En Topp 9 Guide till det bästa i Gibraltar

Den brittiska kolonin Gibraltar är en märklig men lockande blandning av det brittiska livet i kombination med det spanska vädret. The Rock eller Klippan som den kallas är den sydligaste punkten i Europa, ligger bara 14 km från Afrikas kust och gränsar La Linea de la Concepcioni provinsen Cadiz. Det är också en idealisk plats att besöka med familjen p.g.a.. sitt stora utbud av aktiviteter och sevärdheter för stora såsom små.

Trots att klippan är en liten plats finns det mycket att göra. Allt från taxfree shopping, en linbana som man tar för att se aporna i berget, det charmiga Casemates torget eller bara koppla av i den tropiska trädgården i Alameda. Så om du planerar en semester på Costa del Sol i år eller kanske Costa del la Luz så har vi lite information om  populära aktiviteter och dessutom några alternativa saker att göra på en dagstur upp för berget.

Eftersom Gibraltar tekniskt sett inte är en del av EU eller Spanien så är det strikta gränskontroller och om du är en bilist kan du räkna med en kö för att komma in och för att åka därifrån. Så en viktig detalj att tänka på innan man åker är att man måste ha pass för att komma in. Om du känner för att stanna kvar så är det rekommenderat att ta in på Rock Hotel vilket är ett imponerande 4-stjärnigt hotell som klamrat sig fast vid sidan av berget och erbjuder en utsikt över både bukten i Algeciras och bergen i avlägsna nordafrika.

Det officiella språket på “The Rock” är engelska men i generella drag pratas det också spanska, och dessutom det lokala slangspråket som kallas Llanito, en märklig blandning av Spanska, Genuesiska , Maltesiska , Engelska och andra bitar som har lagts in över alla år.

English breakfast#1 - The English Breakfast

Stekta ägg, bacon, korv, toast, vita bönor och en grillad tomat. Att börja dagen med en kraft full engelsk frukost är rekommendation nummer ett. Om du fortsätter nedför gatan i riktning mot Parlamentet Lane 12 kommer du snart fram till den äldste baren i Gibraltar: The Star Bar. Man får ta seden dit man kommer och den första seden blir en stadig English breakfast.

 

Shopping in Spain#2 - Shopping

Inte långt ifrån utgången av den äldsta baren i Gibraltar The Star Bar, kan man till vänster sida gå mot huvudgatan "Main Street". Här hittar man mest elektronik butiker men man finner också annat som smycken, exklusiva klockor, solglasögon och andra lyxiga shoppingvaror. Eftersom man officiellt är på Brittisk mark kan man välja att betala i pund eller euro. Priserna på ön inkluderar inte skatter men var försiktig när du lämnar Gibraltar eftersom det finns en chans att det sker inspektioner för att se dina inköp i tullen.

Mitt på dagen kan man gå runt i den lilla stadskärnan och det är starkt rekommenderat att fortsätta upp mot berget för att hitta till de mest intressanta områdena i Gibraltar. Med en promenad får man dessutom en möjlighet att ta del av Gibraltars intressanta historia och dess fantastiska naturområden. Den övre delen av berget är endast en kort bilresa och den turen kan man också göra via taxi eller linbana. När du anländer till ingången av området " The Upper Rock " som är den högsta delen av Gibraltar ska du köpa biljett. Detta gäller både per person och per fordon. Två vuxna + 2 barn under 11 år + bil har en kostnad på dryga 40€.

 

Mono en Gibraltar#3 - Aporna

Väl uppe i Upper Rock är det stor chans att man stöter på stora grupper av apor av typen Macaca Sylvanus. Denna plats är den enda platsen i Europa där denna art från Nordafrika kan bo och de är fortfarande vilda djur. Idag bor ca 300 apor på berget och det finns en legend som säger att om aporna i Gibraltar försvinner, så kommer den brittiska kolonin också att försvinna. Myndigheterna i Gibraltar har redan diskuterat idén att man borde deportera halva aspbeståndet till sin ursprungs plats i norra Afrika, detta mycket p.g.a. att aporna kan vara farliga och våldsamma, så håll avståndet. Att mata aporna är totalt förbjudet. Som en försiktighetsåtgärd är det rekommenderat att inte ge mat eller bära plastpåsar med mat eftersom de lätt kan bli bortrövade av de små och gulliga men kvicka aporna. Så från avstånd ser de bedårande ut, men att röra dem och leka med dem kan ha sina faror.

