Det du behöver veta inför din dagstur till Granada

Att ta sig till Granada är relativt enkelt, skyltarna är väldigt klara om man åker bil, tar man buss så hamnar man direkt i centrala Granada på busstationen och man kan även ta tåg från Madrid eller andra städer som ligger längre bort. Väl inne i staden blir allt lite svårare, att hitta runt med den kommunala trafiken är relativt svårt för turister och ska man ta taxi är det stor risk att missar massa intressanta kulturobjekt eller sevärda saker längs vägen. I slutändan är det bästa sättet att uppleva Granada till fots och för att man inte ska bli uttorkad, hungrig, trött eller gå vilse har jag gjort en liten guide över allt du kan tänkas behöva inför det kommande äventyret i Granada stad.

Granada City

Förberedelser inför resan

Temperaturen på morgonen i Granada är uppfriskande svalt och vid lunchtid är det totalt tvärtom. På sommaren kan man känna hur hettan påverkar kroppen och psyket på väldigt kort tid, från att vara pigg och glad kan man snabbt gå över till att ha huvudvärk och att känna sig uttorkad och seg. På kvällen går temperaturen ner igen och man blir snabbt kall om kroppen om man inte har rätta kläder, särskilt några timmar efter att solen har gått ned. Vad betyder detta? Jo, att temperaturskillnaden kan svinga ganska kraftigt, så låt dig inte luras av hur vädret verkar vara på morgon, eftermiddag och kväll, förbered dig för det värsta, ta med dig massa vatten, en hatt, solglasögon eller en tröja som kan värma i kalla tider ifall vädret skiftar kraftigt.

Var beredd på en promenad


Välj ordentliga skor som har ett bra grepp oberoende vilket underlag du kommer gå på, i Granada kan majoriteten av sakerna ses till fots och avstånden är relativt korta från en plats till nästa. Gatorna i stan har en stor variation på underlag, ibland går man på en massa småstenar som placerats tätt ihop, och andra gator är gjorda i marmor eller kakel. Jag personligen fick ont under foten av alla dåliga underlag runt staden, så det rekommenderade är att välja skor som är behagliga, kan andas och dessutom har bra grepp så man inte halkar eller ramlar på väg upp eller ner.

Aloe Vera är något som kvinnorna i familjen alltid rekommenderar att man ska ha med sig, i samband med åren har jag nu förstått varför. Aloe Vera fungerar mot hudirritation, insektsbett eller solbränna och om man har den i kylskåpet så är den dessutom en sval kräm, något som uppskattas i hettan. Kom ihåg att även om du är i staden, är det viktigt att sätta på solskydd. Solkräm eller After Sun kräm är också något som man borde ha med sig ifall man blir lite mer solbränd än väntat.

När du går runt i staden kommer du säkert lägga märke till att lokalbefolkningen går på gärna på den sidan av gatan där det finns skugga, den soliga sidan av gatan är alltid mindre trafikerad. För att passa in med lokalbefolkningen är det bästa sättet att sätta sig i skuggan på en bänk eller hitta till närmast tapasbar, njuta av en Tinto Verano eller öl i samband med att du fläktar dig själv med få en spansk solfjäder. Solfjädern eller Abanico som den heter på spanska är väldigt bra att ha med sig, förutom att den fläktar friskt så är det också ett mode tillbehör och dessutom passar den perfekt för att blocka ut solen när man inte hittar skugga.

Bermejales sjön inte långt ifrån Granada

Trots att Granada inte är en kuststad på samma sätt som Malaga och Nerja så behöver det inte betyda att man inte kan hitta olika badmöjligheter i närheten. Om du packar med dig badkläderna så kan du antingen prova på ett arabiskt bad eller simma i havet i Costa Tropical som ligger ungefär 45 min från centrala staden i Granada. 

