Förtrollande och ovanliga jultraditioner i Barcelona

Barcelona är känd för sin strandpromenad och fantastiska solsken men när julen står för dörren förändras allt till en helt annan stad. En stad där annorlunda traditioner och julpynt lockar stadens befolkning och gäster bort från stranden och in till centrum. 

Den lokala regeringen sätter fullt blås i juletid. Allt från stadens överdådiga julbelysning till de många julmarknaderna i staden som fylls med förbluffande och överraskande produkter. 

Men som de säger här: "Katalonien är annorlunda". Och de lokala jultraditionerna är bestämt inget undantag.  

Julgran i Barcelona

Tió de Nadal

Tio de Nadal är nog en av de märkligaste jultraditionerna. Tio de Nadal kan översättas till "Julstammen", da Nadel är det katalanska ordet för jul. 

Julstammen är som oftast omkring 20-25 cm lång och kommer in i vardagsrummet den 8 december då spanjorerna firar utformningen av Maria blir gravid (Inmaculada Concepcion). Julstammen är en liten stock och på den sitter två mindre pinnar. Den bär ett barretina-hatt och har en filt över sig för att hålla sig varm. Och så är den är alltid glad och leende.

Varje kväll efter måltiden ger barnen den apelsinskal, och vad annars de har för frukt hemma. Maten är lämnas kvar på sidan av stammen så att den kan äta på natten. Och mystiskt nog är maten borta nästa morgon!

Julstammen ska matas med så mycket som möjligt så att hen kan "lämna" många "gåvor" till barnen. Det mest speciella med denna tradition är nog att barnen på juldagen slår på julstammen med pinnar för att få den att "göra" gåvor. Och ju mer de slår desto mer gåvor sägs komma ut.

För att hjälpa julstammen att komma med "gåvorna" så sjunger barnen Caga tió. Medan barnen sjunger och slår på julen stammen, är en vuxen med och drar fram presenter under täcket över julstammen. Gåvorna är oftast mindre gåvor som annars skulle ha varit i en julstrumpa. Större gåvor barn får barnen den 6 december på trettondagen när kungarna anländer.

Jul i Barcelona - Tio de Nadal

Caganer 

En annan rätt annorlunda och märklig tradition typisk för Katalonien är caganer. Det är en satirisk figur som är en bonddräng från en julkrubba. Han bär en vit skjorta, svarta byxor och en barretina-hatt. Han sitter ner med byxorna nere och det är en smutsig hög på på golvet. Den färska kvarlåtenskapen ingår också och bär inget tvivel på vad det är. 

Många lokalbor köper en varje år för att ha i deras julkrubba därhemma. Det är dock oklart var denna älskade tradition kommer ifrån. En teori är att den symboliserar en mycket betydelsefull del av historien, nämligen födelsen av Jesus. 

Caganer

Idag är caganer inte bara en bonddräng men även figurer som Obama, Madonna, David Beckham, Christian Ronaldo, Askungen och i stort sätt alla i populärkulturen har blivit avbildade i denna ställning. Det finns en alldeles egen klubb för samlare av caganer och nya utgåvor kommer varje år. 

Julmarknader

Om du önskar uppleva överdådig julstämning i stora mängder besöker du Feria de la Sagrada Familia som du hittar på hela torget framför det vackra och säregna La Sagrada Familia. 

På denna marknad hittar du julgranar och juldekorationer och naturligtvis också speciella julfigurer som caganer och tio de nadal. Och vill du göra din egen julkrubba hemma så hittar du alla de olika figurerna här, både åsnor, lador, träd gjorda av mossa och kopparkrukor så små som dina tummar.

Tips: Kom hit så tidigt du kan om du verkligen vill handla. Den smala gången blir snart överfylld och förvänta dig knuffar och trängsel. Många kommer för att skåda alla de olika bodarna och särskilt de som säljer caganer är fullproppade med människor. 

Om du blir hungrig är det ett par av stånden som säljer små snacks som Nutella-pannkakor. Alternativ kan du avnjuta läckra rostade kastanjer som du får i en pappersstrut. 

Sagrada Familia

Feria de Santa Llúcia är med råge den största julmarknaden i Barcelona och har funnits sedan 1786. Den är uppdelad i olika sektioner och fyller hela området framför katedralen i Barcelona. 

Liksom Feria de la Sagrada Familia lockar denna populära marknad för varje år ett stort antal besökande på grund av julkrubban, julpyntet och bland annat misteln och de vackra hemgjorda produkterna i de många stånden. 

För barnen finns det ett par aktiviteter som du inte bör missa:

Den stora Tio de Nadal: Barn får lov att slå på en enorm Tio de Nadal på en scen. I små grupper kommer de upp på scenen, sjunger och slår på Julstammen. Som avslutning får varje barn något gott med sig hem.

Carassa de Nadal: På helgerna hålls denna roliga procession som barn inte bör missas. Lokala bybor för fram ett stort huvud genom de smala shoppinggatorna mellan stånden, medan ett band spelar och marscherar bakom honom. Det roligaste är att han skrämmer barnen, som skriker när han spottar godiset ut till samma barn.

Fira Santa Lucia

Stadens ljus

Det finns alltid en god anledning att komma ut från hemmet och in till staden. För här bjuder stadens gator i juletid en speciell julstämning med alla ljus. Försök at besöka Plaça Catalunya, där träden och varuhuset El Corte Ingles är klädda i en fantastisk belysning. Förvänta dig också att se imponerande julutsmyckning på det stora gatorna som Plaça del Angel, Las Ramblas, Gran Via, Rambla de Catalunya och Passeig de Gracia.

 ljusen på Las Ramblas  

De Heliga Tre Kungarnas Parad

De Heliga Tre Kungarnas parad varje år är en efterlängtad händelse för medborgare i och omkring Barcelona. I alla små byar hålls det en egen fest men den viktigaste är i stadens centrum. Och det är stor och begivenheten som sänds direkt på TV. 

De tre kungarna kommer med båt till Barcelona där tusentals barn står klara att hälsa dem välkomna. Därefter körs de runt gatorna i en öppen vagn och vinkar till barnen. Hundratals människor deltar i paraden - barn, dansare, och folk iklädda kostymer som kastar inpackat godis till alla åskådare under stort jubel från barn och vuxna. 

Och även om det är lite smula kallare i juletid i Barcelona så skiner solen nästan alltid. Och vem kan klaga på det?