtrafik hit. Nära stranden hittar du utsiktspunkten Mirador de Sèquia de la Noria, utsikten här är helt makalös.

5. Cala Blanca 

Caleta II, Jávea

Caleta II, Jávea

 

Cala Blanca, “vita viken”, har fått sitt namn efter de vita stenarna och klipporna som kan hittas i denna gömda vik. Det kristallklara vattnet, den otroliga utsikten över Montgóberget och det vackra landskapet runt om, gör detta till en fantastisk plats att snorkla på. Trots alla dessa fördelar så är det ingen risk för trängsel. Hit hittar mest den lokala befolkningen och turister från provinsen. Det enda som kanske kan störa lugnet och tystnaden här är de förbipasserande båtarna.


Cala Blanca är cirka 300 meter lång och består av tre mindre calas (vikar), som ligger precis bredvid varandra och ger stranden sin klippiga form. Du kan endast nå vikarna till fots. Du kommer till vikarna genom att gå nerför en trappa, som du hittar gömd bland stenarna, från en av utsiktspunkterna på en av de närliggande klipporna, Mirador de Cala Blanca eller Mirador de les Caletes.

Caleta ICaleta I, Javea

Denna rustika vik beståendes av klippor och grus är dryga 80 meter lång och ligger vid slutet av gatan Av. de Ultramar. Det är lättast att komma till viken med bil. De sista 100 meterna måste du gå till fots. Nära viken hittar du Mirador de Cala Blanca, som ger dig en underbar utsikt över medelhavet.  

Caleta IICaleta II, Javea

Viken som består av grus, sten och klippor är cirka 40 meter lång och kan endast nås till fots från Caleta I eller via trappan från Mirador de les Caletes. Vattnet är skyddat av en mur av sten som löper ut i vattnet, vilket gör det lugnt och behagligt.

Utsikten över det omringande landskapet och Jáveas vita klippor är spektakulärt! Platsen är en riktig pärla med vackert, klart vatten på mjuka stenar som erbjuder ro och avslappning.

Caleta del Francés

Till denna mindre vik kan du varsamt promenera från Caleta II. Vi säger varsamt eftersom promenaden löper längsmed vattnet och om du inte ser upp så kan du råka få dina fötter blöta! Belöningen för promenadens ansträngning gör dock mödan värd, du kommer att upptäcka det underbara och absoluta lugn som finns vid Caleta del Francés.


Du kan även promenera nedåt ovanifrån men detta är inte riktigt en lika enkel väg. Caleta del Francés kallas även för ”Fransosernas vik” eftersom en viss Monsieur Lambert en gång bodde här, som var en av de första turisterna i Jávea.

6. Cala Sardinera 

Cala Sardinera, Javea

Cala Sardinera, Jávea


Cala Sardinera är en underbar, orörd vik med en strand av grus och småsten. Den ligger på den norra sidan av Cap Prim och Sant Martí. Du kan gå ifrån utsiktspunkten Mirador de la Cruz del Portitxol, längs vägen så kommer du att se en del av Costa Blancas vackra, orörda natur. Stranden är lugn och fin, med en längd på 200 meter. Det finns inga butiker nära men det finns en sjukstuga från Röda Korset på stranden.


Som namnet föreslår så var det tidigare den bästa platsen att fånga sardiner på. Tidigare fiskade man här 2 gånger om dagen: Vid soluppgång och solnedgång. Som förväntat vid en tidigare fiskeplats finns det gott om fisk, så glöm inte att ta med din snorkelutrustning.

7. Cala Barraca o Portitxol

La isla del Portitxol, Jávea

La isla del Portitxol, Jávea

Denna strand av småstenar har mycket klart vatten, den ligger mellan Cap Prim och Cap Negre, med en fantastisk utsikt mot ön Portitxol som ligger bara 300 meter från kusten. Precis som Cala Sardinera kan du gå från utsiktspunkten Mirador de la Cruz del Portitxol, men du kan även ta bilen hit via Cabo de la Nao. Denna strand har gott om besökare och plats, den är hela 900 meter lång. Det är en av de bästa vikarna i Jávea, för dem som gillar att dyka och snorkla.  

