Fullmåne och Nattliga Promenader i Spanien

Apunta a la luna, si fallas, al menos estarás entre las estrellas. 

"Sikta mot månen, skulle du misslyckas så är du iallafall under stjärnorna"

Vollmondwanderung druch die Berge

Månen, eller La Luna som det heter på spanska kommer från det latinska ordet "Luminosa" som betyder Skenet eller  Ljuset. La Luna är ett feminint ord här i Spanien till skillnad från många kulturer och språk då det är ett maskulint ord och månen är faktiskt den enda himlakroppen som vi människor har åkt till och t.o.m landat på.

Bei Mondlicht sieht man mehr

Runt hela Spanien så brukar friluftsmänniskor i alla åldrar och storlekar träffas för en s.k. fullmåne promenad, vissa ser till att göra det till en regelbunden grej. Det är alltid roligt att möta nya människor och med hjälp av ficklampor och strålkastare, promenera genom naturen och tillsammans njuta av den magiska stämningen som skapas med hjälp av alla glittrande stjärnorna samt det starka månskenet som lyser ner på landskapet.

När månskenet lyser upp omgivningen så förloras självklart alla fantastiska färger som man ser under dagsljuset, istället dyker det upp skuggor som skapar en spännande och ibland skrämmande känsla med hjälp av alla mörka och ljusa toner som omger en. Dessa typer av upplevelser ger en enorm energikick och att vara utomhus på natten väcker vissa glömda känslor hos oss som ibland har legat gömd i flera år.

Man kan känna hur det "gnistar" till i kroppen och hur humöret svänger uppåt i samband med en promenad mitt i natten i naturen. "Una Chispa" är ännu ett spanskt ord som kan översättas till något i stil med "livsglädje", en gnista som tänds i mörkret mitt ute i ingenstans.

Natt Vandring - Ett perfekt sätt att slippa den Andalusiska värmen

Andalusischer Sternenhimmel  

Under sommaren är det alltför varmt för långa promenader och vandringar, särskilt i södra Spanien och runtomkring Andalusien. Spanjorer och friluftsälskare samlas i stora folksamlingar, tillsammans med vänner, familj och nya bekanta går man igenom de fantastiska naturområdena som går att hitta, och självklart väljer man den dagen då det är fullmåne för att ljuset är starkare och till större hjälp i de mörka skogarna. 

Självklart är många turer anpassade för barnen i familjen men se till att ha ett öga på småttingarna så de inte går runt ensamma i den mörka omgivningen. Normalt sätt brukar alla ta med sig en picknick och under eller efter promenaden samlas man och äter mat tillsammans i samband med att man vilar ut. 

Bada i månskenet och fira San Juan som en spanjorAlicante  

I Juni firar man "Noche de San Juan" i hela Spanien, en helgdag som firas genom att alla samlas på stranden, man dansar runt elden, badar i havet/eller närmaste flod/sjö vid midnatt, helst i månskenet i det mörka vattnet. Ska man fira det ordentligt ska man se till att doppa hela kroppen och skulle man frysa när man kommit ut från vattnet kan man värma sig vid sidan av de många brasorna som tänds upp på stranden. För att avsluta San Juan på ett traditionellt sätt ska man också se till att hoppa över elden, eller i minimum passera vid sidan för att skaka av sig eventuell otur. San Juan är en perfekt dag för att spendera tid med nära, kära och främlingar, på stranden vid havet, under fullmånen och de strålande stjärnorna.

La Noche de San Juan in Aguamarga 

Det bästa stället att fira San Juan är i en fiskeby i Aguamarga, Murcia eller Bullas i Andalusien. Här hittar man naturliga vatten pooler som passar perfekt för ett dopp. Nästa San Juan hålls i hösten 2015, på helgen mellan den 24-30 juni.

Kvällar med fullmånde närmaste året.

8. Oktober 2014  2. Juni 2015  
6. November 2014 2. Juli 2015  
6. December 2014 31. Juli 2015
5. Januari 2015 29. August 2015
4. Februari 2015 28. September 2015 
5. Mars2015 27. Oktober 2015
4. April 2015 25. November 2015  
4. Maj2015  25. December 2015

 

Vollmond in der Sierra Nevada    

Vill man hitta organiserade vandringar under fullmånen kan man skriva sig upp på de många utflykter som arrangeras för turister och de som behöver en guide. Mellan Maj till September kan man kontakta olika resebyråer för att se vilka erbjudanden som finns.

