Strandsemester i Spanien - de bästa resmålen

Spanien är det ultimata resmålet för en strandsemester i Europa. Fastlandet och öarna utgör tillsammans en över 5000 km lång kustlinje med till synes oändligt av stränder i alla dess former. Oavsett om du längtar efter intima naturliga badvikar av skimrande turkost vatten, eller kilometerlånga kritvita sandstränder med alla faciliteter - i Spanien finns allt. Med 600 stränder av Blå-Flagg kvalitetsstatus är Spanien ohotad etta i världen, och har varit så de senaste 30 åren.

Vi har satt ihop en omfattande guide med de bästa stränderna för en badsemester i Spanien, upptäck vad som gör stränderna så speciella och varför du inte får missa dem.

Costa Brava

Cala Pola

Cala Pola, i närheten av Tossa de Mar, är omgiven av klippor och pinjeträd. Många dykare och snorklare letar sig till den gyllene stranden som har kristallklart turkost vatten och en rik flora & fauna. Du behöver inte simma långt ut innan det blir påtagligt djupt, och vågorna rullar stillsamt in i den skyddande viken. I den idylliska bukten finns bl.a. faciliteter som duschar, chiringuito (strandbar) och restaurang. 

En höjdpunkt är rundturerna i båtar med glasbotten som går till närliggande vikar och grottor och låter en uppleva det levande livet under ytan. Om du hyr en semesterbostad i Tossa de Mar, befinner du dig bara ett stenkast ifrån denna paradisliknande strand.

 

Platja de Aiguablava 

I byn Begur ligger Platja de Aiguablava - en lugn oas där du kan relaxa på den fina vita sanden och bada i det smaragdgröna havet. Här är det långgrunt med små vågor, vilket gör stranden mycket populär bland småbarnsfamiljer. Trots det stora utbudet av service och faciliteter, är stranden nästan orörd. Platja de Aiguablava är lättillgänglig och erbjuder många äventyrsfyllda vattensporter. Det finns en parkeringsplats nära stranden, där man dock måste betala under sommaren. Hyr en semesterlägenhet i vackra Begur och njut av en oförglömlig strandsemester i Spanien. 

Läs gärna vårt inlägg om de vackraste stränderna på Costa Brava.

Formentera

Platja de Ses Illetes

Magiska Ses Illetes på Formentera-ön

Platja de Ses Illetes har utsetts till en av de vackraste stränderna i världen. Vattnet är av en intensiv turkos nyans och tillsammans med den vita pärlsanden förflyttas du till Karibien. Att vattnet är så klart beror på den stora mängden Posidonia Oceanica - en enhjärtbladig typ av sjögräs som vanligtvis förekommer i Medelhavet. Denna plats har etablerat sig som ett paradis för dykare världen över. Platja de Ses Illetes besöks inte bara av lokalbefolkning och soldyrkande turister, utan är också en populär ankringsplats för lyxyachter. Detta pressar upp priserna i de omgivande restaurangerna och strandbarerna (chiringuitos) - som är betydligt högre än i det övriga området. 

Förutom uthyrning av parasoll och solstolar går det att göra ett antal vattensporter på Platja de Ses Illetes. Och livräddare håller alltid ett vakande öga på badarna. I och med att sanddynorna är skyddade går det endast att nå stranden via en träpir och bilar är inte tillåtna. Det går också att komma till stranden från området Cavalld'en Borràs.

 
Platja d'es Pujols

Platja d'es Pujols, Formentera

Es Pujols-stranden ligger i den vanligaste semesterorten på Formentera. Trots många hotell, affärer och restauranger längs boulevarden har orten i stor utsträckning behållit sin ursprungliga charm. De små fiskarstugorna, guppande båtar och hippiemarknaden är säkerligen bidragande orsaker till detta. Stranden är ständigt inbjudande med vit sand, sol och galet turkosblått vatten. Rörelsehindrade kan via träramper, som går ända ut i vattenbrynet, enkelt nå stranden. Man kan hyra parasoll och solstolar, det finns även ett vattensportscentrum och en surfskola.

