Ibizas bästa stränder

Ibizas stränder är fantastiska och nämns ofta när folk pratar om de bästa i hela Spanien. Många kännetecknas av fin vit sand, glittrande turkost vatten och klippiga vikar. Oavsett var du väljer att semestra på Ibiza finns en strand för alla smaker: från stora och livliga stränder till små, intima bukter.

Det finns inget specifikt "bästa strandresmål på Ibiza". Runt hela ön, från festområdena i väst till de lugnare destinationerna i öst, kan du hyra en semesterbostad på Ibiza och ha en mycket lyckad strandsemester.

Cala Llonga

Playa de Cala Llonga, Ibiza

Cala Llonga ligger på Ibizas östkust, bara 10 minuter norr om huvudstaden, och är en av de största stränderna på ön. Denna gyllene sandremsa, som är väl skyddad från vinden, har en mix av orörd natur och kristallklart vatten.

Här finns det också en dykskola som låter dig utforska många av Medelhavets skatter. Ett stort utbud av vattensporter erbjuds på Cala Llonga och du kan enkelt hyra lämplig utrustning. Strandfaciliteterna är många och bra, med bland annat speciella lekplatser för barn.

Åtkomsten till stranden är relativt enkel med flera parkeringsalternativ tillgängliga, även om det under sommaren ibland kan vara svårt att hitta lediga platser.

Idealisk för: familjer, vänner och vattensportsälskare

Storlek: 200 m lång och 100 m bred

Faciliteter: för vattensport, lekplatser, restauranger, affärer, parkering, solstolar och parasoll

Playa de Santa Eulàlia

Playa de Santa Eulàlia, Ibiza

Endast 5 km från Cala Llonga hittas Playa de Santa Eulàlia. Här är havet stilla och varmt. Förmodligen är detta en av de bästa stränderna för minstingarna, eftersom det är så pass långgrunt. Dessutom är badområdet avskilt med bojar för ytterligare säkerhet.

Många experter säger att detta är ett mycket viktigt miljöområde tack vare av de marina ekosystemen. Enorma "undervattensprärier" med Posidonia-sjögräs, som bara finns i Medelhavsområdet, ger otrolig biologisk mångfald och har förklarats som ett naturarv av UNESCO. Att skydda denna biologiska mångfald är ett viktigt mål för Ibiza.

Santa Eulàlia är också startpunkten för att göra små kryssningar till havs. Hamnen ligger på vänster sida av stranden och många fritidsbåtar samt yachts ankrar här. I närområdet hittas dessutom orten Santa Eulàlia, med ett brett urval av exklusiva restauranger för de mest kräsna smaklökarna.

Att ta en lugn promenad i gamla staden rekommenderas. Denna plats, som daterar tillbaka till 1200-talet och ligger uppe på en kulle, erbjuder fin utsikt över kusten.

Idealisk för: familjer med barn

Storlek: 300 m lång och 35 till 40 m bred

Faciliteter: för vattensport, restauranger, solstolar, parasoll, duschar och toaletter

Cala de Sant Vicent

Cala de Sant Vicent, Ibiza

Norr om Santa Eulàlia - mot Figueral - möts du av fantastiska vyer. Från toppen av klippan har du vidunderlig utsikt över viken med azurblått vatten. Just denna strand är sällan full, även mitt på sommaren. Att hitta parkeringsplats är inte svårt.

Vattnet står i skarp kontrast till palmerna som kastar långa skuggor över strandpromenaden. Du kan kombinera ett besök på denna strand med en avstickare till närliggande Cova des Culleram-grottan, där du kan se förhistoriska målningar. För att nå hit går du genom en vacker tallskog.

Längs strandpromenaden kan du välja mellan flera restauranger och souvenirbutiker. Familjer med små barn och de med reducerad rörlighet kommer inte stöta på några hinder då promenaden/stranden är anpassad för det.

