En guide till stränderna i Altea

Altea är en ganska liten stad på den vackra kusten Costa Blanca som ligger mellan populära semesterorter som Benidorm och Calpe. Förutom stränderna, har staden ett pittoreskt och vitkalkat historiskt centrum med små kullerstensgator som är väl värd ett besök. Altea är en favorit bland konstnärer och fotografer, och är perfekt att besöka från ditt semesterhus på Costa Blanca.

Frånsett den imponerade gamla stadskärnan har Altea något som passar för alla smaker. Välj bland vackra stränder av småsten, som har kristallklart hav, fina omgivningar och många faciliteter. Allt detta gör området till den perfekt stranddestinationen för badsugna barnfamiljer. För att hjälpa dig med att hitta din favoritstrand i Altea, har vi skapat den här guiden över de bästa stränderna som kustlinjen erbjuder.

Playa de l'Espigo

Playa de l'Espigo

Playa de l’Espigo är den nyaste stranden i Altea. Den invigdes 2016 med en strandpromenad som leder fram till mynningen av floden Algar. Denna stenstrand, som är 700 meter lång och 30 meter bred, tenderar att vara välbesökt under sommarmånaderna. Men tack vare att den är så stor, känns den sällan packad med folk. Med sina badvakter under sommarsäsongen och det stilla, grunda och turkosblåa vattnet, är detta en perfekt strand för familjen att slappa på när ni hyr lägenhet i Altea.

Espigo-stranden ligger nära centrum och är lättillgänglig till fots när man följer strandpromenaden. Om du blir hungrig och sugen på lunch, finns det ett stort utbud av restauranger längs promenaden, där menyerna bland annat innehåller läckra tapas och lokala fisk- och skaldjursspecialiteter. 

Playa de la Roda

Playa de la Roda

Lite längre söderut hittar man stranden La Roda, som utöver sin Blåa-Flagga, både har badvakter och faciliteter som toaletter och uthyrning av parasoll. Med en längd på 1400 meter är den en av de längsta stränderna i Altea. Tack vare att den ligger så centralt är den även lättillgänglig. Om du väljer att ta bilen hit, finns det en parkeringsplats endast 30 meter från stranden. Ett stort utbud av restauranger och barer ligger alla på gångavstånd från Playa de la Roda, och gör så att du kan ladda batterierna på nytt efter en härlig simtur.

Playa de La Roda består av småsten, grus och sand. Vattnet blir snabbt djupt och stranden rekommenderas därför inte för personer som är oerfarna simmare. Vattnet är dock stilla, något som gör det säkert för barn att plaska omkring i vattenbrynet. Det finns också lekplatser på stranden där barnen kan roa sig för en stund. Stranden är populär bland sportutövare, då förhållandena är riktigt bra för vattensporter som vindsurfing, kajak och dykning. För sportintresserade landkrabbor finns volleybollnät uppsatta.

Playa de Cap Blanch

Playa de Cap Blanch

Den sydligaste stranden i Altea är Cap Blanch, som är en sandstrand blandat med småsten. Stranden är lättillgänglig då den binder samman stränderna i Altea med de omkringliggande stränderna vid grannstaden L’Albir. Cap Blanch har en Blå-Flagga och erbjuder uthyrning av parasoll och solstolar, lekplatser för barn, volleybollnät och fotbollsmål. För de mer äventyrslystna är det också möjligt att hyra kajak eller inlines/rullskridskor. Om du är hungrig efter all aktivitet kan du äta på någon av de närliggande restaurangerna som serverar utsökt lokal mat.

Vyerna från stranden är storslagna och gör det ännu mer värt att besöka den. Till vänster kan man se Alteas livliga hamn, och till höger ses det vackra berget Sierra Helada torna upp.

Playa del Albir

Playa del Albir

Teoretiskt ligger Albir-stranden i grannkommunen L'Albir, men tack vare sin närhet till Altea bestämde vi oss för att inkludera den i guiden. 

Albir-stranden ligger precis intill Playa de Cap Blanch och har samma faciliteter som garanterar en behaglig och avkopplande stranddag. Stranden ligger skyddat av Punta Bombarda och Sierra Helada till höger, vilket gör den till en perfekt plats för vattensporter såsom paddelsurfing (SUP).

Playa del Albir är lättillgänglig, har parkeringsplatser och massor med restauranger som sträcker sig längs med strandpromenaden.

Cala de la Barra Grande

Cala de la Barra Grande

Med kristallklart och stillsamt vatten, är vackra och klippiga Cala de la Barra Grande den nordligaste stranden i Altea. Detta är den perfekta platsen för att verkligen koppla av och komma ifrån de livligare och större stränderna i närheten av Alteas centrum. På denna nudiststrand, som bara är 50 meter lång och 7 meter bred, kan man jobba på solbrännan i lugn och ro. Glöm inte snorklingsutrustningen för här väntar spektakulära undervattensupplevelser med massor av havsliv och klippformationer!

Cala del Metge

Cala del Metge

Denna lilla men pittoreska och naturliga vik är perfekt för en intim och privat strandupplevelse, vilket gör att den är välbesökt av nudister. Att nå stranden kan dock vara något mer utmanande. Kör mot Camino del Faro, följ vägen rakt fram och ta den första avfarten till vänster. Denna grusväg leder till viken.

Cala del Metge är en stenstrand med kristallklart vatten som är perfekt för snorkling och ger dig en fin vy mot vikarna Albir, Altea och Calpe. Glöm inte att ta med dig matsäck och alla andra nödvändiga saker för att göra stranddagen perfekt. Denna strand ligger nämligen ganska avlägset till, långt ifrån restauranger och butiker.

Cala del Soio

Cala del Soio

Med sina vackra klippor är den orörda viken Cala del Soio ett måste när du hyr lägenhet i Altea. Här finns en liten hamn och en chiringuito (strandbar) - som håller öppet året runt och det är också möjligt att hyra brädor för paddelsurfing och kajak.

Glöm inte snorklingsutrustningen eftersom Cala del Soio är den perfekta platsen för att utforska livet under vattenytan. Det bästa sättet att ta sig till Cala del Soio är till fots eller på cykel. Det finns dock en parkeringsplats vid Jardín de Argentina, där man kan lämna bilen och gå ner till den vackra viken.

Playa de Cap Negret

Playa de Cap Negret

Denna semi-urbana strand är generellt lugnare än de centrala stränderna. Stranden har ett tunt lager av grus och småsten, vilket gör Cap Negret till ett mer komfortabelt alternativ än Alteas andra mer steniga stränder.

Om du letar efter äventyr på Cap Negret, kan man hyra vattenskidor. Vill du bara koppla av, är det också möjligt att hyra en hängmatta där man kan lägga sig och njuta av solens värmande strålar och vågornas skvalp.

Altea har många olika stränder och är perfekt för en semester på Costa Blanca. Hitta din semesterbostad eller lägenhet, res till Altea, upptäck den vackra kusten och välj din favoritstrand!

Karta - Stränder i Altea