Vi har valt ut de bästa månpromenaderna och här nedan listar vi all information som du kan tänkas behövas för att hoppa på tåget.

Promenad genom bergen uppe Sierra Nevada

  Sonnenuntergang in der Sierra Nevada

Den brittiska guiden Richard Hartley älskar de spanska bergen och de enastående utsikterna som går att avnjuta. Sedan 2002 har Richard via sin resebyrå erbjudit fjällturer genom Spaniens och Andalusiens högsta bergskedja, Sierra Nevada. Det finns inga enkla vägar när man följer Richard men alltid en utmaning och ett äventyr, även om man ibland dras till den fysiska gränsen i samband med hans vandringar.

Hartley och hans kollegor är erfarna klättrare och kan vara svårt att föreställa sig en mer professionell tour guide för en ansträngande klättring tur. De är de enda guiderna som erbjuder organiserade natt promenader för klättrare i Sierra Nevada. Turerna till Mulhacen, den högsta toppen (3482 m) på det spanska fastlandet, är en lång vandring som avslutas i ett tält under den andalusiska stjärnhimlen.
När fullmånen går upp över berget kan man ibland tro att man befinner sig i ett sagoland. 

Mulhacen Sunrise

Ju högre upp man kommer, desto kallare brukar det bli när man närmar sig topparna av de andalusiska bergen, i samband med det måste man som vandrare bära med sig en hel del vikt och för detta krävs det ibland att man är vältränad. Tält, sovsäckar, tjocka kläder, mat och vatten är några av de saker som man behöver om man ska avsluta natten sovandes på bergstoppen.

Trots svårigheterna, kanske till och med på grund av alla svårigheter så blir denna typ av upplevelse nästintill oförglömlig. Den friska luften, de breda vyer över bergen, den otroliga horisonten samt den nästintill spöklika tystnad som kan skapa en viss typ av nervositet ligger och lurar i samband med att man lägger sig i tältet för att somna. En av turerna som leder till Mulhacen kan man gå på bara en dag, men för att inte stressa och för att kunna ta in så mycket som möjligt av omgivningen så brukar hemresan ske dagen därefter. Så natt promenader under månen brukar allt som oftast bli två dagsutflykter. Under vintern är snöskor rekommenderade och skidturer erbjuds runt Mulhacen.

Vollmondwanderung in der Sierra Nevada   

Sierra Nevada är lättillgängligt från kusten i norra Spanien.Att ligga på stranden för att sedan packa ihop och åka upp mot bergstoppen för att gå på snö toppar kan ske på mindre än två timmar.  Att åka från stränderna i Malaga till Lanjaron i Sierra Nevada tar det ca 1 timme och 30 min med bil.

 

Övernattning vandring till Mulhacen:
Start: vid 1546 m höjd
Höjd: 3431 m
Avstånd: 19,3 km
Varaktighet: 2 dagar
Kostnad: 105€ per person (reducerade priser för grupper)
Bokning via formuläret
Magischer Mond in der Sierra Nevada

Paddling under månskenet i Maro och Nerja

Klipporna vid Maro och Nerja (Malaga provinsen) är en riktig höjdpunkt för alla som älskar att paddla och är sugen på att få det gjort i Medelhavet. Man kan bada i vattenfall, glida genom grottor och hoppa i havet från de många klippor som ligger runtomkring. Det finns dessutom många lokaler och företag som hyr ut kajaker i dessa två områden.

Kayaking in Maro

Inte alla företag erbjuder turer till solnedgång och fullmåne. Med hjälp av Educare Adventures kan man spendera en heldag under stjärnorna, men tyvärr inte förrän nästa vår. Havet är lugnare på sommaren och att paddla i ett bättre klimat gör hela paddling upplevelsen mycket roligare. Du kan även bada i månskenet, om du inte är en typisk badkruka.

