Feria de Malaga - Årets största fest på Costa del Sol

Nu börjar Feria de Malaga, er en av största av de många olika fester och festivaler som hölls runt om kring Malaga året runt. Spanjorer från hela landet flockar under Augusti ner till Malaga för att vara med i den galna festen som fortfarande än idag är mer Spansk än något annat. 

Feria di Malaga - Recinto Ferial

Den stora gatufesten "Feria de Malaga" lockar miljontals besökare varje år och om man har möjlighet att åka till Recinto Ferial de Malaga kommer man stöta på en massa fantastiskt spanska traditioner, området ligger ungefär 3 kilometer väst om Malagas innerstad.

Bakgrunden till att man håller denna fest år efter år går tillbaka till 1487 då Fernando och Isabella, de katolska kungarna, gjorde sitt intåg i staden den 19 augusti. Sedan dess har Malaga borna firat med sin årliga augustifest och många spanjorer som har semester runt om kring Spanien väljer att komma ner till stränderna, värmen och den stora festen som hålls i centrala staden på förmiddagen för att senare röra sig mot det stora tivoli liknande feria området på kvällen.

Feria de Malaga 2014

Årets fest börjar på natten den 15:e på stranden i Malagueta, strax innan midnatt hålls det en stor fest med en stor och imponerande fyrverkerishow på nästan en halvtimme. Själva festen börjar alltså officiellt den 16:e och slutar den 23:e augusti, i år kommer man att erbjuda mer än 200 gratis föreställningar för alla åldrar, med fokus på ytterligare 200 timmar för fester och andra föreställningar för hela familjen.

Feria Malaga 2014

Under augusti månad vaknar Malaga till liv och spanjorerna visar stolt upp sitt charmiga och livliga festtradition med en blandning av musik, traditionella klänningar, hästvagnar, sherry, tapas och många skratt. Under dagen förvandlas den centrala staden till en stor gatufest då alla butiker, kontor and banker stängs och istället fylls gatorna och torgen med festtält och stånd som erbjuder mat och dryck i kombination med mycket musik och dans.

Hur tar man sig hit?

Det bästa sättet att ta sig till Feria del Real är med buss. Bussar går från Malagas stora gata, Principal del Alameda (bara några meter från Calle Larios) och det tar bara några minuter att köra ut till det stora fest området. Under Feria veckan går bussarna oavbrutet under 24 timmar och om man kommer in med bil borde man förvänta sig mycket trafik.

Här kommer fyra upplevelser som man måste ta till sig i samband med Malagas årliga fest.

1- Förmiddagsfesten i centrala staden

I Malaga stad kan man utan tvekan hitta massa äventyr genom att delta i den stora gatufesten som hölls under den heta solen i centrala staden. Massa dans, skratt, sång och självklart alkohol och mat blandas ihop till en cocktail av sommarglädje. Gatorna är inredda med livliga lampor och färger och många spanjorer och vissa turister klär ur sig i traditionella kläder som matchar dekorationen i staden. Flamenco klänningarna, de eleganta spanska herr-cowboy kläderna, de fingerklickande instrumenten som är ett plus om om man ska dansa i takt mitt på gatan. Alla dessa små detaljer skapar tillsammans en upplevelse som är en fröjd för majoriteten av dina sinnen.

Feria de Malaga - El Centro

2- Kvällsfesten & Tivoli på Feria Platsen

På kvällen flyttar festen från "el centro" till "Cortijo de Torres", den utvalda platsen för festen på kvällen varje år. Hit kommer folk främst i bussar vid 9 tiden, då solen börjar gå ner. Här blandas tivoli attraktioner med en massa olika tält som bjuder på musik, dricka, mat, spel och annat skoj. Den gamla andalusiska traditionen med Sevillana klänningar och flamenco blandas med nutidens festmusik och det finns utan tvekan en massa sevärdheter för de som vill uppleva ett äventyr i form av mat och dans, men kom ihåg, det är också en plats för de som vill ta det mer lugnt, titta på och ta kort på allt det roliga som händer. Området är stort och trots att det är packat med massa folk brukar det inte vara svårt att hitta en sittplats någonstans om man har ögonen öppna. Festen fortsätter till sent på natten och återigen, lämna bilen hemma och försök ta den kommunala trafiken in, bussar åker ganska ofta så det blir förmodligen inga problem att hitta tillbaks till Malaga center på morgonen när festen har slutat.

3- Cartojal eller Rebujito - Den traditionella dryckerna

Om du går in i butikerna och barerna i Malaga stad kommer du utan tvekan se att man kan köpa eller få små shotglas i plast, ibland kan man t.o.m. hitta de små glasen med ett band så man kan ha den hängandes runt halsen. Vill du uppleva denna fest ordentligt borde du fixa ett litet shotglas och börja fira och festa med spanjorerna runtomkring. Cartojal, vilket är det lokala söta vinet brukas delas vänner och familjer emellan, den goda och relativt kända drycken har en väldigt snabb effekt, bara några snaps med vänner eller kanske främlingar så kommer du förmodligen hitta rätt festkänsla. En annan dryck som också intas flitigt är den lokala drinken Rebujito som också säljs överallt.

Cartojal - Feria de Malaga

4- Tivoli för barnen & Konserter för vuxna eller Tjurfäktning för de intresserade

  • Har man barn borde man ta sig till nöjesfältet utanför stan på kvällen, radiobilar, tåg, karuseller, sockervadd och en massa annat som vi alla registrerat som höjdpunkter i vår egen barndom. Det finns även en massa attraktioner för de som är äldre, så försök att inte dricka och äta allt för mycket så även du kan åka på en liten åktur.
  • Om man gillar musik och konst så är också Ferian en höjdpunkt. Lokala artister och konstnärer samlas och utställningarna går i samband med att olika konserter pågår och även en musiktävling kommer hållas för de som vill förhandstitta på framtidens stjärnor.
  • Tjurfäktning kanske inte är världens mest populära sport, om man nu ska kalla det en sport. Men oberoende om man gillar det eller inte så kommer man från lördagen den 16:e och en vecka framåt hålla många tjurfäktningar i arenan vid La Malagueta.

2014 August Plaza de Toros Malaga