Har man tid borde man ta sig en tur till Embalse de Los BermejalesBermejales insjö är långt ifrån den normala turistpunkten, om du har möjlighet att ta dig till denna fantastiska plats kommer du att hitta du en av de mest fridfulla och vackra platserna som Andalusien har att erbjuda.

Sist men inte minst, väl i Granada är det en synd att inte ta sig förbi trädgårdarna Generalife och palatsen i Alhambra, men för att komma in krävs det att man har biljetter. Kön är oftast lång och ibland kan det också vara slutsålt. Se till att köpa biljetter via internet i förväg och skriv ut dina biljetter via en la caixa bank, proceduren är enkel om man känner till den men onödigt svårt för de som är på semester och inte talar spanska. 

Här på ticketsmasters hemsida kan du boka biljetterna, och det är viktigt att du har med dig din bankdosa för annars kan det bli problem med betalningen, när du väl har bokat biljetterna så kan du inte bara skriva ut de utan det enklaste är att ta sig till närmaste LA CAIXA bank eller ställa sig i kön utanför Alhambra när du väl kommit fram. Det viktiga är att  man får ENDAST hämta ut sina biljetter med det bankkort som gjorde betalningen. Det är viktigt att man hämtar ut sina biljetter helst några timmar innan man ska dit, för väl på plats kan det bli svårt. En detalj som vi tyckte var lite jobbigt var att vi var tvungna att bevisa att barnen var mellan 12-15 år innan vi fick gå in, detta betyder att man måste ställa sig i samma kö som de som ska köpa eller hämta ut sina biljetter. Vi tyckte att 30 minuter i en kö när man redan har köpt och tryckt ut sina biljetter var en otrolig onödig detalj, vi hade nästan hellre betalat några euro extra för barnen och bara gått in istället för att slösa dyrbar tid. 

Information om de olika platserna och sevärdheterna var obefintlig om man inte köpte en liten guide eller hyrde en vit telefonliknande manick med ljudfiler om de olika punkterna, läs på och ladda ner en pdf fil eller gör en förundersökning om Alhambra innan du är på plats. Det är ingen tvekan om att området erbjuder en visuell upplevelse, men historiken bakom ger det hela ett helt annat djup.

alhambra palacio nazaries

Palatset Nasrid är höjdpunkten på Alhambra och eftersom det endast får vara ett visst antal människor i palatset så har man en tid utdelad tid där man har tillgång till  Palacios Nazaríes som den heter på spanska. Så återigen, se till att vara på plats i god tid, kön till ingången kan vara väldigt lång och det sista du vill göra är att missa din tid. Kasta inte biljetten som du har för den måste man vissa upp i samband med att man går in i vissa områden runt Alhambra.

Köp En Öl, Få En Tapas, Tre Rekommenderade Tapas Restauranger

I Granada är det tradition att ge en tapas i samband med en dricka, så beställ en öl eller en tinto verano och du blir bjuden på en slumpvis godbit på köpet. De flesta barer och restauranger i staden går efter samma princip och vi listar tre av våra favoriter för de som vill äta gott, lokalt och billigt. 

Tapas on a bar

Casa Torcuato

Inte långt från Mirador San Nicolas hittar man Casa Torcuato, en etablerad restaurang som har servering både på övervåningen och på terrassen för tider då vädret tillåter för måltider utomhus. I slutändan är det inte området eller själva lokalen som är det viktigaste utan möjligheten att få sitta i baren och njuta av alla generösa tapas, stekt fisk, gazpacho, friterade hemligheter samt annat gott. Här behöver man inte spendera mycket tid för att känna sig som hemma, så ta dig till Calle sidorna 31 för lite öl, tapas och lite socialt umgänge med en andalusier. 