Mallorca

Platja de Muro

På nordöstra Mallorca i Alcúdia-bukten ligger Platja de Muro. Den kritvita sandstranden i kombination med det lugna kristallklara vattnet ger en karibisk touch mitt i Medelhavet. Turistiskt sett är den välutvecklad, med otaliga barer, restauranger, affärer och hotell på strandpromenaden, samt chiringuitos ute på stranden.

Dessutom kan man hyra parasoll och solstolar. Sanddyn och det närliggande området med tjock tallskog erbjuder en vacker naturupplevelse. Stränderna på Mallorca är populära för vattensporter och Platja de Muro är inget undantag. För att befinna dig på gångavstånd från denna fina strand, hyr en semesterlägenhet i Alcúdia.

 

Platja des Trenc

Platja des Trenc är en strand du måste besöka! Den tillhör Mallorcas vackraste stränder, och många menar på att den kanske till och med är en av Europas vackraste. Den ligger mellan Sant Jordi och Sa Ràpita på sydkusten, och den nästan overkligt vita sanden och kristallklara vattnet ger en karibisk atmosfär. Vattnet är grunt och utan starka strömmar; perfekt för barnfamiljer!

Både själva stranden och det omgivande landskapet är naturreservat. I östra änden hittar du chiringuitos, uthyrning av parasoll och solstolar samt ett brett utbud av vattensporter och andra fritidsaktiviteter. I den västra änden är stämningen mer avslappnad och enkel, vilket gör den populär bland lokalbefolkning och naturister. Platja des Trenc är lättillgänglig via Ses Covetes.

Menorca

Platja de Son Bou 

Den längsta sandstranden i Menorca är Platja de Son Bou. Den västra sidan av stranden gränsar till ett skyddat område med stora sanddyn. Förutom alla tänkbara faciliteter erbjuder stranden fin sand och kristallklart stilla vatten, något som gör Son Bou mycket populär och lämplig för barnfamiljer. Den stora andelen ”sjögräsängar” gör så att vattnet håller högsta kvalitet.

 

Cala en Turqueta

Menorca är en ö fylld av vackra stränder och den orörda bukten Cala Turqueta i söder kan mycket väl vara kronjuvelen. Den är skyddad av pinjeträd, har fin vit sand, klippor, glasklart vatten och öns mest färgsprakande solnedgångar. Det finns varken restauranger, kiosker eller barer. En liten bar och toaletter kan dock finnas på parkeringen, som ligger ca. 10 minuters promenad bort. 

Inga vattensporter erbjuds, men Cala Turqueta är idealisk för snorkling och det finns livräddare som håller koll på badarna. För en oförglömlig strandsemester i Spanien, hyr ett semesterhus på Menorca och upplev öns alla fantastiska stränder.

Ibiza

Cala Sant Vicent

Cala Sant Vicent på Ibiza

Cala Sant Vicent, i sydöstra delen av Ibiza, är omgiven av ett kuperat landskap med vacker tallskog. 200 meter ovanför bukten finns den viktigaste arkeologiska platsen på ön, Cova des Culleram, en grotta som kan besökas. Cala de Sant Vicent lockar framförallt besökarna med sin soldränkta sand och fina grunda vatten som glimrar i många turkosblåa nyanser.

Parasoll och solstolar går att hyra på stranden som dessutom är lättillgänglig. Den har även duschar och toaletter. För de som vill röra på sig går det att utöva vattensporter och beachvolleyboll. En strandpromenad kantad av palmer löper bakom stranden med faciliteter som restauranger, barer och affärer. Hyr en villa på Ibiza för att spendera lata semesterdagar på denna vackra strand.