Idealisk för: familjer med barn

Storlek: 380 m lång och 30 m bred

Faciliteter: vattensport, uthyrning av utrustning, restauranger, hammock- och parasolluthyrning, duschar och toaletter

Cala Portinatx

Cala Portinatx, Ibiza

Vi fortsätter längs öns nordkust och når nu en av Ibizas mest kända stränder. Det finns tre stränder i Portinatx, omgivna av kullar, med omgivningar vanligtvis reserverade för vykort.

Den största stranden är Playa S'Arenal Gross, en vit sandstrand, vid en tallskog. Med sina många lekplatser är denna strand en idealisk plats för barnfamiljer som semester på Ibiza. Vandra upp till tornet från 1700-talet - härifrån har du svårslagen utsikt över bukten!

Idealisk för: familjer med barn

Storlek: 30 m lång och 50 m bred

Faciliteter: uthyrning för vattensport (paddelsurfing, kajak, dykning, båtuthyrning, m.m.) restauranger, solstolar, parasoll, duschar och toaletter

Cala Xarraca

Cala Xarraca, Ibiza

Cala Xarraca är en av Ibizas bästa stränder för en romantisk semester, där det är idealiskt att vistas om man vill komma undan större folkmassor. Denna smala, steniga strand är perfekt för de som söker privatliv och mer intim miljö.

Till skillnad från de flesta andra strandområden på Ibiza, bör du vara försiktig när du simmar här på grund av alla klippor i vattnet. Med sin charm och förtrollande skönhet sticker denna strand ut, och är svår att förväxla med någon av de andra på ön.

Omgivningen består av tallskog, och själva stranden är ett paradis för dykare som vill utforska de många undervattensgrottorna.

Att nå Cala Xarraca är lite svårare än till andra stränder. Även om en ganska brant väg låter dig köra fram med bil kan det vara svårt att hitta parkering, särskilt under högsäsongen.

Här hittar du också familjerestaurangen Cala Xarraca som under 30 års verksamhet skaffat sig ett utmärkt rykte. Till stor del tack vare sin färska fisk och läckra paella.

Idealisk för: kärleksparet, en grupp vänner och de som söker lugn och ro

Storlek: 70 m lång och 20 m bred

Faciliteter: restauranger, solstolar och parasoll

Playa de San Miguel

Playa de Sant Miguel, Ibiza

Playa de San Miguel är en av de mest inbjudande stränderna i norra Ibiza och skyddas steniga sluttningar i den lilla viken. Denna sandstrand har en fin strandlinje där du enkelt kan nå ner till vattnet. Playa de San Miguel är en av de bästa stränderna på Ibiza för barnfamiljer.

På vägen hit passerar du många affärer, barer och matställen. Port Balansat anses exempelvis vara en av de bästa restaurangerna på Ibiza. I denna välrenommerade restaurang rekommenderas det att prova en av öns största specialiteter, Bullit de Peix, en god fiskrätt.

Idealisk för: familjer, simmare, vattensportsälskare

Storlek: 100 m lång och 80 m bred

Faciliteter: för vattensport, hängmattor, parasoll, duschar, restauranger, barer samt affärer

Playa Sant Antoni

Playa Sant Antoni, Ibiza

Denna fina, gyllene strand ligger i centrum av Sant Antoni de Portmany, på Ibizas västkust. Det är platser som denna som har gett Ibiza en stor del av sin berömmelse. Stranden är en av de mest besökta bland de som älskar dansmusik.

Sant Antoni är en favorit bland något yngre semesterfirare. Musiken som spelas i de närliggande klubbarna hörs över det långgrunda vattnet, vilket gör stranden populär bland de i tjugoårsåldern. Här är det livligt dag som natt!

Playa Sant Antoni har utmärkta faciliteter för vattensport. Det är också en av de bästa platserna på Ibiza för att se en otrolig solnedgång.

Idealisk för: de i tjugoårsåldern och en grupp vänner

Storlek: 500 m lång och 50 m bred

Faciliteter: uthyrning till vattensport, duschar, solstolar, toaletter, kiosker och restauranger

Playa Cala Moli

Playa Cala Moli, Ibiza

Bara 15 minuter från myllrande San Antonio kan du njuta av lugnet i Cala Moli. Det här är en av de bästa stränderna på Ibiza för dig som vill slippa folkmassorna och hitta en stilla plats.