8. Cala Ambolo

Cala Ambolo, Jávea

Denna orörda vik med klart vatten och ren silicasand ligger precis innan Cabo de la Nao och ser ut som ett tropiskt paradis! Från början var detta en strand för nudister, vilket den fortfarande är, men idag så är det alltid folk med badkläder här, så oroa dig inte ifall du inte är nudist.

Denna strand ligger nära Mirador de Ambolo. Namnet kommer ifrån la Torre de Ambolo, ett vakttorn byggt under 1500- talet för att skydda folket mot pirater, precis som Jáevas många andra vakttorn i Xàbia.

Här finns det inga badvakter, hyrstolar eller andra nödvändigheter, men det är utan tvekan en av vackraste vikarna i Jávea. Cala Ambolo har inte ett stort antal besökare, trots en längd på 300 meter. Dock så är det under sommarens månader svårt att hitta en parkeringsplats här, om du inte kommer tidigt på morgonen, i värsta fall så får du gå en lite längre bit för att komma till stranden.

Stranden är populär bland klättrare och snorklare. Det finns en liten stenig ö alldeles i närheten, som heter Isla del Descrubidor, där man kan klättra och hoppa ner i vattnet

Observera: Under tiden detta skrevs så var denna strand listad som stängd på  Jáevas officiella hemsida för turism på grund av risk för jordskred. Det går fortfarande att komma hit, vilket får många bad- och snorkelsugna att ta sig hit året runt. Tolka stängd som att du beträder området på egen risk.

9. Cala La Granadella

Cala La Granadella, Jávea

Vi avslutar listan med en strand som är mycket omtyckt av spanjorerna, den har till och med blivit utsedd till en av de bästa i Spanien. Cala Granadella är den sydligaste stranden i Jávea, och har blivit tilldelad en blå flagga för strandens utmärkta kvalité och otroliga skönhet. Stranden har en hästskoformad strandlinje med vackra träd, grottor och otroliga klippor.

 

Det kristallklara vattnet är ett paradis för dykare och snorklare, du kan även gå en vacker promenad mellan strandens utsiktspunkter. Stranden är självklart populär och har mycket besökare under sommaren; den är bara 160 meter lång, så se till att komma dit i tid.  

BONUS! Små extra stränder

Det finns en hel del små vikar som är för små för att kalla stränder. Vi nämner det här för våra entusiaster!

Playa del Pope o del Tangó

Playa del Pope, Jávea

Playa del Pope och del Tangó ligger på södra sidan av la Reserva marina Cabo de San Antonio, i den nordligaste delen av Jávea. Det är två små vikar med små stränder, där dykningen står i centrum på grund av det rika liv som finns på bottnen.

Cala del Ministro

Cala del Ministro, Jávea

Vid slutet av sandstranden Primer Muntayar, bakom Parador de Jávea, finns det en liten vik kallad Cala del Ministro. Det är en vacker vik med klippor och naturligt vattenfyllda pooler i stenformationen. Vattnet är mycket klart och har ett rikt djurliv.

 

Navarro Rubio fick viken som en gåva från självaste General Franco – därav namnet. Idag bor ingen i huset, men man kan se det från viken. Stranden har inga närliggande affärer, men vid gott mod och en packad pick-nickkorg så kommer den här viken vara en utmärkt möjlighet för ett härligt strandhäng.  

 

Inte långt borta från Jávea ligger Alicante, en dagstur dit är alltid intressant! Förhoppningsvis har vi nu givit dig bättre insikt så du inte behöver tveka över dina val av stränder. Vi önskar dig en underbar semester!

 

Karta