 

Platges de Comte

Ibiza - Cala Comte - San Antonio

Platges de Comte är en av de vackraste stränderna på Ibiza. Njut av storslagen havsutsikt, spektakulära solnedgångar, fin sand och azurblått grunt vatten, som är idealiskt för barnen. Trots att livräddare finns på plats bör man vara försiktig med att simma långt ut, eftersom strömmen är ganska stark. Platges de Comte är populär och har alla faciliteter - från restauranger och barer till parasoll och solstolar. Den är också lättillgänglig för personer med funktionshinder.

Lanzarote

Playa de Papagayo

Playa de Papagayo på Lanzarote

På södra sidan av Lanzarote ligger Playa de Papagayo, den sista av ”Las Playas de Papagayos” (papegojstränderna). Klippor omger denna strand, som enklast nås från en semesterlägenhet på Costa Papagayo. Den ljusa sanden har en vacker bakgrund av glittrande blått vatten och andra mörka stenvikar - en miljö perfekt för snorklingsentusiaster.

Uppe på en kulle finns en restaurang och några små barer. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över de närliggande grannöarna Fuerteventura och Lobos. Eftersom Playa de Papagayo är en naturlig strand, finns inga toaletter. Nudism är endast tillåtet i en viss utsedd del av stranden. Playas de Papagayo är ett skyddat naturreservat och det kostar 3 euro att besöka stränderna.

 

Playa del Reducto

Playa del Reducto ligger i södra delen av Arrecife (huvudstad i Lanzarote), men trots sitt privilegierade läge blir den aldrig överfull. Hyr en lägenhet i Arrecife för att vara inom kort avstånd från denna vackra strand med ljusgul sand och klart vatten. Vattnet är grunt, stämningen är avspänd och badvakter finns tillgängliga - perfekt för barnfamiljer. Del Reducto har en liten bar och sanitära faciliteter. Omkring den nybyggda strandpromenaden, med anlagda parker och trädgårdar, hittas också barer, kaféer och kiosker.
 
Läs gärna mer om de andra vackra stränderna på Lanzarote!

Fuerteventura

Playa de Corralejo

Stranden Corralejo på Fuerteventura

I nordöstra Fuerteventura ligger Playa de Corralejo som ingår i en serie av fem vackra stränder. Varje strand har sina fördelar, vissa har exempelvis de bästa förutsättningarna för vattensporter medan andra är mer familjevänliga med stilla vatten där juniorerna kan plaska runt. Gemensamt för alla är den där Karibiska kopplingen, med kritvit sand och azurblått- och grunt vatten. Dessa svepande stränder sträcker sig över flera kilometer så det blir aldrig trångt här.

Stränderna i Correlejo är dessutom välutvecklade med alla nödvändiga faciliteter för en härlig stranddag. Den vackra miljön med stora sanddyn som sträcker sig ända ner i havet påminner faktiskt en del om Sahara-öknen. Hyr en semesterlägenhet i Corralejo för att upptäcka de slående stränderna i detta område.

 

Playa La Concha

I västra Fuerteventura ligger den populära La Concha-bukten, som tack vare sitt hästskoformade naturrev inte har stora vågor, vilket gör den perfekt för barnfamiljer. Stranden drar till sig besökare med sin fina vita sand och turkosa vatten. På La Concha hittar du också alla nödvändiga faciliteter som parkering, duschar, toaletter och uthyrning av parasoll och solstolar. Dessutom finns livräddare tillgängliga. Från terrassen i restaurangen vid parkeringen har man en vacker utsikt över havet. Hyr en lägenhet i Fuerteventura för en varierande strandsemester i Spanien.

Gran Canaria

Playa de Amadores

Amadores-stranden på Gran Canaria

Playa de Amadores är en annorlunda strand på denna lista, den är nämligen helt konstgjord. Ändå är det en strand som kan matcha den skönhet som öns andra naturliga stränder besitter. Gyllene sand, klarblått grunt vatten och små vågor är vad du kan förvänta dig av denna oas. Dessutom erbjuder stranden duschar, stugor, parkering och möjlighet att hyra parasoll och solstolar.

