Ta dig runt Denia med cykel

Den vackra staden Denia med sitt slott på kullen, Montgoberget, och sin chica marina är en underbar strandort att upptäcka med cykel. 

Stadens centrum har mängder med cykelbanor så du kan ta dig fram säkert när du upptäcker 15 kilometer stränder, historiska centrumet och Montgoberget.

Montgoberget i Denia

Landskapet är mestadels platt runt Denia centrum och stränderna är enkel cykling för alla. Tuff terräng inkluderar Montoreservatet vilket fortfarande är görbart om du är någorlunda i form - eller om bergen och dalarna i och runt omkring Jalon. 

Semesterbostad-Spanien har valt fem cykelrutter där du kan uppleva naturens skönhet kring Denia, Du kan njuta året om tack vare det snälla klimatet i Alicanteregionen i Spanien.

Cyklig  på en grön väg i Denia

Via Verde - den gröna vägen

En vacker och platt cyklingstur är att färdas på är den gröna vägen (Via Verde) i Denia som tar dig via gamla järnvägsspår, genom apelsinlundar och bondgårdar med utsikt över Montobergen i bakgrunden. 

Tåget mellan Denia och Gandia slutade gå för mer än 30 år sedan och det pågår ständiga kampanjer att återinföra det. Nu är spåren en vacker grön väg mellan Denia och El Vergel. 

Grusvägen är perfekt för vandrare, cyklister, barnvagnar och rullstolsanvändare. Det är en platt, bekväm väg med apelsinlundar på varje sida, palmer och vinrankor.

Den gröna vägen i Denia

Det är fantastiskt att ta sig fram tidigt på morgnarna eller när det skymmer speciellt om du gillar fågelskådning. Här finns picknickbord så du kan sitta ner och njuta av ensamheten. 

Vägen slutar nära Els Poblets och El Vergel men du kan fortsätta längs cykelbanan till Pego och ta en åktur till våtmarkerna där de odlar det speciella Bomba-riset som använda i paella. 

Vägen börjar nära Natura handelsträdgård i Camino de Pego och är sex kilometer lång. Om du föredrar det kan du ta en extra sväng ner till stränderna vid Las Marinas i Denia istället för att stanna på cykelbanan. 

Las Marinas 

En annan platt och enkel åktur är längs stranden Las Marinas i Denia där du hittar sanddyner, en liten park och en fyr.

Stranden i Bassetes, i Denia

Det finns många restauranger och barer längs stranden eller i El Portet på vägen till fyren. Så skaffa dig god aptit innan du cyklar hit så du kan njuta av paella och havets läckerheter vid stranden. 

Du kan börja vid Bassetesparken i Las Marinas, nära Hostal Oasis, eller vid Plaza de Benidorm-torget, som ligger 1.5km från Bassetesparken.

Det är en kort åktur på mellan 3.3km om du börjar vid parken eller 1,8 km om du börjar vid torget. 

Det finns en annan härlig rutt för hela familjen som är speciellt spektakulär vid soluppgång och solnedgång då solen går ner bakom bergen.

Det finns träbeklädda promenader längs stranden som är lämpliga för cyklister och är lättåkta mellan sanddynerna i Bassetesparken.

Grönområdet har picknickbord, gungor, träningsgym utomhus och en bar. 

När du beger dig in mot Denia, tar dig färden till området El Portet med fina yachter, restauranger och barer. Du kan se färjorna färdas mellan resorten och Balearernas Formentera, Ibiza och Mallorca.

Slottet i Denia

Om du cyklar förbi färjeterminalen och den norra bryggan hittar du leden som tar dig till fyren. Utsikten härifrån när du kikar tillbaka mot Denia är spektakulära och glöm inte din kamera för att bevara din värdefulla ögonblick från resan.

Du en magisk utsikt över hamnen, Valencias kustlinje med imponerande bergstoppar, inklusive Montgo och det imponerande slottet i Denia. 

Denias kustlinje Las Rotas

Stanna vid det magiska Medelhavet. Vår tredje cykeltur tar oss längs den klippiga kustlinjen av Denias Las Rotas.

