De bästa stränderna i Tossa de Mar

Tossa de Mar ligger i provinsen Girona, det är inte bara en vacker muromgärdad kuststad, utan den erbjuder provinsens finaste stränder och har flera sagolika vikar att erbjuda sina besökare. Följande vikar är typiska för Costa Brava och är fulla av färger, klippor, sol och pitoreska små byar. 

Tossa de Mar och stranden Playa Gran

Foto Jordi Ferré

Listan nedanför informerar om de tolv bästa platserna att sola och bada på. Alla platser på vår lista ligger inom sju kilometer från stad Tossa de Mar, både i norr och södergående riktning, om det är en strandsemester du är ute efter, så rekommenderar vi att du hyr en av Costa Bravas bästa semesterbostäder vid stranden. Vi börjar vår lista med den nordligaste stranden (se nedan på kartan):

1. Cala Futadera 

Viken Cala Futadera, Tossa de Mar

Foto Jordi Ferré

Denna lilla vik ligger sex kilometer norr om Tossa de Mar. Viken är förvånansvärt tyst och det finns inga faciliteter på den. Viken är mycket populär bland nudister på grund av sin enkelhet. Ibland lägger även en och en annan segelbåt till här.

Vattnet är grunt och vackert turkost, du kommer även märka att vikens botten känns väldigt annorlunda. Färgerna och kontrasterna som du kommer att få se på Costa Brava är vackra och unika. Vi rekommenderar att gå till viken tidigt på morgonen och va på plats innan solen skiner som starkast, du kommer att få en god överraskning!

Färgerna som vattnet erbjuder beundras bäst från toppen av viken som ligger uppe på en höjd - det är ingen tillfällighet att viken kallas "300 stegs viken”. Viken är en orörd pärla och den typiska bilden av Costa Brava med sitt kristallklara vatten, stenar, klippor och doftande tallskog. Det skriker medelhav och Spanien!

Hur man tar sig dit: 

Cala Futadera ligger längs vägen från Tossa de Mar mot Sant Feliu. Vid 29 kilometerpunkten startar en asfalterad väg ner mot havet. Den allra sista biten får man fortsätta till fots mot viken. Vi rekommenderar att ha skor med sig och att inte gå barfota då det inte är helt enkelt att ta sig ner till strandkanten. Det är inte farligt att ta sig ner till stranden men det är heller inte helt lämpligt att göra detta med små barn, personer med yrsel eller med personer med dålig fysik.

2. Cala Giverola

Viken Cala Giverola, Tossa de Mar

Foto Jordi Ferré

Fem kilometer norr om Tossa de Mar hittar du denna hästskoformade vik, perfekt för dig som älskar att njuta av vacker natur! De inbjudande blågröna färgerna tillsammans med den mjuka gyllene sanden kommer få dig att trivas här.

Stranden är ca 170 meter lång och bredden varierar mellan 15 till 50 meter. Det erbjuds flera olika bekvämligheter för en trevlig dag på stranden, här finns det duschar samt uthyrning av parasoller, solstolar och kajaker. Det finns även en båt (med genomskinlig glasbotten) som kan ta med dig på en tur längs den vackra kusten. Efteråt kan du äta och njuta av utsikten med hela Cala Giverola framför dina ögon. Det finns också en strandbar, eller en så kallad ”chiringuito”, som kan tåla ett besök till kvällen.

Glöm inte din snorkelutrustning! Det djupnar snabbt på denna strand vilket ger goda möjligheter för snorkling. Med det närliggande berget och den stenig botten så finns det mycket att utforska. Du kan även ta dig upp på det närliggande berget, se dock till att ha uppsikt över barnen om de följer med!

Hur man tar sig dit:

Denna strand är lättillgänglig eftersom det är en av de bästa vikarna att åka bil till. Den vackra staden Pola-Giverola är synlig från vägen mellan Tossa de Mar och Sant Feliu. Det finns en parkeringsplats för strandens besökare.

3. Cala Pola

Tossa de Mar, introduktions video: 

Fyra kilometer norr om Tossa har vi stranden Cala Pola. Vid stranden ligger en camping som bär vikens namn. Denna vik är härligt skyddad från stora vågor och har en graciös omgivning. Detta natursköna landskap som omger stranden resulterar i en av de vackra, lugna platserna som Costa Brava är så känt för.