Barnen kan uppehålla sig på lekplatsen eller Aqua-parken, alltid under livvakternas vakande ögon. Besök gärna stranden på kvällen, när solen långsamt går ner och klär himlen i en explosion av färger. Denna drömlika strand förtjänar verkligen ett besök under din semester på Gran Canaria.

 

Playa de Maspalomas

Sanddynerna i Maspalomas, i södra Gran Canaria, är en stor attraktion. Fin mjuk sand och klart grunt vatten utgör tillsammans en underbar miljö, ha dock i åtanke att det ofta blåser kraftigt på Maspalomas. 

Maspalomas kan delas in i tre olika sektioner; en nudist-zon, gaystranden och en del idealisk för familjer. Här finns all nödvändig service för en spännande stranddag; vattensporter, roliga aktiviteter samt många restauranger, affärer och chiringuitos. Hyr en av lägenheterna i Maspalomas för att njuta av denna fantastiska strand.

Teneriffa

Playa del Duque

Playa del Duque, Las Americas, Teneriffa

Playa del Duque i södra Teneriffa är en konstgjord strand, som är lämplig för både gamla och unga med mjuk gyllene sand, långgrund botten och små vågor. Förutom ett stort utbud av vattensporter kan man flanera längs strandpromenaden som är kantad av lyxbutiker, mysiga barer och restauranger. Playa del Duque beskrivs ofta som en av de renaste stränderna på Teneriffa, och badvakterna ser till så att du har en säker upplevelse. Dessutom finns alla nödvändiga faciliteter som duschar, toaletter och omklädningsbås.

 

Playa las Teresitas

Teneriffa - Playa las Teresitas

Den konstgjorda Las Teresitas är en av de vackraste och mest populära stränderna på Teneriffa. Den ligger i den nordöstra delen av ön, och nås enkelt från en semesterlägenhet i huvudstaden Santa Cruz de Tenerife. Den guldgula sanden, som för ens tankar till Sahara, är tillsammans med vajande palmer en stor kontrast till den fylligt azurblåa Atlanten. 
 
En vågbrytare som täcker i princip hela viken har placerats en bit ut i vattnet, något som bidrar till lugna vågor. Vattnet är även långgrunt så Las Teresitas är en favorit bland barnfamiljer. Tack vare den anpassade ingången kan också funktionshindrade nå ända ner till stranden. På Las Teresitas kommer du inte bli uttråkad, utbudet av aktiviteter är stort med exempelvis volleybollbanor samt yoga- och aerobics-klasser. Det finns inte heller någon brist på faciliteter, här hittar du parasoll, solstolar, duschar, restauranger och barer. Trots att stranden är väldigt populär råder en lugn atmosfär.

Costa Blanca

Cala Granadella

Granadella-viken i Jávea

Cala Granadella, en naturlig badvik nära Jávea, har under nästan 30 år tilldelats den Blå-Flaggan. Och det är inte utan anledning… Den är vackert omgiven av klippor och en riktig pärla med turkost vatten och imponerande natur. Det är inte konstigt att många dykare och turister samlas här. Trots sin blygsamma storlek hittar du många bekvämligheter i form av parkeringsplats, toaletter, restaurang och badvakter. Välj bland semesterbostäderna i Jávea och njut av en strandsemester på detta smultronställe!

 

Playa de la Fosa o de Levante

Playa de la Fosa (Calpe) är en av de vackraste stränderna på Costa Blanca. Den lockar med fin gyllene sand, kristallklart vatten och utmärkta snorklings- och dykmöjligheter. Bo i en av lägenheterna i Calpe, som ligger inom gångavstånd från denna fina badstrand. I den vidsträckta viken finns faciliteter som enkel åtkomst till stranden, duschar, toaletter, ställen att byta om på och en parkeringsplats. Livräddare ser till så att badsugna kan ta en säker och uppfriskande simtur i det blå.