Mötesplats: Playa Burriana
Svårighetsgrad: Lätt
Varaktighet: Från 19 till 23
Pris: 20€

 

I priset ingår: försäkring, våtdräkt, signalväst med fluorescerande band och en grundlig säkerhetsutbildning.
Bokning: tel 600 620 054 (9:30 bis 19:30 klocka)

Nachts Kayaken im Mittemeer

Fånga natten i Cabo de Gata

Naturparken Cabo de Gata i sydöstra Spanien ligger i den andalusiska provinsen Almería och har en av de mest spektakulära landskapen i den iberiska halvön. Det finns vulkaniska kratrar, raviner, otroliga kustområden och naturligt vilda stränder som utstrålar en speciell atmosfär, särskilt på kvällen då månens ljus och nattens mörker skapar en otrolig harmoni. Stränderna i naturskyddsområde som Playa de Genovese, Playa Monsul eller Arrecife de Sirenas bjuder på några av de vackraste landskapen på den andalusiska kusten.

Arrecife de Sirenas

Just därför är natt promenader längs kusten ett perfekt sätt att spendera vissa nätter på, särskilt då man kan samlas med intressanta människor under månljuset. På sommaren då nattens kraftiga havsbris bjuder på en svalkande kväll så kan man inte tänka sig vara på något annat ställe.

En av de mest intressanta aktiviteterna är att observera de djur som plötsligt blir aktiva på natten, eftersom det varma och torra klimatet på morgonen gör att majoriteten av Andalusiens varelser ligger och sover så blir det helt plötsligt väldigt mycket aktivitet ju svalare det blir. På natten stöter man också på dofter som under dagen inte känns av p.g.a.. den brännande solen, vissa växter såsom jasmin, kaktusar eller deras känsliga blommar öppen allt som oftast på natten

Information:Besök Centret Amoladeras

Tid: 4 timmar

Svårighetsgrad: mellan-låg

Sträcka: 8-10 Km. Endast för de över 16 år.

Telefon: 950 160 435  

Avgift:EUR 12 

Tillgång till områden för utflykter från Roquetas de Mar och  Almeria är tillgängligt, men det är väldigt viktigt att du får information och vägbeskrivning. Från motorvägen A7 kan du köra till besökscentret i Alomaderas ungefär 20 min. därifrån.

Från Spaniens högsta berg, El Teide

Nachtwanderung zum Vulkan Teide

Det högsta berget i Spanien ligger inte på fastlandet utan skjuter ut från kanarieön Teneriffa.  Pico del Teide är nästan 300 meter högre än Mulhacen i Sierra Nevada i Andalusien med 3718 meter. Pico de Teide är också av vulkaniskt ursprung och är bland de högsta ö vulkaner på jorden.

All den magi som tillkommer i samband med dessa månpromenader när man vandrar till de olika topparna, mitt på natten, är enastående. På natten när det fortfarande lyser kraftigt från månen ner på snön och  alla små utrymmen släpper igenom månljuset som fortsätter ner mot bergen, mot molnen, eller havet. I slutändan, en nästintill oförglömlig upplevelse.

Man kan själv vandra och klättra i det klara månskenet till toppen, och därifrån kan man vänta på på soluppgången och det röda skenet som slår över Atlanten och de omgivande öarna som är nedsänkta i havet.

Teneriffa und der Teide bei Nacht   

Att hitta till Teide och den 18,990 hektar stora nationalparken är enklast via tre vägar, antingen från norr eller från södra delen av ön, eller från universitetsstaden Laguna . Den sista punkten får man ta med en linbana eller Teleférico som det heter på spanska, med linbanan åker man upp till 2.200 meter. Kom ihåg att många klättrar till fots genom vissa delar, men endast erfarna vandrare gör det på endast en dag. Så du måste lämna på natten och måste oundvikligen bli vän med månen, om du vill ha rätt vägbeskrivning och hitta ut.

Ett äventyr mot soluppgången

Denna ganska ansträngande utflykt är endast lämplig för vältränade klättrare och erfarna vandrare. Gregorio som är född i Teneriffa och en erfaren bergsvandrare vet detta bättre än någon annan. Med hjälp av Gregorio kan man få den information samt all hjälp med att organisera turer för turister och stora grupper.

Klättringen börjar på en höjd av 2.200 meter från linbana stationen strax efter midnatt. Linbanan åker under stjärnorna och detta skapar en känsla av att en tur mot universum. Toppen av Teide uppnås efter ca 6 timmar vandring.

De vidsträckta vyerna över Kanarieöarna är fantastiskt, hela ögrupper ligger vid ens fötter och man kan se ön La Gomera, som nästan förlorats i havet. Glöm inte att ta med picknick, ficklampor och vatten.

