La Caleta - en gömd pärla på Teneriffas sydkust

Den charmiga fiskebyn La Caleta ligger bara ett stenkast ifrån några av de mest populära semesterorterna på ön, och är ett måste när du hyr en semesterbostad på södra Teneriffa. De som redan känner till detta smultronställe, kommer hit för att njuta av öns bästa fiskrestauranger eller ta ett uppfriskande dopp i det utomordentligt turkosa och klara havet. Gastronomi, aktiviteter, stränder och traditioner - vi guidar dig till det bästa i La Caleta. 

Från liten fiskeby till ett eldorado för havsmat

Den mysiga fiskebyn La Caleta på Teneriffa

La Caleta ligger vackert längs Teneriffas sydvästra kust, nära det populära resmålet Costa Adeje. Från Costa Adeje kan du nå La Caleta till fots och det tar ungefär en timme. Byn kan också nås med bil eller lokalbuss ifrån din semesterbostad i Los Cristianos eller hyrda villa i Playa de las Américas

I bukten framför byn ligger fiskebåtar förtöjda och guppar stillsamt i takt med vågorna. Istället för att segla hela vägen in till land brukar fiskarna hoppa i och simma in istället. Genom åren har många utlänningar bosatt sig i La Caleta för att njuta av byns stillhet och skönhet. 

Ett resmål för matälskaren

I byns fiskrestauranger äter man förträffligtUnder de senaste decennierna har La Caleta förvandlats till ett trendigt resmål för att njuta av Teneriffas kulinariska läckerheter. Matentusiaster reser hit för att äta den bästa fisk- och skaldjuren på ön, dricka gott lokalt vin och bara ta in den avslappnade atmosfären. 

I La Caleta är det svårt att göra fel när man ska välja restaurang. Många ligger längs med strandpromenaden och erbjuder både läcker mat och utsikt. Exempelvis Masía del Mar, som är en familjeägd fiskrestaurang med stor erfarenhet. Att äta ute i La Caleta är lite dyrare än i andra områden på ön, men det går också att hitta mer billiga alternativ, såsom restaurangen Varadero på Calle las Artes. 

Havsmat i La Caleta - kan det bli bättre?

Många kommer till La Caleta för att njuta av de spektakulära solnedgångarna. Under bolmande sommarkvällar samlas folk för att se solen sakta försvinna bakom den lilla grannön La Gomera. 

Stränderna i La Caleta

I La Caleta finns inga sandstränder. Kustremsan är klippig, men tack vare många stentrappor med räcken är åtkomsten till havet enkel. Det glittrande turkosa vattnet är väldigt inbjudande, och kommer utan tvekan locka dig till ett skönt dopp. 

La Caleta ligger precis vid havet

Söker du efter vilda stränder? Sätt kurs bortom bergen som ligger på högra sidan om La Caleta. Du måste emellertid klättra lite för att ta dig ner till dem, och de är inte tillgängliga via vanliga vägar. Stigen är brant och stenig på vissa platser, så ta med ett par rejäla skor, vatten och snacks. 

Den första stranden du stöter på är Playa Los Morteros. För 25 år sedan visste endast ett fåtal av öborna att denna plats existerade. Inte heller Morteros är en sandstrand, utan en vacker stenvik där man från klipporna kan hoppa rakt in i det azurblå vattnet. Det finns även ett litet hippiesamfund som håller till på stranden, även om det inte är tillåtet att campa här.

Playa de Los Morteros hittas utanför La Caleta

Efter Playa de Los Morteros kommer du till Playa Diego Hernández, men för att nå den måste du först gå nerför en brant och stenig stig. Playa Diego Hernández återfinns ofta högt uppe på listorna över de vackraste stränderna på Teneriffa!

Diego Hernández-stranden är en cirka 80 meter lång remsa med vit pulversand. Atmosfären är skönt avslappnad, och många naturister kommer hit för att njuta av intimiteten och samtidigt få en solbränna över hela kroppen. 

Vackra Playa Diego Hernández

Vi rekommenderar att besöka stranden vid lågvatten, då har du gott om plats att breda ut handduken på. Vid högvatten, lapa istället sol på klipporna och njut av den varma kanariska solen över en picknick.

Playa Diego Hernández ligger strax intill Golf Costa Adeje. Du kan också gå hit från vykortspittoreska El Puertito - en av de vackraste byarna på södra Teneriffa.

Traditionella festligheter i La Caleta

Traditionella festligheter i La Caleta

Varje år i augusti hålls en traditionell fest i La Caleta för att hedra Virgen del Carmen. Under en procession bärs statyn av Jungfrun ner till stranden och placeras i en båt som är fylld av blomster. Jungfrun lotsas sedan längs med kusten av lokalbefolkningen. Sedan följer ett hejdundrande firande med dans, musik, god mat och fyrverkerier till långt in på småtimmarna.

En annan viktig fest i La Caleta hålls i januari och är dedikerad byns skyddshelgon: San Sebastián. Enligt legenden har skyddshelgonet förmågan att skydda byn och dess invånare från pest och skadedjur. Firandet av San Sebastián påminner mycket om Virgen del Carmen-processionen. En trästaty av skyddshelgonet eskorteras ner till Enramada-stranden och läggs i en utsmyckad båt som seglar iväg. Efter denna procession badar och välsignar man djuren för att säkerställa en god hälsa det kommande året. Kan du föreställa dig när getter, åsnor, kor och hästar tas ner till vattnet samtidigt? En unik och charmig upplevelse!

Turkost vatten utanför La Caleta

La Caletas traditionella ”fiestas” ger besökaren chansen att uppleva autentiska spanska traditioner. Även om dessa festivaler är förankrade i det religiösa, är de också fullt godkända skäl till att festa hela natten lång.

Karta: här ligger La Caleta på Teneriffa