På den välskötta strandpromenaden ligger barerna, restaurangerna och kaféerna vägg i vägg och ger dig chansen att gotta dig i det lokala köket. Barnen får utlopp för sin energi på lekplatsen eller genom att titta på en av gratisshowerna på utomhusbion. Under tiden kan föräldrarna njuta av en utsökt och romantisk middag med havsutsikt.

Costa Dorada

Platja de Altafulla

Guldkusten Costa Dorada

Det sköna Medelhavsklimatet och den gyllene sandstranden lockar besökare året runt till Platja de Altafulla. Hyr ett fritidshus i Altafulla för att vara inom kort avstånd från detta strandparadis. Vågorna är måttliga och livräddare håller koll under dagen. Allt detta är faktorer som gör Platja de Altafulla attraktiv för barnfamiljer. Utbudet av vattensporter är varierat, men segling är särskilt populärt här. 

Stranden är vanligtvis stillsam, även om det finns många barer och chiringuitos på strandpromenaden bredvid. Alla nödvändiga faciliteter som toaletter, duschar, parasoll och solstolar går att finna här. 

 

Playa de Calafell

Playa de Calafell, i kommunen El Vendrell, lockar turister året runt och man förstår direkt varför när man kollar på den gyllene sanden. Vad många besökare kanske inte vet är att vattnet har medicinska och terapeutiska egenskaper, med jodnivåer som är cirka fem gånger högre än normalfallet i Medelhavet och på andra stränder längs Costa Dorada. Det kristallklara vattnet är långgrunt med många sandbanker som man kan simma ut till. Livräddare finns på plats för att hålla koll på badarna.
 
Stranden har en livlig strandpromenad med palmer, stort restaurangutbud och inbjudande kaféer. Det finns också möjlighet att hyra parasoll och solstolar. Andra faciliteter som toaletter, duschar, parkering, beachvolleyboll, trampbåtar och vattensporter erbjuds. Hyr ett semesterhus i Calafell för en underbar strandsemester på "guldkusten" Costa Dorada.  

Asturien

Playa de Cuevas del Mar

Cuevas del Mar i Asturien

Playa de Cuevas del Mar, en av de vackraste stränderna i regionen Asturien, bildades av havets eroderande effekt på klipporna som till sist ”sköljdes” bort. Under lågvatten kan nyfikna badare kika närmare på de mäktiga grottorna och klippformationerna som ramar in stranden. Den fina sanden är perfekt för att lapa sol på (och för en picknick med lokala delikatesser…). Alla nödvändiga faciliteter som duschar, toaletter, parkeringsplats och restaurang finns. Badvakter hittas på plats.

 

Playa de Rodiles

Playa de Rodiles i norra Spanien är en dröm för surfare. Atlantens strömmar driver konstant stora vågor mot stranden och i vattnet ses både nybörjare och proffs. De omgivande gröna skogarna och klipporna är en härlig kontrast till den långa sandstranden. Besökarna kan njuta av alla bekvämligheter, från barer och restauranger till duschar, toaletter, parkering och enkel åtkomst. Badvakter ser till så att man kan bada säkert. På Playa de Rodiles finns allt för en perfekt stranddag!

Stranden ligger också i naturreservatet Ría de Villaviciosa; vilket är ytterligare en anledning att besöka denna strand under din semester i Asturien.

Galicien

Praia das Rodas, Illas Cíes

Rodas-stranden på Cíes-öarna

Praia das Rodas på Cíes-öarna har blivit utsedd till ”världens vackraste strand” och är så nära Karibien man kan komma i Europa. Bara 15 km från Vigo, ute på Atlanten, hittas denna drömstrand med så kritvit sand och azurblått vatten att den verkar vara photoshoppad. 

Cíes-öarna, en del av de Atlantiska nationalparksöarna, är helt skyddade, så Praia das Rodas (Playa de Rodas på spanska) naturliga skönhet förblir orörd. Du kan nå stranden med färja från Vigo, men ha i åtanke att man måste söka ett tillstånd (går att göra online) under sommarmånaderna och det finns en gräns på antal besökare per dag. Trots detta, är det ett måste att uppleva magiska Rodas-stranden när du semestrar i Galicien.

