Dagstur runt Barcelona: Bergen i Montserrat

På katalanska språket betyder Montserrat det tandade berget. Här hittar du en enorm kontrast till staden Barcelona. Staden är energirik, vibrerande och ett socialt vattenhål. I Monterserrat är det avkopplade, lugnt och ensligt. 
 
bergen i Montserrat
 
Bergen är också kända för att vara en speciell, mystisk plats för den lokala katalanska befolkningen. Den är hem till den heliga Mariastatyn av Montserrat som är känd för att utföra ett antal mirakel som lockar miljoner av pilgrimer från hela världen. 

Montserrat lockar också vandrare och bergsklättrare som letar efter äventyr. De otaliga vandringslederna och skyhöga bergen erbjuder magnifika utsikter. Men de passar egentligen för alla - turister som lokalborna. De höga, svällande formerna får dig att stirra och fundera över hur naturen lyckades skapa så märkliga, vackra landskap. 

Historia

Montserrat har en gammal religionhistoria som härstammar tillbaka till tiden när romarna konstruerade ett tempel för att dyrka Venus. Senare knöts den samman med kristendomen då eremitmunkar byggde flera eremitages (eremitbostäder) runt om i berget. 1025 byggdes klostret Santa Maria de Montserrat och började locka pilgrimer som bevittnade och proklamerade de mirakel som utfördes av Jungfrun av Montserrat.
Monasterio de Montserrat


1409 blev klostret en "abbey". Det expanderade i storlek och blev så småningom ett kulturellt centrum som inkluderade Montserrat Musikskola. Klostret förstördes och övergavs under den franska kriget i början av 1800-talet. Det återuppbyggdes igen. Tyvärr blev det sedan blev en plats för religiöst våld under det spanska inbördeskriget. Det förskonades och restaurerades av den katalanska regeringen.

På grund av det starka motståndet av det katalanska folket, fortsätter Montserrat att vara en symbol för hjärta och styrka för den katalanska regionen.

Tips på vad du kan göra i Montserrat

 
1. Besök Santa Maria de Montserrat Abbey
  
Santa Maria de Montserrat stadfäster den berömda statyn av Jungfrun av Montserrat. Hon sitter på toppen av altaret, där människor vallfärdar och står i långa köer längs sidan för att förära henne ett besök. Basilikan är mörk och högtidlig. Om du inte är en religiös typ, är det värt att se den gotiska arkitekturen som är mörkt belyst av hängande lampor.

Det kvadratiska torget i mitten har en vacker öppen innergård med ett vackert marmorgolv med latinska inskriptioner.
 Santa Maria de Montserrat
 
2. Gå en tur i bergen
 
För naturälskare finns det mängder med vandringsleder och stigar i Monserrat för både nybörjare och experter.  Några av vandringslederna är breda och väl asfalterade så att du kan ta med små barn. Den enklaste rutten leder från klostret till Degotalls.
 
berge i Montserrat
 
Stigen har många tydliga skyltar att följa så oroa dig inte för att gå vilse. Längs vägen kan du se flera stationer med religiösa statyer och skulpturer. 
 
 Primer Misteri de Gloria
 
Om du är mer våghalsig prova på att vandra den svåraste rutten till Sant Jeroni, den högsta punkten i Montserrat som är 1 236 m hög. Det är en ungefär 5 timmar lång vandring. I slutet belönas du med en 360 graders utsikt över Barcelona och Penedes. På en klar dag kan du se ända till Mallorca. 
 
Du kan också ge dig ut och bergsklättra  — om du är en riktigt äventyrslysten person.
 
bergen i Montserrat mountains att upptäcka
 
3. Ta bergbanan Sant Joan

 
Bergbanan är en kort tur på 7 minuter men den tar dig 1 000 m över havet. Det är också den brantaste bergbanan i Spanien. Du får se fantastiska vyer över klostret, bergskedjan Pyrenéerna och den piktoreska landsbygden nedanför. 

Här kan du äta

Om du inte planerar att ta med en picknick till lunch finns det flertalet restauranger att välja på i klosterområdet. 

1. Restaurant Hostal Abat Cisneros. Den här restaurangen har en charmerande miljö med en vackert kurvig steninteriör. Här serveras läckerheter från det katalanska köket och är idealiskt för små grupper. En medianpris på en lunch är ca 35€. 
 
2. Restaurant Montserrat. En restaurang som erbjuder medelhavsmat och som är lämplig för större grupper. Håll utkik efter skyltar som säger “Mirador dels Apostols”. Ett stort plus: här finns ännu fler häpnadsväckande panoramautsikter över bergen och dalen Llobregat. 
 
Montserrat from restaurant
 
3. La Cafeteria. Med en öppen planlösning är La Cafeteria en avslappnat ställe att äta lunch på. Här finns det två våningar som kan vara fulla av folk och det kan vara svårt att få sittplats. Det finns en själv-servering. med smörgåsar, chips, läskedrycker och annan enkel ta-med-mat. Bege dig till matluckan om du letar efter ett varmt mål mat. 
 
4. Bar de la Plaça. Det här är en liten bar — typiskt för vad du hittar runt omkring Barcelona. Här serveras varma och kalla smörgåsar, pastarätter, hamburgare, alkoholhaltiga drycker och kaffe som piggar upp dig snabbt. Tips: du kan få tävla om servitörens uppmärksamhet väl framme i baren. 

Vägbeskrivning från Barcelona

Med många tusentals besökare de senaste decennierna har Montserrat blivit lättare och lättare att ta sig till. Det finns många olika möjliga transporter. Och din resa hit ger dig en magnifik utsikt över bergen. 

Montserrat sedd från tågstationen

Med tåg
 
Barcelonas FGC(Ferrocarils de la Generalitat)-tåget avgår från stationen i Barcelona Catalunya varje timme med start kl 8:36 am. Tågresan tar ungefär en och halvtimme så kom iväg så tidigt du kan. 

Du kan också ta R5-linjen som binder samman Montserrat med en aeri (kabelbana). Den rekommenderas för en hissnande och kittlande tur med underbar utsikt, men bara för de som inte är rädda för höjder. 

Du även prova på cremallera(en kuggstångsbana) med magisk panoramavy över hela dalen nedanför. 
 
 
Med bil
 
Även om vägen är snirkling är det värt att köra den om du vill komma fram fort. Beroende på var du befinner dig i Barcelona kan du få en mer specifik vägbeskrivning här.
 
Om du vill parkera i Montserrat finns det ett begränsat antal parkeringsplatserna nära klostret. (Vi åkte på en lördag i oktober och parkeringsplatsen var full kl 8:15 på morgonen.) Du kan också parkera nära kabinbanan eller vid stationen till kuggstångsbanan(Cremallera de Montserrat) där det finns gott om platser. 
 
Med Buss
 
Du kan också åka Autocares Julia, ett privat bussbolag. Bussen avgår från Carrer Viriat nära Sants tågstation. 

Mer information

Besök den officiella hemsidan för Montserrat som är heltäckande. Bege dig sedan till Montserrat med vänner och familj. Ha en underbar resa.