 

Avresa: fredag ​​22 klocka
Retur: Lördag ca 11 klockan på morgonen.
Pris: 60 euro med en picknick.
Linbana: 12,50€ - ingår inte i priset.
Svårighetsgrad: Mycket hög.
Höjd: 2,200 m till 3,718 m

Aktuellt program med information finns här för nedladdning på Gregorio-Teneriffas hemsida.

En magisk natt i Sierra Espuña

Natural Park Sierra EspuñaSierra Espuña är en av de äldsta naturreservaten i sydöstra Spanien. ECOESPUÑA är en grupp friluftsentusiaster som organiserar vandringar och aktiviteter i de vackra bergen i provinsen Murcia. För oss mångalna människor har man skapat ett helt program som pågår mellan Juni till September varje sommar.

De fantastiska guiderna i Barranco de Gebas organiserar grupp utflykter för upp till 60 personer.
Turerna för natt vandringarna varierar från år till år, och vi rekommenderar utan tvekan den populära sträckan på 11 km som leder till den näst högsta toppen av berget, Pedro López, till 1569 meter upp.

Barrancos de Gebas bei Vollmond

Stigen är inte alltför krävande och det är tillräckligt brett så att inte trampa på fötterna i mörkret. Vid fullmåne så lyser det starka skenet nästan lika starkt som solen på grund av de ljusa klipporna på berget, och många gånger tänker man för sig själv hur fantastiskt det är att det kan vara så ljust på natten.

Totalt så klättrar man på fyra timmar upp till 360 m höjd, det hela sker långsamt och inte alltför sportigt, så att barnen kan hänga med. Rutten är planerad så att du anländer i solnedgången vid toppen och här äter man middag tillsammans. Återresan sker sedan i månskenet med hjälp av ficklampor och öppna ögon.

Ring för information om vandrings programmet . Klicka här för att komma till ECOESPUÑA.

Tabernas - en eskapad i öken under stjärnorna

Desierto de Tabernas

Ungefär en timmes bilresa från kusten ligger i provinsen Almería och staden Tabernas. Taberna är omgiven av spektakulära landskap och här kan man hitta den enda verkliga öknen i Europa - Desierto de Tabernas. Eftersom det är varmt, även i skuggan då det är över 40 grader på sommaren så är, nätterna perfekta för utflykter och vandringar genom öknen.

Alla som har varit i en öken på natten vet att det är en speciell atmosfär som hittas. Det är tyst som en mus, väldigt kallt och månen lyser över de märkliga klippformationer som har frusits ​​på pelare av salt.
En otroligt vacker känsla!

De sandiga stigarna i Tabernas öken är perfekta för en natt vandring. Du har inga stora hinder som du måste gå förbi, och vid fullmåne kan man ibland klara sig helt utan en ficklampa. Området är cirka 280 km2. stort och avgränsas av bergen i Sierra Alhamilla, Sierra Filabres, Sierra de Gádor och vid foten av Alpujarras Almerienser.

Promenaderna är organiserade av regeringen i Tabernas. Tabernas öken har haft en stor roll i många av de gamla men berömda äventyrsfilmer som utspelat sig i öknen, allt från "Lawrence av Arabien" eller "Indiana Jones och det sista korståget" spelades in här och även många av våra favoriter från spaghetti-västern.

 

Mötesplats: bensinstation Alfaro (avfart från motorvägen A 92 riktning Tabernas)
Varaktighet: 4 timmar
Svårighetsgrad: lätt till mediumTelefon: 657 97 42 08
Aktuella vandringsprogram i Diputación de Almeria.

Jogga på natten i Malaga

Slutligen ett tips för de som älskar att springa och bor i Malaga. En nattkörning kommer att hållas den 22, 2014 November och det kommer inte att vara en takt för de slöa. Här är de uppgifter för alla som vill anmäla sig. Mer information om Chiprunning Night Malaga.

Vad behöver man i samband med nattliga utflykter?

  • Ficklampor eller bättre Strålkastare
  • Reservbatterier
  • Vatten (min. 1 liter)
  • Picknick
  • Mobiltelefon
  • Kamera med stativ för nattbilder

Fotos:

Tack till Kiersten Rowland och Richard Hartley för alla vackra nattbilder på toppmötet i Sierra Nevada. Den spanska fotografen Mario Navarro och Jorge Jimenez Rapallo har också varit snälla noga och delat med sig utav många bra bilder av kusten i södra Spanien.