Hur man tar sig dit:

Cala Pola ligger i början på vägen GI-682 mellan Tossa de Mar och Sant Feliu. Det är möjligt att gå hit men tyvärr är inte hela vägen anpassad för fotvandring (men följer man stranden så finns det alltid möjlighet för ett extra dopp). Med bil är det lätt att ta sig hit: följ bara skyltarna till Camping Pola. Det finns en parkeringsplats men den fyller upp snabbt under sommaren så var i tid ifall du inte vill gå längre än den redan 350 meter långa promenaden ner till stranden.

4. Cala Bona

Viken Cala Bona, Tossa de Mar

Foto Jordi Ferré

Cirka 3 km norr om Tossa har vi denna underbara lilla vik, väl skyddad i slutet av en liten havsvik. Du har bara ett fåtal kvadratmeter att sprida din handduk på men du kan självklart njuta av vattnet och ta dig en titt på havsbottnen! Stranden är avskärmad från både vågor och vind som ger besökaren en liten oas de lite blåsigare dagarna.

Trots det begränsade utrymmet och otillgängligheten, så är det god atmosfär under sommaren, särskilt i den mysiga chiringuiton (strandbaren). Landskapet är idylliskt eftersom stranden är omsluten av klippor och träd.

Hur man tar sig dit: 

Det bästa sättet att komma hit är faktiskt med båt men den lyxen har bara ett fåtal bland oss. Till fots tar det cirka fem minuter från centrum av Tossa de Mar men du kan också gå ifrån Calas den Pola och Giverola i norr, som ger en skön promenad på cirka femton minuter längs en skogsstig.

5. Mar Menuda

Stranden Playa Menuda, Tossa de Mar

Foto Jordi Ferré

Detta är den näst största stranden i Tossa de Mar. Stranden är även populär eftersom den har ett stort utbud av bekvämligheter och aktiviteter, dessutom är vattnet på stranden väldigt klart och rent. Stranden kan ses i videon om Tossa de Mar (02:45).

Vid norra änden av stranden finns det en liten vik som har klart, grunt och lugnt vatten, perfekt att ta med sig de små barnen till.

Hur man tar sig dit:

Denna strand är lättillgängligt då den ligger bara några minuters promenad från centrum av Tossa de Mar. Det är en mycket populär strand vilket kan var värt att tänka på för dem som föredrar lite lugn och ro.

6. Playa Gran

Stranden Playa Gran Tossa

Detta är Tossa de Mars mest kända strand. Stranden ligger vid foten av den gamla staden och erbjuder en helt fantastisk utsikt för dess besökare. Denna skönhet är en av de mest fotograferade stränderna på Costa Brava!

Den halvmåneformade 385 meter långa stranden har lugnt, klart vatten och alla nödvändiga bekvämligheter nära. Playa Gran har belönats med en blå flagga bland annat på grund av vattnets renlighet och National Geographic gav Playa Gran en plats på listan över de 25 bästa stränderna i världen.

Parkeringsplats är inte alltid lätt att hitta på sommaren men värt besväret om du vill slippa gå långt. Strandpromenaden löper längs hela stranden och har tillgång till Vila Vella vid den södra delen av stranden. 

Stranden kan man se i Tossa de Mar videon (00:55).

7. Playa d'es Codolar

Stranden Playa D'es Codolar, Tossa de Mar

Foto Jordi Ferré

På andra sidan av Cabo de Tossa, vid foten av den muromgärdade staden, hittar du denna före detta fiskarstrand med en längd på 80 meter. Du kan se stranden från de höga väggarna i Vila Vella i Tossa de Mar. Direkt när du ser stranden från staden kommer du att bli sugen på att sola och bada!

Den naturliga miljön i kombination med medeltida-känslan från Tossa de Mar tillsammans med de klassiska, färgglada fiskebåtarna på stranden gör medelhavskänslan till ett faktum.

Denna vik är skyddad från nordanvind och vattnet är mycket rent. Vattnet djupnar snabbt vilket ger perfekta möjligheter för snorkling! Allra bäst är det att snorkla på sidorna av viken där det finns massor av liv i vattnet.

Hur man tar sig dit:

Från gamla staden i Tossa de Mar kan du följa strandpromenaden bara några minuter via calle del Portal del Socors, en gata full av butiker och restauranger. Låt inte gatan fånga din uppmärksamhet alldeles för länge! Stranden lockar väldigt mycket på sommaren och kan bli full av badlängtande människor, så skynda dig dit och säkra en härlig plats för dagen!

8. Cala Llevadó

Denna populära strand, med en bredd på 35 - 65 meter, ligger ca 3 km söder om Tossa de Mar. Detta är ännu en av Costa Bravas många oaser, med gyllene sand, turkost vatten, vegetation på klipporna och tallskog som når nästan till vattnet. Här är det långt från bilar samt ljudet och livet från staden.

