Bästa 10 naturpromenaderna i Alicante för hela familjen

Alicante är en otroligt vacker del av Spanien och med sina långa sträckor av gyllene sandstränder, historiska stadskärnor och magnifika berg kan man utan tvekan hitta massa intressanta aktiviteter för hela familjen. Om du lyckas slita dig från stranden så finns det många orter och byar på landsbygden som är anpassade för att utforskas för hela familjen. Vi har valt ut 10 rekommenderade promenader i Alicante-regionen, allt från att gå längs stranden till något mer krävande i stil med fjällvandringar.

Ta sig an stigen upp mot Montgo

Stigen som leder upp mot Montgo berget kan vara en knepig promenad, så ett alternativ är att bara göra halva promenaden - njuta av utsikten - och sedan vända tillbaka. Montgo är 753 meter högt och berget dominerar utsikten och horisonten runt Denia och Javea. Lokalt kallas berget "Elefanten" och man kan utifrån se att formen skapar utseendet av ett elefant huvud och baksidan av kroppen om man kollar från Javea sidan. Vandringen börjar i Javeas parkering där det är en 10 minuters gångavstånd till ingången av Montgos naturpark. Rutten är skyltad så det är väldigt lätt att hitta dit och efter ca. 30 minuters promenad, ser man en magnifik utsikt över udden av San Antonio. När du når den röda klippa (Penya Roja) så ser du en utsikt över Javea, Ifach, Calpe och Sierra de Bernia bergen. Vandringen blir knepigt allt eftersom man går och eftersom stigen är stenig så finns det många som vänder tillbaks vid denna punkt.

Montgo berget mellan Denia och Javea i Alicante

Lite historia i Orihuela  

Stig tillbaka i tiden med en promenad runt hjärtat av Orihuelas historiska centrum. Man kan ta sig tiden för att besöka några av de museer och kyrkor som man hittar på vägen och ett bra ställe att börja är deras Semana Santa-museum som innehåller stora, vackra statyer som används i påskveckan i Spanien. Efter detta kan du bege dig till den imponerande gotiska katedralen som innehåller konstverk av Velazquez och Francisco Salzillo. Att promenera längs flodbädden till stadshuset och den vackra Plaza del Carmen är också ett populärt alternativ, i det pittoreskt torget i närheten kan du njuta av en kopp kaffe och omgivningen för att sedan fortsätta upp till Rubalcava Palace, tidigare hem till Marquis de Rubalcava och hans familj.

Polop - Ett populärt val i Costa Blanca

Polop ligger inlandet på Costa Blanca i ett område som kallas Marina Alta, här finns det slingrande stigar som tar dig runt den medeltida muren och uppför backen till det gamla slottet. När du når toppen kan belöningen hämtas ut i form av en spektakulära vy. Även här kan en promenad runt de smala gatorna i den traditionella byn centrum vara väldigt trevligt och på onsdagmorgnar kan man hitta den lokala marknaden i stan.

Besök Ifach i Calpe på en promenad med familjen

Mot stranden i Calpe 

Varför inte förbereda en picknick och njuta av en promenad längs Calpes härliga strand? En av favoriterna är den som börjar på Calle de Mar, nära torget Manuel Miro, med sina vackra väggmålningar berättas det en saga om morernas och de kristnas festliga högtider. Stigen går därefter ner ner till Arenal-Bol stranden inte långt från Infanta Elenas strandpromenad. Denna vandring passerar en gammal kvarn och slutar vid Banos de la Reina (drottningens bad), vilket en gång i tiden var en romersk fiskodling och legenden säger att en morisk drottning en gång simmade här i hopp om att hitta en hemlig gång någonstans.

Fördered dig för att bli imponerad av Maigmo berget

Att gå inåt mot landet till Maigmo berget är ett bra alternativ om man vill njuta av en lätt promenad längs en nedlagd järnväg som egentligen aldrig har använts som en järnväg. Stigen är ungefär 22 km lång så du kan antingen dela upp promenaden i olika delar eller bara gå en del av stigen. Den gamla järnvägen har förvandlats till en grön och naturlig gång så det är väldigt lätt att gå eller cykla längst stigen som för övrigt börjar i den lilla vackra staden Agost. Det finns ett par pittoreska viadukter med en otrolig utsikt över landsbygden och bergen i området, så denna plats är perfekt för lite foton. Forn del Vidre är den första och den andra är vid Palomaret. Stigen slutar vid Puerto del Maigmo, porten till en av Alicantes vackraste bergskedjor.

Några av Elches 200,000 palmträd

Börja räkna träd i Elche

Elche är en fascinerande stad och är känd för sina historiska byggnader, kulturella monument och självklart sin massiva palmträds plantage med mer än 200.000 träd - den största i sitt slag i Europa. I närheten ligger historiska byggnader såsom rådhuset och Altamira Palace, som en gång i tiden användes som textilfabrik och ett fängelse. Några minuter bort ligger Elche Palmeral och stadsparken, där du utöver de tusentals palmerna kan hitta ett gammalt träd som är format som en ljusstake, liksom andra varianter av medelhavsväxter i området. Sist men inte minst, glöm inte att köpa dadlar härifrån - de är läckra och kommer direkt från palmerna i Elche och håller världsklass i både kvalitet och smak.

Gå på sanddynerna i Guardamar

Guardamar har några av de finaste sandstränderna i Alicante-regionen, cirka 10 km av gyllene sand att springa, spela eller bara rakt av sola och sova på. En del av stranden är skyddad av en stor doftande tallskog i Alfonso parken, med sanddynerna är ett bra ställe för att börja vandringen. Medan du utforskar stränderna, se till att du besöker La Babilonia, mellan Guardamar mest centrala strand och stranden Els Vivers. La Babilonia innehåller en massa gamla fiskarstugor, varav många är ljust inredda med färgat kakel.

 

Picknick i Torrevieja 

I Torrevieja kan man hitta en sällsynt rosa sjö, som ligger mittemot en grön saltsjö. Sjöarna erbjuder en fantastisk och naturlig tillflyktsorter för en promenad eller en picknick. Runt saltsjöarna finns också flera utkiksplatser så att man kan få sig en bättre titt på sjöarna som idag används för att utvinna 700.000 ton salt varje år. Under promenaden kan du också få syn på flamingos, änder, tärnor, måsar, kaniner, harar, vesslor, rävar och massa annat djurliv. Det finns också bänkar så att du kan njuta av en picknick under din promenad runt området.

Torreviejas otroliga och rosa saltfloder

En introduktion till Jalon

Jalon är egentligen ett bra att besök hela året runt, men en underbar promenad är nästintill garanterat om man får möjlighet att gå här på våren. När våren börjar så går också mandelträden och apelsinträden i full blom. Mittemot Bodega Xalo i utkanten av Jalon finns en parkeringsplats och här bakom kan man hitta en flodbädd och följa stigen längs floden  för att njuta av naturen och vingårdarna i området. En annan promenad tar dig genom gamla stan som har ganska smala gator och ett stort torg med byns lokala kyrka, här hålls också den lokala marknaden varje vecka.

Jalon floden i Alicante

I Santa Pola för en promenad under solen

En mild promenad på ungefär 2 km längs Santa Pola är ett härligt sätt att njuta av solen och staden. Man kan stanna för en kopp kaffe eller ett mellanmål i en av restaurangerna när stranden eller kanske ta ett dopp i havet. Strandpromenaden är 7 km lång så att du kan gå en promenad längst den södra delen som nästintill sammankopplar alla stränder i centrala delen av staden.