De vackra stränderna i Alcudia på Mallorca

Vackra badvikar och turkost vatten är attraktioner som genom åren lockat massor av turister till Mallorca. En av de största semesterorterna på ön är Alcudia och närliggande Port d’Alcudia, som förutom sina underbara stränder även erbjuder mycket att se och göra.

Stränderna kring Alcudia är fantastiska på alla vis

Här hittas stränder som passar för alla smaker, från vackra vikar gömda bland klippor och pinjeskogar till välbesökta stränder med fin gyllene sand. Alcudia är ett populärt resmål för familjer med barn eftersom vikarna har stilla och långgrunt vatten, något som är perfekt för de yngsta simmarna.

Playa de Alcudia

Platja Port d'Alcudia är huvudstranden i området

Alcudia-stranden - eller Playa del Puerto del Alcudia - är huvudstranden i området. Trots att detta är en mycket populär turistort finns få höga byggnader nära vattnet. I kombination med många palmer och tallar besitter stranden en naturlig skönhet.

Den sträcker sig 3 km, vilket garanterar att det alltid finns plats. Turisterna förvånas ofta över hur ren den vita sanden är, vattnets turkosa färg och den grunda havsbotten.

Spendera latar dagar på Playa de Alcudia

Man kan dela in Playa de Alcudia i två delar. Den första delen börjar vid småbåtshamnen i Port d'Alcudia och följer strandpromenaden som alltid är fylld av lokalbor och turister som strosar omkring i solskenet. Denna första del är ofta välbesökt eftersom den ligger i en zon med många hotell.

Här hittas chiringuitos (strandbarer), restauranger och företag som erbjuder uthyrning till vattensporter. Du kan hyra vattenskoter, ta en tur med bananbåtarna eller testa på skärmflygning för att njuta av vidunderlig utsikt över Alcudia-bukten från ett annat perspektiv.

Playa de Alcudia utgörs av två delar

Den andra delen av Playa de Alcudia börjar vid den så kallade Ciudad Blanca (”den vita staden”) och sträcker sig hela vägen till Playa de Muro. På denna del råder ett avslappnat strandliv med mer naturliga omgivningar.

S'Illot

S'Illot ligger 5 km utanför Alcudia

S'Illot är en vacker bågformad vik som hittas vid Cabo de La Victoria, bara fem kilometer från Alcudia. Stranden består av grus och små runda stenar, men lockar trots det många soldyrkare. Det finns en mängd spännande fiskarter att upptäcka i det kristallklara vattnet, så glöm inte cyklop, snorkel och simfenor.

Bara några få meter från stranden ligger en liten ö där man kan klättra upp på klipporna och hoppa ut i det svalkande vattnet.

Gör en dagsutflykt till S'Illot

Klipporna längs stranden ger skön skugga och lä under heta dagar. Vattnet på S'Illot är vanligtvis mycket stilla, och de omgivande landskapen är vackra och orörda, vilket gör denna strand populär för kajakpaddling, paddelsurf och diverse utflykter.

Playa de Sant Joan

Playa de Sant Joan är en favorit bland snorklare och lokalbefolkningen

Playa de Sant Joan ligger bara tre km från Alcudia stad och är en strand som ofta besöks av lokalbefolkningen. För att dig hit från ditt semesterhus i Alcudia, sätt kurs mot bostadsområdet Mal Pas och följ skyltarna.

Vid stranden hittas en liten parkeringsplats, och under sommarmånaderna bör du komma tidigt om du vill lämna bilen här. Sant Joan har en kombination av sand- och stenbotten med vacker vy över Pollensa-bukten i fjärran. Kanske tas semesterns bästa selfies härifrån?

Njut av det turkosa vattnet på Playa de Sant Joan

Den färgrika havsbotten har gjort stranden till en favorit bland snorklare som vill bekanta sig med Medelhavets fauna. På stranden hittas få faciliteter, om än det mest väsentliga: en strandbar, livräddare och uthyrning av parasoll.

