Att cykla Via Verde de la Sierra, Cadiz - Seville

Via Verdes i Spanien 

Det finns mer än 6 000 km övergiven järnväg runt omkring i Spanien. Större delen av den slutfördes aldrig och användes inte. Det fanns en ambitiös plan att koppla samman även den minsta by med järnväg. Alla dessa planer gick om intet under inbördeskriget och året som följde. Under mer än 40 år förföll järnvägen. Större delen av dem slukades upp av den omkringliggande landsbygden. 

Via Verde de la Sierra, Cadiz

1993 lanserades Via Verdes program. Det spanska initiativet var uppbyggt på samma sätt som Storbrittaniens och USAs gröna vägar program. Målsättningen var att introducera miljövänlig turism i landsbygdsområden. I första hand skulle de utvecklas på den infrastruktur som den existerande järnvägen byggts upp på.

Den resulterande i Via Verdes som erbjuder perfekt cykling och vandringsleder för hela familjen. Järnvägslinjer är i sin natur relativt rak och undviker branta lutningar. Den resulterande i att Via Verdes är platta, bilfria och perfekta för cykling eller vandring. De flesta av dem passerar också genom områden av spektakulär naturlig skönhet.

Som nästan alla vägar är de belagda med "tarmac" och korrekt skyltade anses de rullstolsanpassade och lämpar sig för äldre.

Ingen motorfordon av alla slag är tillåten på vägarna vilket ger ett unikt sätt att utforska i den spanska landsbygden.

Via Verdes i Spanien - 20 år av historia

Nyligen firade vägarna sitt 20-årsjubileum(2013) och Via Verde-programmet kan endast betraktas som en stor framgång. Det finns nu över 2 000 km av kasserade järnvägsspår som har omvandlats till 102 separata vägar i hela Spanien. Den totala kostnaden var 143 miljoner euro. Flera miljoner människor besökte Via Verdes 2012. De i provinsen Girona var de mest populära med över 1,5 miljoner besökare under 2012.

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Det beräknas att över 100 000 människor har rest på Via Verde de la Sierra bara förra året. 

Via Verde de la Sierra, Cádiz

En av de vackraste Via Verdes ligger i sydligaste Spanien. Den röstades som den bästa Gröna Vägen i Europa under 2009 och kom på andra plats för "Excellence" 2013. Via Verde de la Sierra korsar bergen i norra delen av provinsen Cádiz och kommer nära den södra delen av provinsen Sevilla. 36.5 km lång tar den dig från byn Olvera till Puerto Serrano och korsar kommunerna Olvera, Puerto Serrano, Coripe, Montellano, El Coronil och Pruna.

Landsbygden runt Cadizprovinsen

Rutten är spektakulär och går igenom några av Andalusiens vackraste och orörda natur. Du cyklar genom tunnlar av varierande längd, över broar och viadukter, genom grönskande dalar, längs flodbanker, genom ängar och fält, och förbi några av Andalusiens mest noggrant skyddade naturminnen . Det finns 30 tunnlar totalt - varav den längsta är över 900 m. De flesta har automatisk belysning men inte alla. Det är lämpligt att ta med en bra ficklampa och / eller strålkastare.

Tunnel i Via Verde de la Sierra

Det finns fyra viadukter totalt. Varav den största är Viaducto de Coripe 237 lång. Tre tidigare tågstationer, Olvera, Coripe och Puerto Serrano har omvandlats till små hotell med restauranger. Dessa är bra ställen att starta eller avsluta rutten på och är de enda punkterna på vägen som är tillgängliga med bil.

Peñón de Zaframagón och Chaparro de la Vega

De två största platserna av ekologiskt intresse är Peñón de Zaframagón naturreservat och Chaparro de la Vega, ett skyddat naturmonument. Peñón de Zaframagón är beläget halvvägs längs Via Verde vid foten av Sierra de Grazalema och till höger om gränsen av provinsen Sevilla (Coripe) och Cádiz (Olvera). Den är hem till en av de största kolonierna av häckande gåsgamar (Gyps fulvus) i Europa. 

Penon de Zaframagon

Hela området är ett fågelparadis med många andra arter, däribland biätare(Merops apiaster), ormörm (Circaetus gallius), egyptiska gamar (Neophron percnopterus), ugglor (Bubo bubo), tornfalkar (Falco naumanni), gråhägrar(Ardea cinerea) och den vanliga kungsfiskaren(Alcedo atthis). Zaframagón tågstationen som ligger precis bredvid den har förvandlats till ett besökscentrum och fågelskådningsplats. De har installerat två högeffektiva digitalkameror dolda högt uppe i bergen som gör att besökare kan se graiparnas häckningsplatser på nära håll i realtid. Centret är tänkt att vara öppet dagligen (var inte det den dagen vi gick) från 10:00 - 16:00 och kostar €2 per vuxen (€1 för barn). Det är alltid en bra idé att ringa först - +34 956 136 372 / 638 280 184. 

Zaframagon viaduct

Den Chaparro de la Vega är en sju hundra år gammal stenek med en diameter på mer än 28 meter på där det är som störst. För att besöka den håll ögonen öppna för skyltar nära Coripestationen där det finns en liten väg som leder fram till trädet. Den Chaparro de la Vega har utsetts till naturmonument i Andalusien.

Cykling på Via Verde de la Sierra

De flesta besökare startar sin resa i byn Olvera och cyklar till Puerto Serrano och sedan tillbaka igen. Du kan hyra alla typer av cyklar (barncyklar, tandem, trehjulingar ..... även elektriska sådana) från Sesca som ligger precis vid ingången till vägen. Barnsitsar och separata vagnar är också tillgängliga. Priserna finns på webbplatsen och brukar ligga omkring 12 € för en hel dag. Du kan också reservera cyklarna i förväg genom att skicka ett e-post - se webbplatsen här.

Karta över Via Verde de la Sierra

En viktig sak att komma ihåg är lutningen. Om du börjar och återvänder till Olvera, kommer returresan vara i uppförsbacke . Ingen av "kullarna" är särskilt markanta eller branta, de är mer av en långsam och konsekvent uppförsbacke som du kommer att känna efter en lång dag av cykling, särskilt de yngre medlemmarna av familjen, eller om att drar en bakom dig.

Trots det skrämmande avståndet finns det olika sätt att göra vägen mer tillgänglig. Från och med Coripe finns ett alternativ. Det kommer nästan halvvägs på vägen och är en av de enda punkter längs Via Verde som kan nås med bil. Du kan enkelt ta dig tillbaka upp - riktning Olvera till Peñón och några av de trevligare fläckarna på vägen. Att hyra cyklar i Coripe verkar något mer komplicerad dock. Företräde ges alltid till hotell- och restauranggäster. Det finns bara ett företag i drift (coriperural.es - 34 955 858 675 / 655 526716).

Du kan också cykla en väg och få en specialanpassad taxi tillbaka till startpunkten . Företaget Sesca - se ovan - erbjuder denna tjänst. Vid skrivande stund, kostar returresan tillbaka till Olvera med taxi för fyra personer + cyklar, från Coripe eller Puerto Serrano €45. För sju personer, €50. Du måste ringa och boka i förväg.

Allt i allt är det en fantastisk dag för hela familjen!!