10 natursköna områden i Alicante

Alicante är känd för sina vackra sandstränder men det finns så mycket mer att utforska. Denna otroliga plats i östra Spanien har ett imponerande urval av berg, sjöar, grottor, naturparker. Förutom de fantastiska stränderna och nattlivet erbjuder Alicante regionen också väldigt mycket för den turist som har ett intresse av att vandra, klättra, cykla eller kanske för de som är mera kulturella av sig med konst och fotografi. Många semesterfirare som har förälskat sig i den naturliga skönheten av kusten och inlandet återkommer gärna igen för att upptäcka mera av  landskapet. Vi har listat 10 av våra favoriter när det kommer till Alicantes natursköna områden.

Ifach Klippan i Calpe 

Klippan vid namn Ifach i Calpe är en symbol för Alicante regionen. Den 332 meter höga klippan skjuter ut ungefär en kilometer till havs och är synlig från många av Costa Blancas kuststäder. Det är en av de vackraste och mest ovanliga klippformationer längs Medelhavskusten och dessutom en fristad för vilda djur och en rolig utmaning för klättrare och vandrare. Det är värt all möda att hitta hit när man väl nått den magnifika utsikten över landsbygden och alla närliggande byar, dessutom kan man på klara dagar se den kända ön Ibiza. Naturparken är hem till cirka 300 olika typer av växter, inklusive enbär, lavendel och tall som tillsammans skapar en härlig doft och många fåglar har också valt att bosätta sig på Ifach klippan, som falkar, måsar och skarvar.

Penon de Ifach rock at Calpe

Vattenfallen i Algar

De vackra vattenfallen i Algar kan emellanåt göra att man tappar andan och platsen är dessutom ett bra alternativ till stranden under varma sommardagar. Vattenfallen är bara 15 km från Benidorm på vägen upp till Guadalest, en vacker bergsstad med ett vackert slott och en fantastisk utsikt. Under en dagstur i Algar kan man också gå vid sidan av floden och se de spektakulära vattenfallen och de naturliga lagunerna, man kan simma i det kalla men kristallklara vattnet. I området finns det också en utställning med lokala aromatiska växter och fruktträd.

Torreviejas Saltjöar (Salinas)

Foton från saltsjöarna i Torrevieja har gjort världsomspännande nyheter på grund av sina fantastiska färger. Här kan man hitta sjöar som briljerar med en rosa färg  medan andra sjöar visar en nyans av blått. Dessa naturliga fenomen orsakas av mineraler i vattnet och dessa saltsjöar (Salinas) är också hem för många vilda fåglar som t.ex. flamingos, dessa rosa fåglar samlas här under hösten i grupper som sträcker sig uppemot 2.000 fåglar. Det är en fridfull plats som erbjuder möjligheter för stillsamma promenader eller en privat picknick. Platsen är dessutom ett populär ställe för fotografer som samlas i hopp om att fånga alla fina färger och vilda djur, särskilt vid solnedgång och soluppgång.

Torrevieja salinas

Montgos Naturpark

Naturparken i Montgo ligger på 753 meters höjd och skapar en imponerande bakgrund för kustorterna Denia och Javea. Det är ett populärt område för alla typer av naturälskare som vandrare eller cyklister som söker sig hit för de anpassade rutterna, här kan man hitta allt från lättare till mer avanserade färdvägar. Ett bra sätt att njuta av en dag ute på Montgo är att cykla från Javea till Denia och sedan ta båten från hamnen tillbaka till Javea. Mer än 650 arter av växter och vegetation finns här, inklusive aromatisk lavendel, vilda rosor och bergs tistlar. På högre nivåer kan man se rovfåglar såsom falkar och örnar samt ugglor och måsar. Andra vilda djur som lever på Montgo är flera arter av ormar, ödlor, igelkottar och kaniner. Från Javea sidan av berget ser Montgo berget ut som huvudet och snabeln av en elefant.

