De bästa stränderna på södra Teneriffa

En av de mest populära Kanarieöarna är Teneriffa, som är det perfekta resmålet för en avkopplande strandsemester. I den södra delen av ön ligger fantastiska semesterorter som Playa de las Américas, Los Cristianos och Costa Adeje - där de vykortsvackra stränderna följer som på ett pärlband. 

Hitta din privata semesterbostad på Teneriffa, njut av Kanarieöarnas varma vatten och spendera dagarna på några av de vackraste stränderna i Spanien som varje år lockar miljontals besökare. Vet du inte vilken strand att börja på? Fortsätt att läsa så guidar vi dig till de bästa stränderna på södra Teneriffa.

1. Playa del Duque, i Costa Adeje

Playa del Duque på Teneriffa

Playa del Duque ligger i den trendiga semesterstaden Costa Adeje, en kort promenad ifrån charmiga fiskebyn La Caleta. Området runt stranden är fullpackat med spektakulära femstjärniga hotell, fina restauranger och lyxiga butiker som kan tillfredsställa även de mest svårflörtade ”shopaholics”. Lyckligtvis är stranden gratis för alla! 

Playa del Duque är utan tvekan en av de bästa stränderna på Teneriffa. Turkost vatten, sköna vågor och gyllene sand lockar både turister och lokalbefolkning. Playa del Duque har alla de nödvändiga bekvämligheterna (offentliga duschar, toaletter, solstolar, restauranger och stormarknader) som behövs för en lyckad stranddag. Om du tröttnar på att lapa sol kan du ta en uppfriskande promenad runt klipporna strax utanför stranden. Om det behövs kan man här också hitta lite svalkande skugga och havsvindar för en solbränd kropp.

2. Playa de Fañabé och Playa de Torviscas, i Costa Adeje

Vackra Playa de Fañabé, Teneriffa

När du fortsätter att gå söderut mot Playa de las Américas från Duque-stranden stöter du på två förtrollande stränder precis intill varandra: Playa de Fañabé och Playa de Torviscas. Detta område är dessutom ett av de bästa ställena att bo på Teneriffa. Många trendiga kaféer, mysiga tavernor, restauranger, souvenirbutiker och stormarknader ligger längs strandpromenaden. Under ljumma sommarkvällar kommer folk hit för att njuta av levande musik, den tillbakalutade atmosfären och de färgsprakande solnedgångarna som Teneriffa är så känd för.

På stranden finns en liten vattenpark för barnen. Ett stort utbud av vattensporter gör att även de äldre vattenälskarna kan hålla sig sysselsatta. 

3. Playa de la Pinta, i Costa Adeje

Playa de la Pinta ligger vid hamnen Puerto Colón

Om du fortsätter mot Playa de las Américas från Fañabé passerar du nästa strand på vår lista: Playa de la Pinta. La Pinta är inte områdets största strand, men dess läge precis intill en av de största hamnarna Puerto Colón gör den väldigt populär.

De flesta båtturer och vattensporter utgår härifrån, och man kan enkelt köpa biljetter vid ingången till hamnen. Här kan du exempelvis delta i delfinutflykterna, prova på vattenskoter eller hyra en stor segelbåt (inkl. skeppare) tillsammans med ditt resesällskap. Det finns även ett litet köpcentrum med kaféer, restauranger och resebyråer framför hamnen. 

4. Playa de Troya, i Playa de las Américas

Populära Playa de Troya, i Las Américas

Playa de Troya ligger vid den livligaste delen av Las Américas. Stranden är väldigt populär och det kan snabbt bli trångt mitt under brinnande högsäsong. Nära Playa de Troya ligger de flesta kaféer, barer och restauranger i Las Américas. Området är även välbesökt under natten. När mörket faller letar sig partysugna hit för att festa lös på några av de bästa nattklubbarna och barerna på södra Teneriffa. På Troya-stranden finns två heta strandklubbar som du kan besöka: Monkey Beach Club och trendiga Papagayo Beach Club. 

Långa vågbrytare ute i bukten skyddar Playa de Troya från de största vågorna, och stranden är lämplig och ganska säker för barn. Du finner alla nödvändiga faciliteter i närheten för en härlig dag på stranden. Om du letar efter adrenalinfyllda aktiviteter under den varma kanariesolen, bege dig till närliggande La Honda-stranden för att surfa på vågorna. 

5. Playa del Camisón, i Playa de las Américas

Stranden Playa del Camisón med sina vajande palmer

Playa del Camisón är en vacker strand, omgiven av grönska och vajande palmer, precis på gränsen mellan semesterorterna Playa de las Américas och Los Cristianos. Det här är en av de absolut bästa familjestränderna på Teneriffa: det är grunt och vågbrytare håller de större vågorna ute till havs. Palmerna ger skön skugga ifrån den heta solen, och man kan njuta av en picknick i grönområdet utan att sanden letar sig in överallt. Har du lessnat på att ligga i solen? Inga problem! Det finns också en härlig restaurang på vänster sida av stranden, ett perfekt ställe för att njuta av ett uppfriskande glas sangria medan solen sakta sänker sig ner över havet. 

6. Playa de las Vistas, i Los Cristianos

Playa de las Vistas på Teneriffa

En favorit bland semesterfirare är Playa de las Vistas, som nästan är en kilometer lång, 80 meter bred och fylld med uteserveringar, restauranger och små barer. Tack vare sin storlek och grunda vatten är Las Vistas en mycket familjevänlig strand på Teneriffa.

San Telmo-området - precis bakom stranden - förvandlas under småtimmarna och fylls upp med glada semesterfirare som vill festa som om det inte vore någon morgondag. Om du letar efter ett ställe i den södra delen av Teneriffa för att njuta av en färgglad cocktail och titta på solnedgången, är San Telmo också rätt plats.

7. Playa de los Cristianos

Los Cristianos-stranden var en av de första stränderna på södra Teneriffa

När ”reseboomen” startade på ön under 60-talet var Playa de los Cristianos en av de första stränderna på södra Teneriffa. Denna mindre, mer intima, strand är populär bland barnfamiljer som kommer hit för att njuta av en rofylld dag fylld av sol och bad.

Los Cristianos-stranden är charmig med små fiskebåtar som guppar ute i vattnet - och bakom strandpromenaden kan man äta några av Teneriffas bästa fisk- och skaldjursrätter på restaurangerna.