De bästa sakerna att göra i Santa Pola

På sydöstra sidan av den vackra spanska kustlinjen Costa Blanca ligger Santa Pola, det perfekta resmålet om du vill koppla av och njuta av välförtjänt solsken.

Video från Santa Pola

Även om det är en ganska lugn plats, erbjuder Santa Pola ett stort utbud av aktiviteter för alla åldersgrupper, oavsett om du vill relaxa eller söker adrenalinfyllda äventyr. Här är det bästa sakerna att se och göra i Santa Pola!

Slappa på en av de många lokala stränderna

Strandliv i Santa Pola

Santa Pola är ett äkta paradis med både långa svepande sandstränder och mer intima, pittoreska badvikar. Många av stränderna är belägna nära centrum, så du behöver inte gå eller köra långt om du hyr en lägenhet i Santa Pola och vill spendera dagen på stranden.

En strand som är särskilt värd att nämna är Playa Levante, som har tilldelats Blå-Flagg status. Här kan du slappna av och njuta av alla de faciliteter som man kan förvänta sig av en strand med hög kvalitet. En annan fantastisk strand är Playa de Varadero i den mer urbaniserade östra delen av Santa Pola. Dessa stränder är två perfekta platser för strandhäng på Costa Blanca tillsammans med hela familjen.

Härligt strandhäng i Santa Pola

Om du föredrar mer stilla och idylliska platser, bör stränder som Playa de la Ermita, Playa de la Gola, Calas del Cuartel och Calas de L'Aljub definitivt finnas på din lista att beta av. Andra stränder som förtjänar ett besök under resan är Gran Playa, Playa Lisa, Playa Tamarit, Playa del Pinet och Calas Santiago Bernabeu.

Vattensporter, vattensporter och vattensporter!

Kitesurfing i Santa Pola

Santa Pola är en utmärkt plats för de som älskar vattensporter. På många av de lokala stränderna råder ofta förhållanden som är idealiska för vindsurfing och kitesurfing, och många stora internationella tävlingar i vindsurfing har genom åren organiserats i Santa Pola. Med den härliga gemenskapen inom vattensportsscenen, finns här goda möjligheter att lära känna andra entusiaster under din semester på Costa Blanca.

Vindsurfing i Santa Pola

De bästa stränderna för vindsurfing i Santa Pola är Gran Playa, Playa Lisa, Playa Tamarit och Playa de la Gola. Dessutom finns omkring dessa stränder flera vattensportsklubbar där man kan hyra utrustning och, om du önskar, anmäla dig till lektioner. Andra vattensporter som går att göra inkluderar segling, paddelsurfing, kajak, dykning och snorkling.

Utforska de berömda saltsjöarna i Santa Pola

Saltsjöarna i Santa Pola - Torre de Tamarit

Väster om Santa Pola ligger Salinas de Santa Pola (saltsjöarna) som är ett naturreservat och ett särskilt skyddsområde för vilda fåglar. Saltsjöarna utgör ett 2,496 hektar stort område, och utvinningen av saltet startade redan i slutet av 1300-talet. Ännu idag extraheras och kommersiellas salt från sjöarna. I området finns Museo de la Sal (saltmuseet) där du kan lära dig mer om utvinningen och dess långa historia. De stora "isbergen" med salt är en symbol för den stora betydelsen som saltet har haft för ekonomin i Santa Pola med omnejd.

Rosa flamingor i Santa Polas saltsjöar

Saltsjöarna är en utmärkt plats att koppla av på och tillbringa dagen i naturen med barnen. Det finns flera vandringsstigar som går igenom naturreservatet, där man kan utforska den unika, intressanta och varierade floran och faunan. De karakteristiska rosa flamingorna som lever här är sjöarnas ”stjärnor” och barnens favoriter. Glöm inte kikaren, många andra intressanta fågelarter kan beskådas och upplevas vid saltsjöarna.

Besök Santa Polas fästning

Santa Polas fästning

I Santa Polas centrum, på Plaza de la Glorieta, hittar du den imponerade fästningen. Byggnaden är utsedd till Bien de Interés Cultural, ett landmärke av stort kulturellt intresse i provinsen Alicante. Fästningen byggdes på 1500-talet och är ett utmärkt exempel på militär renässansarkitektur. Borgens främsta syfte var nämligen att skydda lokala sjömän mot de frekventa piratattackerna.