Montgo between Denia and Javea

Grottorna i Benidoleig

Ta en dagstur tillbaka i tiden när du är Calaveras grottorna i Benidoleig. Man tror att grottorna sträcker sig cirka 100.000 år tillbaks i tiden och detta är utan tvekan ett bra alternativ till stranden då en utflykt samtidigt ofta kan vara önskvärt för att fly från den brännande solen. Spår från bronsåldern och den neolitiska tiden har man hittat i grottorna med spektakulära stalaktiter och stalagmiter. Grottorna återupptäcktes på 1800 talet då man fann skelett av 12 personer, därav namnet på grottorna, calaveras vilket direkt översatt blir skallar. Under det spanska inbördeskriget användes grottorna som depå för ammunition och man hittar även märkliga och underbara former i klipporna som liknar allt från en isbjörn till den fd. amerikanska presidenten Kennedy till en karta över Spanien.

Elche palm grove

Elche

En lugn grön oas med mer än 200.000 palmer är en sak som gör Elche unik. The Palm Grove, tros gå tillbaka till 5: e århundradet f.Kr., är den största i Europa och ett av de största i världen. Några av palmer är upp till 300 år gamla. Den mest kända är den ikoniska Imperial Palm som med sina sju armar gör att det ser ut som en kandelaber. Mitt i träden finns flera typer av kaktusar, medelhavsväxter, plus apelsin, citron och granatäpple träd. Palmerna är fördelade över hela världen för Palm söndagens parader medan i Elche, de är tillverkade i intrikata religiösa symboler för processioner.

Tabarca

En liten oas för snorkling eller bara bad är Tabarca en vacker ö, strax utanför Alicante, nästan två kilometer lång och ungefär en halv kilometer bred. Den är perfekt för en dagsutflykt med båt tar bara en timme från Alicante, Santa Pola eller Benidorm. Det är en dröm ö för att sola och simma genom det klara vattnet medan du tittar på fisk och annat marint liv. Den pittoreska fiskehamnen är en fantastisk plats för lunch med färsk fisk, skaldjur och traditionell caldero (utsökt fisk-och skaldjursgryta) är populära val. Det är nu också möjligt att övernatta på de Compostela eller eleganta boutiquehotell.

Pego-Oliva

Detta vackra och lugna område nära byarna Pego och Oliva är ett  utmärkt område för risodling. Det Bomba ris från Pego som odlas i trakterna är perfekt för paella och andra traditionella risrätter från Alicante-regionen. Området anses dessutom vara en av de viktigaste våtmarkerna i Spanien och är känt för sin naturliga skönhet mellan bergen och havet och den intressanta och sällsynta blandningen av djur och natur. Många fiskarter kan hittas i floderna här, inklusive den sällsynta samarugon som är en typ av karp. Här hittar man också populära häckningsplatser för fåglar som doppingar, hägrar, krickor och tärnor.

Pego-Oliva marshes

El Fondos Naturpark

El Fondo är en naturskön oas omgiven av bergskedjor som sträcker sig mellan Crevillente, Callosa och Orihuela bergen. Naturparken El Fondo har två vatten reservoarer, dammar och saltkärr. De är viktigta på grund av förekomsten av flera hotade samt unika djurarter, varav många är endemiska. Under ditt besök, kommer du att se en stor variation av fåglar som änder, hägrar, krickor och flamingos men våtmarken erbjuder också ett antal olika ödlor samt sötvattens räkor. Bland de sällsynta arterna kan man också lägga till den "Lila Hägern" och "Rallhägern". Vintern är en särskilt bra tid att besöka El Fondo då ett stort antal arter av fåglar finns att hitta.

Naturparken i Carrascal de la Font Roja

Font Roja är ett utmärkt område om man är på jakt efter en medelhavsskog och väldigt ofta ser området ut som om den vore tagen från ett proffesionellt foto. Mellan städerna Alcoy och Ibi finns Font Roja och området täcker 2,298 hektar med träd som ek, lönn, ask och idegran samt djur som vildsvin, fladdermöss, grävlingar, ormar, ödlor, örnar och ugglor. Spridda genom området är snöfält, bondgårdar och bunkrar och det finns flera vägar genom Font Rojas park så det är lämpligt att börja i centrum av parken för att samla på sig information om parken och dess personal innan man beger sig utåt mot naturen.

Wild fowl at the salinas