10 bästa marknaderna i Granada, Spanien

Mercado San Agustin i Granada

Staden Granada är en central punkt för en del av östra Andalusien. Shoppare kommer från både Almeria och Jaen men också andra delar av Granadaprovinsen för att köpa kläder och andra ting. 

Precis som andra spanska städer och byar är staden värd till regelbundna marknader och händelser som äger rum varje månad eller varje år. 

Här är 10 olika hantverksmarknader och marknader i staden Granada väl värda att leta rätt på när du kommer på ett besök.

Zoco del Salon

Denna härliga marknad hittar du längs stranden av floden Genil. Marknaden på El Paseo del Salon äger rum varje månad. Stånden är öppna hela dagen från 11:00 till 20:00. Alla saker du hittar här är skapade av lokala hantverkare. Räkna med att hitta smink, dekorationer, små gåvor och modeaccessoarer. Här finns det ofta aktiviteter för barnen som till exempel ballonger, ansiktsmålning och ibland också live-musik. 

Adress: Fuente de las Granadas, Paseo del Salon, i Granada

Made in Granada

Marknadsstånden står uppställda på Campo del Principe i Realejo-distriktet. Denna marknad hålls den tredje söndagen varje månad. Många av sakerna är gjorda av papper och kartong så datumet för marknaden flyttas om det spås dåligt väder. Som du anar av namnet på marknaden är det hantverkare från Granada som skapar varor med papper, trä och textilier. En av del av sakerna du kan köpa här kan också göras personliga. 

Adress: Campo del Principe, Realejo, i Granada

Specialistmarknader

Området kring Puerta Real och Paseo de los Tristes används ofta som plats för specialistmarknader: frimärkes- och myntsamlingar, måleri och konstverk, antika böcker och keramikmarknader. Dessa marknader hålls årligen och sammanfaller med helgdagar, helger och festivaler. 

(Se i lokalpressen för mer detaljer)

  • Mercado del Agua – Mirador de San Nicolas (varannan månad på helgerna)
  • Artists Fair ´Granada Pinta Bien´- Plaza Romanilla & Paseo de los Tristes Craft Fair (varannan månad)
  • Antikmarknad – Plaza de Alonso Cano (tredje söndagen varje månad)
  • Frimärkes- och myntsamlare – Puerta Real de España
  • Feria del Libro – årlig bokmarknad (tredje veckan i april varje år)
  • Spansk keramikmarknad - Puerta Real de España
  • Feria del Corpus Christi (varje år i juni)
  • Marknad med gamla böcker – Puerta Real de España (hålls varje år sista veckan i oktober och första veckan i November) 
  • Höstfrukter – Lokal höstfrukt och typiska kakor till salu på Puerta Real de España . Denna årliga marknad erbjuder granatäpple, kvitten och andra säsongsfrukter samt ´torta de la virgen´ (en stor bakelse fylld med choklad, vaniljsås eller pumpapaj).

Mercadillo Granada

Julmarknader

Från den första helgen i december till den 5:e januari hittar du stora julmarknader på Plaza Bib Rambla och Puerta Real de España. Marknadsstånden säljer julkrubbor och hantverk så som träleksaker, läderhantverk och smycken av olika slag. Här finns också kakor och tårtor gjorda av lokala nunnor från klostrena runt omkring Granada. Detta marknadsstånd finns på Puerta Real mitt emot postkontoret. 

Adress: Puerta Real de España, i Granda & Plaza Bib Rambla, Granada

Medeltidsmarknad

Årligen har Granada en medeltidsmarknad som hålls på Plaza Bib Rambla. Här säljs mestadels mat. Stånden är fyllda med hembakt, rustika bröd och kakor, lokal ost och kallskuret. Det finns också hantverk och traditionella leksaker till salu. I närliggande byn Santa Fé hålls medeltidsmarknaden tredje veckan i april för att fira kapitulationen av katolska kungar 1492. Den stora marknaden har en härlig atmosfär där utklädda gycklare och skurkar livar upp marknaden med upptåg. Stånden hittar du längs Calle Real och nära Plaza de España. Öppet mellan 10:00 till 22:00. 

Adress: Plaza Bib Rambla, i Granada & Santa Fe

La Marcha Verde

En av de mest omtalade marknaderna i staden är La Marcha Verde (den gröna marknaden). Den hålls nära Granadas busshållplats norr om staden varje söndagmorgon. Det finns visserligen en liknande marknad i Zaidindistriktet vid Palacio de Deportes varje lördagsmorgon. Denna gatumarknad säljer billiga kläder och krimskrams så som till exempel elektronik. Håll noga reda på din väska och dina pengar då det är mycket människor i omlopp. 

Adress: Calle Gobernador Pedro Temboury, i Granada & Calle de la Sultana, Zaidin, Granada

Ekomarknaden

Denna organiska och slow food-marknad hittar du mitt emot Palacio de Congresos. Första lördagen varje månad hålls marknaden. Bege dig hit till denna Granadas "farmer's market" för att köpa lokal ost, bröd, frukt och grönsaker. Öppettider är 10 - 15.

Adress: Ribera del Genil, i Granada (Öppen asfalterad yta mittemot Palacio de Congresos)

Mercado San Agustin Granada

Marknaden de San Agustin

Nära katedralen i Granada och under Gran Via de los Reyes Caolicos åtefinns denna centrala marknad inomhus som säljer all sköns mat. Den är öppen alla vardagar och lördagar. Nu finns här en gourmetyta så att du kan avnjuta tapas inne på marknaden. Här finns också matstånd som säljer hemmagjorda lagade mål mat att ta med sig hem. 

Höjdpunkter från marknaden är ost- och vinstånden, svampståndet vid ingången och den friterade fisken i baren mot bakre ändan av marknaden som rekommenderas. På sommaren finns här en utomhuspatio att slå sig ner på och avnjuta tapas på också. 

Adress: Calle Alvaro de Bazan, i Granada

Mercado San Agustin Granada

Plaza Larga, Albaicin

På lördagsmorgnarna hittar du en liten matmarknad som slår upp sina marknadsstånd på torget i hjärtat av Albaicin. Här rekommenderar vi dig att att köpa frukt och grönsaker. Denna typiska marknadsplats har använts i hundratals års. Här finns barer och caféer på torget där du kan skåda folkvimlet på bekvämt avstånd. 

Adress: Plaza Larga, Albaicin, i Granada

Merca 80

Denna populära matmarknad i Zaidinområdet har några prisvärda marknadsstånd. Speciellt om du vill köpa kvalitetsfrukt och grönsaker. Den färska fisken är det också värt för dig att leta rätt på. Inomhusmarknaden är öppen dagligen måndag till fredag samt lördagsmorgnar.  

Adress: Calle Palencia, Zaidin, i Granada