 

 

#4 Stränderna

Om du bor i Spanien är chansen att du inte behöver titta särskilt långt för att hitta en stor strand. Gibraltar har 6 stränder och de flesta används nästan endast av lokalbefolkningen. Stränderna är följande: Catalan Bay, Camp Bay, Little Bay, Eastern Beach, Western Beach och Sandy Bay. Öster om berget är stränderna sandiga och de i väster är steniga. Östra strandområdet är förmodligen den största och mest trafikerade på berget och erbjuder även en mängd olika vatten sporter. Tänk på att vissa stränder ligger i slutet av flygplatsens landningsbana och flygplanen kan flyga väldigt lågt och nära stranden.

Cueva de St Michael - St Michael´s cave en Gibraltar#5: Grottorna

Grottan St. Michael ligger på den övre del av klippan och har bildats över en lång tid då regnvatten gradvis har filtrerats genom kalksten. De många fantastiska stalaktiter och den naturlighet grottan har i kombination med artificiell belysning i gröna och blåa toner, skapar en fantastisk visuell effekt i många områden i grottan. Grottan St. Michaels är pärlan i Gibraltar och ett "måste" om du är på besök. För att komma in i grottan måste du köpa biljett.

 

Túnel del Gran Asedio en Gibraltar#6 Underjorden

På grund av Gibraltars långa militärhistoria med Storbritannien finns det många olika delar som går under jorden och en del av de är välkända och andra mindre välkända. Det finns också olika gamla skyddsrum från andra världskriget varav en del de används som parkeringsplatser.Något som många inte vet är att det tidigare brukade vara ett ångtåg som åkte runt berget och runt viken för att sedan köra igenom en uthuggen tunnel i berget. Keighley Way tunneln är en lång tunnel som går under berget och utöver det finns det massa andra mindre tunnlar som under kriget användes för att flytta trupper och förnödenheter.

 #7 - Moskén

Gibraltar har alltid varit en riktig fusion eller blandning av olika kulturer. När gränsen stängdes av Franco 1969 var det spanjorer som arbetade på berget och som ersättning såg Gibraltar regeringen till  att hämta in många nordafrikaner varav en stor del från Marocko för ersättning i arbetskraft. Al-Ibrahim moskén byggdes för muslimerna skulle kunna dyrka på ön och det är en vacker byggnad som rekommenderas att se . Den byggdes av Kung Fahd av Saudiarabien och är den sydligaste moskén i Europa och dessutom en av de största utanför ett icke muslimskt land.

Gibraltar#8 Resan Upp För Klippan

Som vi tidigare nämnde så finns det många sätt att nå toppen av klippan till de berömda aporna. Få människor kör  bil upp och efter att jag personligen tog utmaningen kan jag förstå varför. Vägarna är väldigt smala och slingrar sig upp som ormar på berget. Med ett oroväckande stup på ena sidan i kombination med jättesmala kurvor kan det vara skönt ibland att bara hitta en parkeringsplats och ta en promenad istället. Det finns massor av utsiktsplatser som kan upptäckas när du går upp till berget .

#9 Gibraltars Monument

Trots sin lilla storlek har The Rock en lång och intressant historia. Allt från militära kampanjer till besökande fartyg, Olika nationaliteter och olika typer av människor som har bosatt sig här och om man vill kan man förmodligen spåra tillbaks alla stora händelser till ett monument eller en staty som minne.

En stor mängd olika monument är utspridda över den stora den stora klippan och de är all för många för att gå in i detalj i denna artikel. Däremot kan vi kortfattat nämna Sikorski Monumentet (Polsk Motståndet) , Herkules Pelare, Gibraltars museum, Nelsons staty, Evakueringen Monumentet, olika Brittiska krigsmonument, Moriska badhuset och mycket mer. Så tvekan inte, boka din resa mot Gibraltar nu.