Vinprovning runt Alicante

Restaurangerna i Alicante har många läckra rätter att bjuda på och ibland kan det vara gott att kombinera de lokala maträtterna med ett lokalt vin. Denna region har många bra vinkällare eller så kallade bodegas och här produceras prisbelönta viner till otroligt låga priser. Även om Alicante oftast förknippas med gyllene sandstränder ska man inte bortse att det också är en vacker lantlig tillflyktsort. Ta dig en tur ifrån badstränderna och omge dig med den vackra naturen som också bjuder på fruktträd i stil med körsbär, apelsiner, citroner, grapefrukt och oliver samt vingårdar som med åren har hittat ett bra recept för utsökt urval av viner. När man reser runt i landsbygden ser man många vingårdar som producerar en rad röda, vita och söta viner.

Bodega Maserof in Alicante 

Trampa Druvor på Bodega Maserof

Maserofs bodega har man möjlighet att delta i det traditionella sättet att producera vin, genom att barfota trampa på druvorna under höstskörden. Andra bodegor erbjuder guidade turer och vinprovning så att man kan lära sig mer om druvsorterna i området och hur de produceras. Alicante har en lång historia av vinodling som går tillbaka till romartiden och populariteten på 1600 och 1700-talet ökade markant då vinerna exporterades till norra Europa. Regionens goda jord, milda klimat och den relativa luftfuktigheten skapar de förutsättningarna som behövs för att framställa det goda Spanska vinet och även om det används många olika typer av druvor så är de mest etablerade och kända Muscat de Alexandria, Monastrell och Alicante Bouschet. Man kan även hitta traktens egna mousserade viner till väldigt förmånliga priser.

 Alicante vineyard

Fondillon, Alicantes Specialitet

En av Alicantes främsta produktioner är Fondillon vinet, vilket var känt som Alicantes egna vin i många år. Fondillon är en av de fem viner som har rätt till sitt eget namn tillsammans med Champagne, Sherry, Port och Cava. Den har en söt, fyllig smak som framställs av övermogna Monastrell druvor och lagras i ekfat i minst 10 år. Det är också ett perfekt komplement till krämiga blå ostar, efterrätter, mörk choklad eller Alicantes egna typ av nougat som kallas Turron. Vinodlingarna här var väldigt nära utplåning i samband med den stora pesten som förstörde vingårdarna i början av 1920-talet. Produktionen återupplivades på 1950-talet och för närvarande produceras det vin endast i Vinalopo dalen i områdena runt Monovar, Pinoso och Sax.

Wine barrels at Bodegas Xalo, Jalon Valley, Alicante

Vinlandskapet i Jalon

Jalon är en typisk spansk stad fylld av lokala karaktärer, bra spansk mat, prisbelönta viner och ett fantastiskt landskap. Dalen i Jalon som ligger ca. 30 minuters bilresa från Benidorm , Javea och Denia  och är ett fantastisk resmål för naturälskare. Den bästa tiden för besök är i februari eller mars då naturen blommar ut i rosa och vita färger från alla apelsin, citron och mandelträd. September och oktober är också bra månader för en resa till Jalon då det är skördetid, traktorer och ibland hästar drar vagnar fyllda med druvor som sedan producerar utsökta viner. Det utmärkta vinlandskapet har genom åren blivit prisbelönt för sina röda, vita och roséviner samt Cava och den lokala drycken Mistela, ett sött vin som är gjort på Moscatel druvan som också är också en favorit. Andra rekommendationer är Bahia de Denia (vit), Vall de Xalo (röd), Vall de Xalo muscatel och Vall de Xalo Brut Nature (cava ). Utöver det fantastiska utbudet av vin kan du också köpa allt från olivolja till traktens egna honung och russin.

Award-winning wines at Bodegas Xalo, Jalon Valley, Alicante

Dalen i Villena

Lite längre söderut på Bodegas Bernabe Navarro i Villena kan du också hitta väldigt bra vin. Vingården ligger  i en dal skyddad av bergen Morrón, Solana och Villa på en höjd upp till 750m. Kombinationen av vattnet, luften, solen och jorden i området  bidrar till de utmärkta förutsättningar för odling av de druvsorter i området såsom Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Grenache. Man tar även stor hänsyn till miljön och naturen för att även på lång sikt kunna förbättra prestandan och kvaliteten på produktionen av druvorna. I Villena ligger den prisbelönta Bodegas Finca Lagunilla som lanserades 2003 och målet här är att producera kvalitetsviner under etiketten Casa Corredor. Vingården kombinerar traditionella metoder med modern teknik inom vinframställning och området har över åren fått internationellt erkännande med priser såsom International Wine Guide 2010 för sin Syrah 2008.

Ute på vinäventyr

Ett härlig sätt att lära sig mer om vin är via La Matas och Torreviejas salta sjöar vilket bekräftar den enorma inverkan som La Matas vingårdar har haft på vinindustrin i området. Promenaderna går genom parkens vingårdar med informationstavlor som berättar historien bakom allt från sättet man sorterar till sättet man odlar. Två druvsorter, Muscat och Meseguera är huvuddruvorna till det välkända La Mata vinet. För de som har mer tid eller är angelägna om att få veta mer, kan man fortsätta följa hela eller delar av Alicantes vin historia via dessa rutter. Vissa går igenom den vackra landsbygden som omringar städer som Elche, Monovar, Novelda, Pinoso, Villena, Jalon Valley och Alfaz del Pi. Det finns flera rutter eller spår för besökare så man kan ta sig sin tid för att njuta och glöm inte att prova de lokala maträtterna i familjeägda restauranger och bo i stugor eller hotell på landsbygden för att få den riktiga dosen av det spanska vinlivet.

Wine corks at Bodega Enrique Mendoza, Alicante

Vin, en dryck för kungar

En av de mest populära gårdarna för vinprovning är Enrique Mendozas bodega i Alfaz del Pi, nära Benidorm. Herr Mendozas passion för vin ledde honom till att skapa vingården för att kunna producera fina viner. Under ett besök kan du lära dig om de viktigaste aspekterna som har att göra med vin, allt från teknik och sortering till vikten av att använda rätt tunnor och även hur korkarna till alla flaskor är gjorda. Druvorna som används är Chardonnay och Muskat för de vita vinerna, och Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz och Pinot Noir för de röda. Du får en chans att prova flera viner innan du bestämmer dig för vilka som du ska med dig hem. Under våren har vingården en öppen helg där du kan ta en titt runt och prova massa olika vinsorter, det finns också en snabbkurs i vinprovning och olika workshops. Traditionella ostar och maträtter  finns också till hands för de som känner att de behöver något att äta mellan alla olika viner.