5 favoriter på solkusten för de som älskar att jogga

Jag älskar personligen att promenera, men även att åka inlines, cykla och eventuellt jogga. Oberoende vilken typ av rytm och hastighet man föredrar så kan man inte förneka att Andalusien har ett fantastiskt utbud när det kommer till långa leder och rutter för natur och strandälskare. 

Vi har valt ut fem av de bästa alternativen när det kommer till att gå eller jogga på kusten, vissa är perfekta om du vill ta en liten session på morgonen eller på kvällen, medan andra är anpassade för de som vill springa lite längre, kanske långdistans på några timmar.

Innan du går vidare i artikeln så borde du se en video av kontorets egna lilla söta, roliga och duktiga Amy som har gjort en video om upplevelsen av en joggingtur i Malaga.

 

 

Löprunda 1: Malaga Stad

Plaza de la Marina - Muelle Uno - Malagueta - Baños del Carmen

Distans: 3,8 km, (endast tur, ingen retur)

I södra Spanien den bästa tiden för en joggingtur antingen på morgonen eller sent på kvällen. Den första löprundan som vi rekommenderar går längst Malagas kustlinje och om du är duktig nog att springa på morgonen får du se den fantastiska soluppgången stiga bakom det blåa vattnet.

Själva rutten startar vid Plaza de la Marina precis vid ingången av Malagas nya hamn. Eftersom hamnen ligger centralt i stan så kan man även börja joggingturen vid Calle Larios och jogga ner mot hamnen tidigt på morgonen då det är få människor ute. I hamnen springer man först förbi Muelle Uno,  hamnens shoppingområde som är inglasat och elegant och därefter fortsätter man tills man kommer upp mot La Malagueta, den centrala stranden i stan. 

Stranden La Malagueta i Malaga stad

Härifrån fortsätter man längst strandpromenaden mot El Palo och för de som vill så finns det också träningsmaskiner på stranden för den som vill trända med de, i grund och botten för allmänt bruk. Efter Malagueta kommer du fram till Baños del Carmen som är en liten strandbar och inhägnad för de som vill koppla av lite. Från Baños del Carmen kan du fortsätta springa förbi Pedregalejo mot El Palo, i dessa små fiskebyar hittar man oftast väldigt mysiga restauranger, cafeterior och små stränder som oftast ockuperas av mestadels Spanjorer. Vill man ha en mysig strand med få människor borde man ta dig till dessa områden.

Bilden här nedan visar Baños del Carmen som byggdes 1918, den stora charmiga restaurang/baren är känd för sin fantastiska utsikt och är en lokal favoritplats för spanjorerna. Det är även intressant att denna plats en gång i tiden användes som en typ av badhus för överklassen och det sägs även att det var här män och kvinnor började bada tillsammans utan en stor duk som separerade könen emellan och hindrade alla vandrande ögon.

Baños del Carmen - Pedregalejo

Löprunda 2: Benalmádena

Parque de la Paloma - Puerto Marina

Distans: 5km (tur och retur)

Parque de la Paloma - Paloma Parken

Både Parque de la Paloma vilket blir duvornas park direkt översatt och Benalmádenas hamn, Puerto Marina, är bra ställen att jogga på och även för att ta en promenad. Att ta sig härigenom ger dig möjligheten att fånga och uppleva det bästa av Benalmadenas natur och stadens bästa och snyggaste områden. Att kombinera en tur från parken till hamnen är inte svårt, det handlar bara om en kort distans på dryga 2 km. Parken är öppen från 9:00 till 22:00 året runt med en timme extra öppet under sommarsäsongen. Man kan börja med en uppvärmning på utomhus träningsmaskinerna som ligger runt parkens sjöar eller kanske ta en lugn joggingtur mot kullarna runtomkring. 

Puerto Marina - Hamnen i Benalmadena

Att stöta på frigående djur på vägen är en vardagsgrej i Paloma parken. Kaniner, tuppar och påfåglar springer runt och är allt som oftast glada över alla besökare som kommer till deras hem. Ska man ta en tur längst Puerto Marina borde man gå tidigt på morgonen. särskilt under sommaren då det blir hett i luften väldigt tidigt och dessutom fullt med turister på kvällen. Skulle man vilja förlänga sin promenad eller joggingtur så kan man gå/jogga mot Torremolinos där det även hittas väldigt bra områden för löpare.

Löprunda 3 : Marbella

Puerto Banús

Distans: 4 km - 6 km (tur och retur)

Puerto Banús i Marbella är perfekt för den typen som föredrar en joggingtur eller promenad med lite fönstershopping längs vägen. Puerto Banúsär stället man borde åka till om man vill närma sig jetsetlivet av de rika och kända, här hittar man lyxiga bilar, båtar och andra leksaker som får en att tappa hakan. Har man pengarna kan man också gå förbi butikerna som säljer de senaste kollektionerna från Tom Ford till Louis Vuitton.