Sant Pere

Platja de Sant Pere är en liten och mysig strand

Hyr ett semesterhus i Mal Pas för att semestra nära Sant Pere-stranden. Denna 100 meter långa sandremsa ligger intill marinan Marina de Bonaire ("krokodil-hamnen") och är idealisk för en dag fylld av sol och bad.

Snacks och drinkar kan du köpa i strandbaren (bara öppen under högsäsongen) och parasoll samt solstolar går att hyra. Det finns även livräddare på plats.

Sant Pere-stranden passar utmärkt för barnfamiljer

Sant Pere är en liten och mysig strand som hittas mellan klipporna. Vattnet är också rent och grunt, vilket gör den särskilt lämplig för barn. Om du bor i detta område är det väl värt att besöka baren 5 Oceanos Chillout, som på kvällen serverar läckra drinkar i en fantastisk atmosfär. Sjunk ner i de mjuka sofforna och sippa på färgglada drinkar under solnedgången. Sedan kan man fortsätta ut i natten och testa på utelivet.

Aucanada

Aucanada är en familjevänlig strand med rent och grunt vatten

Playa de Aucanada eller Alcanada, som den också kallas, ligger strax utanför golfbanan och bara tre km från Port d'Alcudia. Du kan enkelt nå den till fots. Detta är en mysig stenstrand med rent och stilla vatten, ett plus är den omgivande tallskogen som ger skön skugga och vila från solen. Stranden besöks ofta av familjer och lokalbefolkning som njuter av en picknick eller grillar.

En bit ifrån stranden, ca. 150 meter från kusten, ligger en liten ö med ett fyrtorn. Det grunda vattnet gör så att du enkelt kan simma ut och utforska ön.

Simma ut till ön och upptäck fyrtornet på Playa de Aucanada

Förutom småsten är vissa delar täckta med torra alger, kända som Posidonia Oceanica. Dessa enhjärtbladiga växtarter är unika för området och något som du inte kommer att hitta på många andra stränder på Balearerna.

Es Faralló 

Posidonia Oceanica, en typ av sjögräs, hittas ofta på stränderna omkring Alcudia

Om du passerar ön med fyrtornet och går längs golfbanan stöter du på en annan mer isolerad vik. Här råder ett intimare strandliv som lockar många nudister och på stranden finns även samma alger som nämns ovan. Ytterligare lite längre bort ligger den lilla stranden Es Faralló. Klapperstenar och tjockt grus utgör underlaget i denna vik, som kännetecknas av sin smala och vidsträckta form där den ligger vid foten av en liten backe.

Es Faralló är en isolerad stenvik - långt bort ifrån alla bostadsområden

Denna strand är isolerad, långt bort ifrån alla bostadsområden, och besöks sällan av turister vilket gör att du inte kommer stöta på några större folkmassor. Den steniga havsbotten döljer många skatter, så glöm inte att ta med dig cyklop och simfenor!

Coll Baix

Coll Baix är kanske områdets vackraste strand

Coll Baix har flera gånger blivit vald till områdets vackraste strand - och det är inte förvånande. Denna paradisliknande strand är svårtillgänglig och orörd. För att ta sig hit finns två alternativ: via havet (med båt eller vattenskoter) eller till fots.

Vandringsstigen börjar vid skogen och fortsätter längs med den klippiga kustlinjen. På vissa ställen stupar klipporna rakt ner i Medelhavet, så var försiktig och använd rätt typ av skor (inga flip-flops). Att gå till detta gömda paradis är dock mödan värt.

Att vandra till Coll Baix är ett äventyr

Stenstranden är 220 meter lång och 50 meter bred. Omgivningen består av höga klippor som ramar in stranden och garanterar intimitet. Troligtvis kommer du att stöta på måsar som väntar på en bit bröd från picknickkorgen, eller bergsgetter som är vanliga på den här sidan av ön. Det rekommenderas inte att mata de vilda djuren, vare sig måsar eller getter.

Coll Baix-stranden är magiskt vacker

Om du väljer att promenera till Coll Baix, var noga med att ta med dig allt som du behöver (samt använd lämpliga skor) eftersom inga faciliteter finns här. Du kan också köra bil från Alcudia, men du kommer att behöva parkera ett par km bort och gå till stranden.

Karta