Game of Thrones filmar i Andalusien

För några veckor sedan meddelade HBO, det stora amerikanska produktionsbolaget att ytterligare två säsonger av den populära tv-serien "Game of Thrones" kommer att spelas in. Säsongerna som baseras på den bästsäljande romanen av George RR Martin, "Sagan om is och eld" och kommer att sändas 2015 och 2016. Det är inte förvånande att HBO beslöt sig för att spela in nya avsnitt med tanke på att det första avsnittet av den fjärde säsongen sågs av mer än 6,5 miljoner amerikaner, och runtomkring resten av världen slogs det rekord i antal nerladdade avsnitt av en serie på internet.

Alcazaba of Almeria

Den Andalusiske "Dorne"

Enligt uppgifter så är skaparna av serien väldigt intresserade av den nedre region av Spanien, George RR Martin har flera gånger nämnt att den arabiska historien om den iberiska halvön har vart en inspiration för honom i samband med att han skrev och skapade kungariket Dorne, en av de regioner som utgör den sydligaste delen av Westeros i de sju kungarikena. Geografin i Andalusien kommer förmodligen stå som bakgrund i samband med inspelningen av avsnittet "A Feast for Crows".

Inspelningsplatser för Kungariket

 

Direktören för den Andalusiska Film kommissionen Carlos Rosado bekräftade att skaparna främst har intresse för tre platser: La Alhambra i Granada, Alcázar de los Reyes Cristianos i Cordoba och Real Alcazar i Sevilla. Utöver dessa berömda monument har amerikanerna intresse för andra platser som gjort ett stort intryck på film teamet, de har valt ut några platser som de anser passar perfekt in i scenariot för avsnittet "A Feast for Crows" och alla inblandade är säkra på att TV tittarna kommer bli lika glatt överraskade när avsnittet sänds. Om man vill besöka dessa sevärda platser bör man kanske passa på innan den internationella berömmelsen har växt.

 

La Alhambra - Granada 

Alhambra - Granada

"Den som inte har sett Granada har inte sett något," och det verkar som att tack vare "Game of Thrones" kommer miljontals människor från världen över få möjligheten att se Alhambra och delar av dess skönhet. Alhambra byggdes i det 900-talet och utvidgades de följande århundradena, palatset är utan tvekan en av de större pärlorna på den spanska kartan. Palatset och trädgårdarna i Alhambra är monument som är uppskattade världen runt och man kan även hitta Alhambra på UNESCO:s världsarvslista  Det är intressant att Alhambra är arabiska för "röd fästning", och det är dessutom en idealisk bakgrund för Staden Dorne i serien.

Alhambra är ett fantastisk resmål om man är i norra Spanien på sommaren, fästningen kan besökas dagligen mellan kl. 8,30-22,30 (söndagar och måndagar avslutas besöken kl. 20.00). Biljetter finns att köpa online på den Alhambras officiella hemsida och kostar 14,00 € (1,50€ i extra avgifter). Om du endast är på besök i Granada över loppet av en dag eller två så borde du vara i god tid med att köpa biljetterna eftersom det allt som oftast är slutsålt under högsäsongen.

Alcázar de los Reyes Cristianos - Cordoba

Alcazar and Cathedral Mosque of Cordoba

Ett annat monument som ligger på UNESCO:s lista är denna befästning och palats som ligger i hjärtat av Cordoba. Dess inredning är ganska blygsamt och Alcázar de los Reyes Cristianos är väldigt iögonfallande, med sina stora vackra trädgårdar som en del av komplexet, fyra torn, antika uteplatser, fontäner, massor av cypress träd, palmer,  apelsin-och citronträd som doftar citrus från långt håll är detta utan tvekan ett av dina besök om du befinner dig i Cordoba. Väl på plats i Cordoba kan man lätt förstå varför amerikanerna tar si ända till Spanien för att spela in scener i en fiktiv värld som utspelar sig under någon sorts medeltid, man känner utan tvekan att man ibland har hoppat tillbaka i tiden.

Monumenten och fästningen i Cordoba kan besökas under sommaren från tisdag till fredag ​​från 08:30 till 20.45, lördag från 8,30 till 16,30 och på söndagar från 8,30 till 14,30. Biljetter för vuxna kostar runt 4,50€.