Marbella - Puerto Banus - Stranden Rioverde

På sommaren är det bäst att börja springa på hamnen tidigt på morgonen när cafeteriorna öppnar, innan alla turister har packat ner strandväskan eller resten av befolkningen hunnit vakna upp ordentligt.

Efter en uppvärmning kan man antingen springa mot huvudrutten i Playa Nueva Andalucía som är ungefär 1.5 km eller kanske till Playa Río Verde som är dryga 2.5 km.

För en bra översikt av stränderna i Marbella kan du se vår artikel om topp 10 bästa stränderna i Marbella.

Löprunda 4 : Fuengirola

Paseo Marítimo Rey de España i Fuengirola är den längsta i hela Spanien med hela 8 km av ren och vacker strandpromenad, det känns emellanåt att stranden aldrig kommer ta slut. Ett bra ställe att börja är vid slottet längst bort i Fuengirola mot Marbella hållet. 

Fuengirola på kvällen

Castillo Sohail (Slottet Sohail) är ett perfekt ställe att börja värma upp och njuta av utsikten över havet, härifrån kan man börja springa mot hamnen i Fuengirola, därefter mot Los Boliches & Torreblanca för att slutligen hamna i Carvajal

Jag personligen älskar att åka inlines på denna strand tidigt på morgonen eller sent på kvällen, alltid efter kl. 11 på kvällen, då det börjar bli nästintill tomt på strandpromenaden. Att springa eller promenera med sin hund är också ett bra alternativ, här hittar man andra som hittar ner till stranden och trots att det inte är lagligt att ha hundar på stranden så ser man allt som oftast mer hundar ju närmare Carvajal man kommer.

Fuengirola hamn och strand

Precis som vid majoriteten av stränderna på Costa del Sol så har man nuförtiden skapat träningsmaskiner utomhus för de som vill träna, alla maskiner är för allmänt bruk, så tveka inte och testa.

Löprunda 5 : Utanför Centrala Malaga Stad 

Las Montes de Málaga 

Distans: 10 - 22km (tur och retur)

Los Montes de Malaga - Bergen i Malaga

 

Montes de Málaga är bergen som omger Málaga stad. Att springa i naturen och bergen är ett alternativ för de som gillar att löpa och dessutom är lite mer erfarna, eller för de som är naturälskare. Två rekommenderade och relativt välkända rutter går här uppifrån och den ena är ca- 10 km medans den andra är 22 km. 

Det bästa sättet att ta sig hit är via bil, man får åka A-7000 i ungefär 14 km ut och ska man ta sig ut hit borde man också tänka på mat, vätska och annat nödvändigt eftersom det finns få butiker i skogen. Jag personligen brukar göra en heldagsäventyr när jag åker hitåt, med picknick, bra med kläder anpassat för morgon och kväll, tillräckligt med vatten och dessutom bra sällskap.

Montes de Malaga

 

Att tänka på när du går/springer i hettan

För både långa och korta sträckor är det viktigt att komma ihåg att ordentligt förbereda sig innan en runda, oavsett vilken tid man springer på så kommer temperaturen på Costa del Sol bli tillräckligt hög för att man ska vara aktsam. 

  • Bli inte uttorkad: Inta en halv liter vatten en timme eller två innan din du går ut på en joggingrunda, se till att stanna och drick vatten under tiden du joggar, ungefär var 20 min. beroende på hettan. 
  • Kläder: Undvik bomull och välj tyg som andas, allt från pannbandet till tröja eller vilken typ av strumpor du har på dig, och i absolut heta dagar med stark sol borde man eventuellt ta med sig solglasögon och en hatt. 
  • Tid på dygnet - I Andalusien är hettan nästintill outhärdlig mitt på dagen, därav skälet till att folk går på siesta mellan två till fem, så en kamp mot solen är vanligtvis inte värt det. Den bästa tiden att jogga är på morgonen när solen inte har varit ute för länge, eller på kvällen efter solnedgången. 
  • Nedkylning - På grund av de höga temperaturer  så går kroppstemperaturen snabbt upp, ibland är det viktigt att ta en kort promenad emellan stora distanser så kroppen fått svalna lite.
  • Använd dig av omgivningen - Längs stränderna på Costa del Sol hittar man många alternativ för att kyla ner kroppen och fräscha upp sig igen, skäms inte, utnyttja duscharna och havet när du är i närheten. 
  • Nollställ kroppen med en paus: I samband med en dusch eller ett bad så känner man sig helt plötsligt som en ny människa, alla krafter kommer snabbt tillbaka och ett av sätten att pressa dina gränser är genom att ta hand om kroppen, dricka ordentligt och fortsätta jogga i hopp om att alla tidigare rekord snart blir slagna. Välkommen till Solkusten.