Den största loppmarknaden i Barcelona, Els Encants Vells

marknade Encants Vells Barcelona
Els Encants Vells marknad eller Old Charms marknad är ett hundratals år gammalt shoppingcenter är ett himmelrike för dig som jagar fynd och loppisföremål. Platsen är också en viktig del av Barcelonas arv och historia.

Med över 500 försäljare är Els Encants Vells marknad fylld med second handfynd som keramikvaser, kristallarmaturer, vintageböcker och antikt järn. Du kommer också hitta madrasser, elektriska cyklar, mobiltelefonaccessoarer och underkläder. 

Och du behöver inte nödvändigtvis köpa något för att njuta av detta nya utrymme. Bara att komma hit för att skåda arkitekturen är värt resan - det lutande, gyllenfärgade kapellet och reflexerna i taket gör Els Encants Vells till ett modern mönsterexempel i design.

En lång historia

Encants Vells Market har funnits sedan medeltiden på 1300-talet. Snacka om uthållighet. 

 
Encants Vells-marknaden
  
Även om marknaden läge har bytt plats otaliga gånger kommer byborna igång marknadens ”temporära” plats, i Encantsområdet, vilket var dess hem under 80 år. Marknaden var den centrala medelpunkten i en kommun där många levde på gränsen. Stånden stod så nära varandra att du var tvungen att armbåga dig fram bland andra kunder. Kanske var det den hektiska miljön som gav Els Encants Vells dess unika karaktärsdrag, dess anspråkslösa urbana butikskvarter.

Den stora nackdelen för området vara att de flesta stånden saknade tak över huvudet. Extrem sol eller hällregn påverkade försäljningen genast.

Så här var det ända tills staden gav marknaden dess nya hemvist i Placa de Les Glorias för några år sedan.     

Ny byggnad, Nytt läge

2013 öppnade Els Encants Vells dörrarna till sin nya byggnad, en attraktiv modernistisk öppen yta med smidig tillgång för försäljarna och köparna. Staden placerade strategiskt Els Encants Vells i vad staden har kallat det ”nya” centrum av Barcelona, Placa de Les Glories.

Det här är den senaste av Barcelonas platser för fritid och modern design. Nära marknaden ligger Glòries Centro Comercial, DHUB Designmuséet och Torre Agbar.  

Glories Torre Agbar
 
Till en början mötte ägare och byborna renoveringen och flytten med blandade känslor. Men en sak är säker, vädret hindrade inte längre kunderna från att handla. 
 
marknaden Encants Vells
 
Marknaden är byggd så att den går att nå från alla håll. Den är också byggd på en multi-nivå-ramp. När du handlar kommer du knappt märka att du sakta rör dig uppåt.

Dess vågiga tak har massor av mångfacetterade vinklar, som sprider bilder slumpvis nedanför. Så du kan titta på dig själv, försäljarna, andra kunder och de livliga gatorna utanför marknaden.

Vad du kan hitta här

Med över 500 försäljare är det enkelt att hitta något du behöver här.

  
marknadsstånd Encants Vells
 
Vissa marknadsstånd har välorganiserade displayer medan andra föredrar att ha allt i en stor hög.

Om du är på gatunivå kanske du hör liv och rörelse från en okänd plats och du har svårt att  lista ut varifrån. Låt mig berätta — det kommer från markplan, hjärtat av hektiskt aktivitet på marknaden Els Encants Vells.

Här lägger försäljare sina varor på marken och ropar ut sina erbjudanden i hopp om att kunderna kommer köpa.

 
gatuplan på marknaden i Encants Vells
Det mesta av vad de säljer ser ut som skräp och det är skräp. För att hitta skatter behöved du vara noggrann och ha ett gott öga för detaljer.
 
marknaden i Encants Vells
Du vet aldrig, kanske hittar du en ovärderlig antikvitet värd hundratals kronor eller ännu mer.

 

Auktionen

 
Om du vill se riktig förhandling “in action” missa inte den öppna auktionen som äger rum varje måndag och onsdag mellan 7 till 9 på morgonen. 

Försäljarna säljer hela partier, som i sin tur, köps av andra försäljare som säljer de sakerna vidare till kunder som dig och mig. Varorna kommer oftast från hus som tömts, överskottspartier och saker från affärer som lagts ned samt konkursbon.

Här kan du äta

Els Encants Vells har två restauranger där du kan slå dig ner och äta och ett litet område med matställen på övervåningen. Det finns några få bord och en mängd ståbord vid baren för dig som vill avnjuta en snabb tapa. 
 
Här är några rekommendationer: 
 
El Mirall dels Encants heter restaurangen som är belägen på nedersta våningen av marknaden. Här erbjuds en modern atmosfär med en smak av spanien. De har också en 10 euros meny meddelikata tapas och bocadillos (smörgåsar). Beställ choricitos al vino (små korvar kokt i vin) med lite sting. 

 

 
Peixets als Encants. Restaurangen erbjuder ratter från havet och ligger i food courten. Ägarna  har även Kioska Universal som ligger i det ökända La Boqueria. Smaka på ansjovisen, de grillade sardinerna eller fiskkroketterna. 

Shoppingtips

Encants Vells Barcelona shopping
 
  1. Här handlar du med kontanter. Försäljarna har växel men det är inte troligt att de accepterar kreditkort, specillt inte på nedre plan. 

  2. Var inte rädd för att pruta. Låt försäljare ange sitt pris och kom sedan med ett annat erbjudande. Var sedan tyst. SE vad som hander.

  3. Klä dig vardagligt. Om du kommer som en finklädd turist kan du räkna med att de höjer priserna.

  4. Om du letar efter fynd, bege dig dit i slutet på dagen när försäljarna är trötta och redo att gå hem. De kommer vara ivriga att få salt sina varor. Nackdelen är att de bästa sakerna är sålda.  

Bra att ha - information

Öppet måndag, onsdag och fredag
9 am - 8 pm
 
Avinguida Meridiana, 69
08018, Barcelona
E-mail: info@encantsbcn.com
Telefonnummer: +34 93 246 30 30

Hitta hit

Närmaste metro: L1 Glories, L2 Encants eller Monumental
Spårvagn: T4, T5, T6 hållplatsen Glories 
Buss: H12, V21, 7, 92 och 192
 

Just nu är inte Els Encants Vells marknaden en stor turistattraktion delvis för att den ligger längre från gamla stan. Passa på  och njut av den nya designen av Barcelona. Och njut av det extra utrymmet!