Klipporna som omger stranden erbjuder förtrollande utsikt över hela östkusten, där det erbjuds många möjligheter för dykare. Det finns en dold värld av undervattensgrottor och klippformationer som väntar på att bli utforskade. Cala Moli omges av tallskog och området är skyddat av lokala myndigheter för att bevara den naturliga skönheten och det känsliga växtlivet.

Idealisk för: familjer och de som söker lugn och ro

Storlek: 75 m lång och 35 m bred

Faciliteter: parasoll, solstolar och restauranger

Cala d'Hort

Cala d'Hort, Ibiza

Cala d'Hort är precis som man kan föreställa sig ett idyllisk naturreservat. På den vita sanden råder lugn atmosfär, och några sektioner består av klippor. Här har du också spektakulär utsikt över den obebodda grannön Es Vedra.

Charmen och stämningen innebär att det är en populär plats om sommaren, med begränsad parkering. Uppe på sluttningen finns en restaurang som främst serverar färsk fisk och paella. I några små butiker kan du köpa med dig semestersouvenirer.

Idealisk för: familjer och naturälskare

Storlek: 200 m lång och 25 m bred

Faciliteter: parasoll, hammocks, restauranger och en liten parkeringsplats

Playa de Ses Salines

Cala Ses Salines, Ibiza

Denna strand är en del av den berömda naturparken Las Salines, där naturen i århundraden försett köpmän med värdefullt havssalt och där 200 fågelarter nu lever, bland annat flamingos.

Ses Salines är en av de mest kända och besökta stränderna på Ibiza. Den ligger på södra änden av ön, cirka tio minuters bilresa från Playa d'en Bossa eller Ibiza-staden.

Den lockar ständigt till sig kändisar och är utan tvekan en av de mest idylliska på hela Ibiza, både för sin vita sand och det ytterst turkosa vattnet. Det varma vattnet gör det idealisk för de mindre att bada här.

Stranden, som är omgiven av en frodig tallskog, är en av huvudplatserna för det sociala livet på ön under sommaren. Strandbarerna är de bästa alternativen för att sippa på en uppfriskande cocktail eller en kall öl. Å andra sidan är det svårt hitta något privatliv under högsäsongen med så mycket folk, musiken från de närliggande barerna och all vattenaktivitet. Söker du mer intimt och lugnare strandliv? Bege dig då till Es Cavallet, med en nudiststrand och betydligt mer avslappnad atmosfär.

I närheten av Las Salines kan du traska upp till Torre de Ses Portes - ett försvarstorn från 1700-talet - med fantastisk utsikt över bukten. Tornet kan endast nås till fots, och det bör ta cirka 20 minuter om du kommer från Las Salines.

Idealisk för: familjer, vänner, yngre folk, vattensportsälskare

Storlek: 1500 m lång och 25 m bred

Faciliteter: restauranger, parkering, strandbarer, vattenaktiviteter, solstolar, parasoll, toaletter och duschar

Playa d'en Bossa

Playa d'en Bossa, Ibiza

Denna strand ligger i utkanten av öns huvudstad och är en av de största på Ibiza. Den är nästan 3 km lång med vit sand, där det i princip är oavbrutet party sju dagar i veckan. Ibland är det dock möjligt att hitta några tystare sträckor på denna strand.

Har du hört talas om Bora Bora Beach Club? Det är just här den ligger. Denna strandklubb, en av de mest kända på Ibiza, erbjuder ett enormt utbud av internationella evenemang och populära DJs på scen.

Med bara en kort promenad från kusten kan du utforska arven i Ibizas gamla stad. En magisk utsikt över Medelhavet och hamnen väntar dig vid utsiktsplatsen Dalt Vila.

Idealisk för: familjer, vänner, yngre folk och vattensportsälskare

Storlek: 2700 m lång och 40 m bred

Faciliteter: restauranger, parkering, strandbarer, vattensport, solstolar, parasoll, toaletter och duschar