Du kan cykla denna tur samtidigt som den från Las Marinas till fyren. Håll enkelt söderut längs kusten, förbi marinan och du tar dig till charmiga stranden Marineta Cassiana. 

Cykla bort från stan mot Cabo de San Antonios klippor. Den 5 km långa turen går precis längs kusten och är promenadvänlig på många ställen. 

När du passerat baren Helios erbjuder kustlinjen söta små klippiga vikar som är idealiska för snorkling med klart vatten för att se stim av små fiskar och annat marint liv. 

Det finns otaliga små mikrosreservat längs vägen med informationstavlor som pekar ut det unika växterna du kan skåda här. 

Las Rotas i Denia

Du kan avsluta din cykeltur vid slutet av Las Rotas vid restaurangen Mena. Här hittar du en vacker plats att avnjuta en paella eller havets läckerheter på terassen vid havet. 

Annars beger du dig upp till Gerrano-utkikstorn, 130 meter över havsytan där du njuter av vackra, milsvida havsutsikt.

Montgo-bergen

Nu är det  hög tid att bege sig från havet och titta närmare på de dramatiska Montobergen som delar Denia och Javea. Dess anmärkningsvärda form har jämförts med en sovande elefant. 

En relativt enkel väg för att bekanta dig med naturreservatet i Montgo är den 5,5 km långa turen mellan det lilla kapellet Pare Pere och grottan Gamell.

Om du startar i Denia tar du dig till torget Plaza Jaume I och följer vägen Pou de la Montanyai och följer skylten till kapellet Pare Pere.

kapellet Ermita Pare Pere i tMontgo, i Denia

Här i kapellet bodde en fransicansk munk mitt i naturen i tystnad, eftertanke och bön. 

Cykelturen följer en bergsstig som går längs med en väg som användes av bönderna i forna dagar. Nu är det ett paradis för hundratals olika blommor, örter och träd. 

Här är också hem till många vilda fåglar, inklusive ugglor och örnar, samt djur som ödlor, ormar, rävar, paddor, hasselmöss och grävlingar. 

Det är väl värt klättringen för utsikten i sig själv är det väl värt. Du skådare ett panorama över kusten och över Denia. På en klar dag kan du se hela vägen till Ibiza. 

Montgobergen i Denia

Från Denia till Javea

Tuffare cyklister kan njuta av en utmanande cykeltur över Monto från Denia till Javea. Du kan cykla tillbaka eller ta dig till Javeas hamn och ta en liten båt tillbaka till Denia när du lutar dig tillbaka och njuter av den spektakulära, klippiga kustlinjen och sandstränderna. 

Återigen, åkturen börjar i vid torget Plaza Jaume men tar dig först bort från Montgo. Istället tar den dig genom Torrecremada, här hålls en utomhusmarknad på måndagarna, och på vägar, förbi den gamla cementarbetena och ut mot öppen landsbygd. 

Du kommer att se små bondgårdar med fruktträdgårdar fyllda med apelsin, oliver, mandelträd (som är extra vackert när det blommar på våren). 

Vägen tar dig också längs landsbygd till La Xara, förbi den gamla byggnaden ria rau där russin torkades and förbi 
Jesus Pobre kyrkogård med sina imponerande cypressträd.

Javea Arenal

Efter 25 km kommer du till Javea där du kan bege dig till hamnen för att ta en båt tillbaka. Du kan också ta en titt på Javeas gamla stad eller stranden Arenal som har en vacker strandpromenad med mängder med butiker, barer och restauranger. 

Det är en relativs lång resa och är på medelnivå. Det finns ett par platta sträckor med ett par stigningar som utmanar dig. 

Glöm inte att ta med riktligt med vatten, ha en bra cykelhjälm i trafiken och ha på dig rikligt med solskydd.

Om du inte äger din egen cykel finns det fler företag som hyr ut eller turistbolag med utflykter med cykel.
 Denias turistkontor har mer information.

Du kan läsa mer om cykling i Alicanteregionen här.