Fästningen i Santa Pola

Idag används den som ett kulturcentrum där bl.a. kulturella och religiösa event hålls, och den huserar också Museo del Mar (sjöfartsmuseet). Du kommer in till Santa Pola-fästningen via en ingångsport som för dig upp till en stor uteplats, Patio de Armas. Passa på att ta en drink eller ät något på atmosfäriska Plaza de la Glorieta medan du njuter av en fin vy över slottet. 

Ha det roligt i Santa Polas nöjespark

För en rolig dag i Santa Pola rekommenderas Pola Park, en nöjespark på hela 24.000 m2 med 30 attraktioner som rutschkanor, flygande stolar, berg-och-dalbana, en piratbåt, gokart, minigolf och mycket mer. Pola Park erbjuder en rad aktiviteter och attraktioner för alla åldersgrupper, bara ett stenkast från centrala Santa Pola. Parken har också många matalternativ, så du behöver inte oroa dig för att packa med lunch. 

Pola Park är den perfekta platsen för en rolig familjedag. Priser börjar från 3€ per attraktion. Vi rekommenderar att kolla på Pola Parks hemsida för öppettider och mer information.

Besök det lokala akvariet

En annan rolig familjeaktivitet är ett besök på Acuario Municipal de Santa Pola, det största saltvattenakvariet i hela Valencia-området. Akvariet ger en unik insikt i det lokala marina livet och värnar även om utrotningshotade djur- och fiskarter. 9 enorma akvarium är fyllda av intressanta arter och naturliga element från havsmiljön - redo för dig och din familj att upptäcka.

Ta en båttur till Tabarca-ön

Santa Pola är den närmaste staden till Isla Tabarca (Tabarca-ön), dit det endast skiljer nio kilometer öppet hav. Isla Tabarca är Spaniens minsta ö med åretruntboende. Befolkningen på denna ö utgörs endast av 80 personer, men under sommarmånaderna mångdubblas den av nyfikna besökare. Föga förvånande är turismen den viktigaste inkomstkällan.

Öns långa historia hade enkelt kunna vara en äventyrsnovell med pirater som sökte sin tillflykt här ända fram till slutet av 1700-talet. Runt år 1760 ledde tunisiska sjömän ett skeppsbrott precis intill ön, de räddades och bosatte sig senare här tillsammans med spanska soldater. Kung Carlos III bestämde sig för att göra något åt piraträderna i området och byggde en fästning på Tabarca-ön. Resterna av detta byggnadsverk kan fortfarande ses.

Idag behöver du inte frukta pirater om du vill besöka Tabarca. Det finns flera företag i Santa Pola som gladeligen tar dig ut hit. Ett av dessa är Tabarbus, som organiserar resor med snabbåt till ön som inte tar längre än 15 minuter!

När du anländer till Tabarca-ön kommer du snabbt lägga märke till att vegetationen är ökenliknande. Detta är en ekologiskt intressant plats som blivit utsett till ett maritimt naturreservat: Reserva Marina de la Isla de Tabarca. Samtidigt är det också en fristad och skyddad zon för fåglar. Glöm inte snorklingsutrustningen, steniga stränder och pittoreska små bukter gör ön perfekt för denna aktivitet.

Njut av utsikten från Faro de Santa Pola

Nordöst om Santa Pola ligger Faro de Santa Pola (Santa Polas fyrtorn), mitt i storslagen natur och med vidunderlig utsikt över Medelhavet och Tabarca-ön där ute i det blåa. Detta är en bra utgångspunkt för att utforska kustområdet, antingen till fots eller på cykel. Gör det till en familjedag ute i den vackra naturen, ibland kan man till och med se skärmflygare (paraglidning/parasailing) här. Ta med mat och dryck, det finns inga restauranger eller butiker i närheten.

Santa Pola är ett resmål som erbjuder oändliga möjligheter för att njuta till fullo av din semester. Med vacker natur, fina stränder, nöjespark, vattensporter och inte minst de unika saltsjöarna finns det något för allas önskemål. Hitta din lägenhet i Santa Pola om du vill ha en oförglömlig semester på Costa Blanca.

Karta