Alcázar de los Reyes Cristianos
C/ Caballerizas Reales, s/n
14004 Córdoba 

Real Alcázar - Sevilla

Seville

Det kungliga palatset Real Alcázar i Sevilla bjuder på en otrolig atmosfär och som besökare kan man känna att man har gått tillbaka i tiden eller in i en fiktiv värld när man går runt i området. Palatset är det äldsta kungliga palatset som fortsatt används i Europa och genom tiden har den byggts av olika grupper med olika stilar. Real Alcázar börjades byggas av Almohaderna med en Mudéjaransk stil och längre fram i tiden var det från Katolska monarker som skötte palatset, väl på plats så man kan förstå att det denna fantastiska sevärdhet har haft en lång och historia historia.

Omgiven av vackra trädgårdar med palmer och exotiska blommor är Alcazar öppet från april till september från klockan 9,30-19,00. Inträde kostar 8,75€.

Real Alcázar en Sevilla
Patio de Banderas, s/n
41004 Sevilla

La Alcazaba -  Malaga

Malaga - Alcazaba

Alcazaba i Málaga är i grunden en mini-Alhambra, Alcazaba är ett arabiskt ord och en särskild typ av islamsk fästning som användes i samband med försvar mot fiender. Malagas Alcazaba byggdes i början av 1100-talet och är en av de bäst bevarade fästningarna och man kan även skryta med ett relativt välbevarat romerskt teater från 100-talet f.k.

Byggt på ruinerna i centrala Málaga vid foten av berget Gibralfaro är Alcazaba en fantastisk effektiv byggnad när det kommer till militära funktioner som försvar och attack och detta tack vare de välorganiserade rektangulära gårdarna och korridorerna som omger de moriska trädgårdarna, fontänerna och dammarna.

Alcazaba kan besökas under sommaren mellan April till slutet Oktober., öppettider från 9,00-20,15 (måndag till 20.00). Intreäde för en vuxen kostar 2,20€. Varje söndag från 14.00 är det är fri entré.

 

La Alcazaba de Málaga
Calle Alcazabilla
29012 Málaga

La Alcazaba - Almería

Alcazaba Almería

Detta är en av de viktigaste islamiska monumenten som ligger på den iberiska halvön. Almerias Alcazaba går tillbaka nästan tusen år och den imponerande fästning ligger på en avskild kulle,tillsammans med stora imponerande försvarsmurar med en höjd på 5 meter. Detta monument har tidigare använts i samband med inspelning av filmer som "Conan the Barbarian", "Indiana Jones and the Last Crusade" samt TV-serien "Queen of Swords".

Monumentet kan besökas dagligen 10,00-18,30 och på sommaren har man öppet längre till 20.30. Inträdet är gratis för EU-medborgare, turister från länder utanför Europa måste betala 1,5€.

 

Alcazaba de Almería 
Calle Almanzor, s/n 
04002 Almería 

2015 och säsongen 5 av Game of Thrones

 

Produktionen av den femte serien är planerad till början av sommaren, så snart kommer vi att se olika städer i Andalusien omvandlas till Konungariket Dorne. Hittills har serien spelats in i Nordirland, Island, Kroatien, Marocko, Malta och USA. Carlos Rosado upprepade flera gånger fördelarna med att produktionsbolagen har valt Spanien som inspelningsplats, man bekräftade också på den enormt stora ekonomiska betydelse som serien kommer att ha för turismindustrin samt andra industrier som skulle påverkas positivt i samband med inspelningarna, intäkterna beräknas till ca 80 miljoner euro och ministeriet för turism och handel

Rafael Rodríguez betonade att turism branschen skulle få en enormt positivt putti rätt riktning när det kommer till att främja bilden av den kulturella och historiska delen av Spanien. Man tror att detta skulle innebära att tillströmningen av entusiastiska fans av serien som vill se landskapet från sin favoritserie skulle öka kraftigt, särskilt för den generationen som har större intresse för filmer och serier snarare än kultur och historia. Hittills har den här typen av resor blivit mycket populär, särskilt i Irland och Kroatien.