Oum Kalsum

Jag antar att det var oundvikligt med tanke på stadens historia, att någon skulle öppna en tapasbar som specialiserar sig på nordafrikanska smaker. På Oum Kalsum har har man både erfarenheten samt fantasin för att kunna skapa goda och annorlunda rätter. Cous Cous är en lokal favorit med kultstatus, och det finns provsmak av alla olika tapas tillgänglig, så lång tid du inte är jättehungrig så räcker det med att prova olika tapas där portionerna är  generösa och rätterna är läckra. Utöver en god cous cous finner man också falafel, shwarma eller kebab som vi känner till den där hemma samt andra kulturella klassiker. Adress: Calle Jardines 17.

Om Kalsum

Bodega de Antonio 

I denna lokala favorit hittar man traditionell mat i klassisk matlagnings stil och är man ovetandes om denna plats kommer man förmodligen gå förbi utan att tänka till, även om man skulle kika in lite snabbt skulle man förmodligen ändå inte förstå vilket fantastiskt hak man har kommit till. Den lokala befolkningen älskar denna lilla bodega och trots att det liknar en matsal i andalusisk stil så är Bodega de Antonio en plats för hela familjen där man kan ta till sig den lokala traditionen, kvaliteten och smaken. Calle Jardines 4.

Andra saker man kan göra gratis...

En av de "måste se" platserna i Granada är Mirador de San Nicolas, härifrån är utsikten oslagbar och om man går upp från Plaza Nueva genom Albaicin kan man hitta sig en liten plats och njut av solnedgången över Alhambra, Sierra Nevada bergen och i staden nedanför. Andalusiska solnedgången i Granada är väldigt speciell, ta del av den.

The Alhambra palace Granada Spain

Många av kyrkorna i Granada tar inte betalt för inträde och många av dem har underbara strukturella särdrag och dekorationer. Några av kyrkorna i staden var  tidigare moskéer och ombyggnaderna skedde främst efter slutet av 1400-talet av de katolska kungarna. Santa Ana kyrkan i Plaza Nueva är ett tydligt exempel.

Alhambra Museet ligger på bottenvåningen i Palacio Carlos V. Här kan man få ett gratis besök på ett slott och ett museum på samma gång! (Du behöver inte ha en giltig biljett till Alhambra för att komma hit). De tillfälliga utställningarna är alltid av intresse och frivilliga människor organiserar ofta guidade turer runt 12 tiden och dessa turer innehåller ofta väldigt fascinerande fakta och det är verkligen en sevärd plats, särskilt med tanke på att det är gratis.  

Många museer och sevärdheter tar inte betalt barn för barn under 12 år, kontrollera villkoren när man betalar vid biljettdisken.. De lokala bussarna i Granada är gratis för barn under 4.

Garden in Alhambra

Carmen de los Martires är en vacker plats och ligger en kort promenad från ingången till Alhambra, området är omgiven av stora trädgårdar som är uppdelade på två olika våningar där grunden allt som oftast består av fontäner och trädgårdar fyllda med blommor samt olika djur som påfåglar vandrades runtomkring. Här hittar man också en bra utsikt över staden och terrassen i närheten är en utmärkt utsiktspunkt. 

Ta foton i Granada är gratis och när man har en sån stor variation på landskap ska man ta tillfället i akt och ta massa imponerande semesterbilder. Oavsett om du stöter på pittoreska smågator, intressanta människor eller Alhambras mosaik så kan du vara säker på att det kommer bli många bra minnen och foton.

Casa de los Tiros Granada

I Granada hittar man många utställningar och förutom massor av museer och historiska byggnader finns det också över 20 museer med gratis inträde. Informationen hittar man enklast i lokala tidningar några dagar innan utställningen öppnar. Förutom Alhambra museet rekommenderar vi också Museet Casa de los tiros. Höjdpunkten är Cuarto Dorado även känd som det gyllene rummet. En annan plats av intresse kan vara det arabiska badhusetEl Bañuelo från 1100-talet som man hittar nära Plaza Nueva. Detta är en av de äldsta moriska byggnaderna som finns kvar i Granada.