Eftersom stranden är så liten så finns det inte många affärer och restauranger i närheten. Paddla kajak, snorkla, simma och solbada är att prioritera här. Tack vare det kristallklara vattnet och det steniga området med rik havsbotten så får den här skönheten återkommande strandbadare varje år.

Närheten till campingen och flera hotell innebär att det är en populärt destination - särskilt på sommaren. Många turister besöker stranden vilket leder till att priserna på stranden eller chiringuiton kan vara lite i överkant.

Hur man tar sig dit: 

Viken hittar du längs GI-682. Kör från Tossa de Mar mot Lloret de Mar och sväng höger när du ser skylten till Camping Llevado . Bilen lämnar du vid ingången till campingen, därifrån går ni i cirka 10 minuter, förbi campingplatsen och några lägenheter med samma namn för att sedan nå ner till stranden.

9. Cala d'en Carlos

Detta är viken med gyllene sand och klart vatten som går längs en pittoresk väg från Cala Llevado. Stranden är omgiven av två imponerande och beskyddande klippor. En av klipporna avgränsar den intilliggande stranden, Cala Figuera.

Cala d'en Carlos är 125 meter lång och 55 meter bred. Stranden erbjuder flera bekvämligheter såsom dusch och en chiringuito (bar).

Eftersom stranden varken har en strandpromenad eller en stad i närheten så är det en härligt lugn strand. Gångvägen som löper norrut till angränsande Cala Llevado ger en vacker utsikt över bukten Santa Maria de Llorell, som även omfattar Llevado och Figuera.

Hur man tar sig dit:

Eftersom Cala d´en Carlos är vackert omgiven av orörd natur så kommer du inte så nära viken med bil men till fots kan du följa en välskyltad väg till stranden eller så kan du komma hit med båt. Bilen kan du lämna på en bevakad parkeringsplats med fler än 100 parkeringsplatser. Du kommer hit från GI-682 (Lloret-Tossa). Det finns även en busshållplats 800 meter från stranden (Lloret-Tossa linje).

10. Cala Figuera

Denna mysiga vik med stenstrand är vackert omgiven av rik växtlighet. Viken ligger mellan Cala d'en Carlos och Playas de Llorel, 3 km söder om Tossa de Mar. En härlig fördel med denna strand är att det ofta är tyst här, även på sommaren. Stranden brukas idag mest av nudister.

Hur man tar sig dit:

Du kommer dit till fots, bilen lämnar du i början av Sta. Maria de Llorell eller vid ingången till camping Cala Llevado och härifrån får du gå ett par minuter för att komma ner till stranden.

11. Playas de Llorel

Dessa två stränder Llorel (Levant och Garbí) kan du faktiskt betrakta som en stor strand med många av bekvämligheter och faciliteter. Många vattensportsutövare tar sig hit för att träna flera gånger i veckan. Stranden ligger ca 3,5 km söder om Tossa.

Hur man tar sig dit:

Du tar dig lättast hit genom att gå från campingen Cala Llevado..

12. Porto Pi

Vår sista badplats på listan är Porto P som är belägen vid foten av en stor klippa . Stranden är lite svårare att nå längs landsvägen än grannstranden Llorel, vilket resulterar i att Porto Pi är tystare än de andra stränderna i bukten. Det finns hus i närheten av stranden men de stör inte då de ligger en liten bit bort. Det omgivande landskapet är spektakulär och platsen kallas ibland även för ”Martossa”av den lokala befolkningen.

13. Cala Salionç

Trots att viken ligger ligger 7 km norr om Tossa de Mars centrum, så är den vackra viken Cala Salionç värt ett besök. Den lugna stranden är som en oas med sitt lugna vatten och vackra havsbotten, som är helt perfekt för snorkling. Trots sin ringa storlek (stranden är cirka 80 meter bra och cirka 40 meter lång) och de relativt få besökarna, erbjuder Cala Salionç flera bekvämligheter såsom restaurang, duschar, toaletter och badvakter. Stranden avgränsas i norr av en liten udde där du kan skutta ut för att få njuta av en spektakulär soluppgång.

Tossa de Mar har flera underbara stränder, som var och är en utmärkt plats att vila och koppla av på. Om du vill ägna några timmar i en mycket speciell spansk stad på kusten Costa Brava, kan du välja att besöka den lyxiga staden Empuriabrava, som även kallas Spaniens Venedig.

Nu när du vet mer om Tossa de Mars fantastiska stränder, så återstår endast att du bokar ett fritidshus i Tossa de Mar och åker på en riktigt bra semester!

Karta