 

Praia das Catedrais

Katedralstranden i Ribadeo, Galicien

Den häpnadsväckande Praia das Catedrais (katedralstranden), nära byn Ribadeo, är känd över hela världen för sina spektakulära formationer. När det råder lågvatten framträder klippor, valv och bågar som liknar en ”gotisk katedral”, och det går att promenera runt barfota mellan dessa. Katedralstranden går endast att besöka under lågvatten.

För att säkerställa en hållbar turism är stranden skyddad med vissa restriktioner, till exempel måste man boka online för att besöka den under juli, augusti och september samt påskhelgen. När du semestrar längs Galiciens dramatiskt vackra kust, missa inte chansen att uppleva detta naturliga underverk!

Baskien

Playa de la Concha

Playa de la Concha i San Sebastián

Nedanför San Sebastiáns centrum hittas Playa de la Concha med fin gyllene sand, turkosblått vatten och fin utsikt över Santa Clara-ön i mitten av den snäckskalsformade bukten. Stranden är inramad av två bördiga berg (Urgell & Igueldo) och en av de vackraste stränderna i Baskien. Nyligen blev La Concha-stranden, för andra året i rad, framröstad till ”Europas bästa strand” av TripAdvisors medlemmar. Ett stort utbud av vattensporter erbjuds, liksom beachvolleyboll och strandfotboll. Under sommaren finns det rutschkanor och språngbrädor ute i vattnet så att barnen kan roa sig.

På La Concha hittar du alla faciliteter du behöver: duschar, toaletter, strandstolar, parkering, omklädningsrum och restauranger/barer. Strandpromenaden är magisk! Badvakter finns på plats för en säker strandupplevelse. Hyr en lägenhet i trendiga San Sebastián, och njut av en oförglömlig strandsemester i det vackra, gröna Baskien.


Playa de Zarautz

Playa de Zarautz är väldigt populär bland surfare, speciellt om man är nybörjare. Fin, gyllene sand och bra vågor karakteriserar detta ca. 2 km långa surfparadis, som inte har mindre än fem surfskolor. Andra sporter som beachvolleyboll och strandfotboll är också vanliga här. Stranden har alla nödvändiga faciliteter för en rolig dag: matställen, duschar, toaletter, parkering, omklädningsrum, livräddare, parasoll och solstolar. 

Lägenhet i Algarrobo Costa

 • 2 sovrum
 • 6 sovplatser
 • 1 badrum
 • 90 m² boyta
 • 4 m² terrass
 • Delad pool
 • Wi-Fi
 • Balkong
 • Hiss
Id: 70518 Lägg till i kortlistan Ta bort Ta bort
SEK 5 095 - 8 006/vecka SEK 728 - 1 144/natt Visa detaljer

Herrgård i Calahonda

(1)
 • 3 sovrum
 • 6 sovplatser
 • 2 badrum
 • 1 badrum
 • 150 m² boyta
 • 48 m² terrass
 • 48 m² trädgård
 • Wi-Fi
 • Delad pool
Id: 56453 Lägg till i kortlistan Ta bort Ta bort
SEK 7 206 - 14 339/vecka SEK 1 029 - 2 048/natt Visa detaljer

Villa i Jávea (Montgo)

 • 4 sovrum
 • 8 sovplatser
 • 2 badrum
 • 350 m² boyta
 • Wi-Fi
 • Privat pool
 • Utomhusjacuzzi
 • Uteplats
 • Grill
Id: 39671 Lägg till i kortlistan Ta bort Ta bort
SEK 10 838 - 37 899/vecka SEK 1 548 - 5 414/natt Visa detaljer
X


Jag har läst och accepterat sekretesspolicyen
 Vinn ett presentkort på 750€! 
Spain-Holiday.com använder sina egna och tredje parts cookies för att förbättra våra tjänster och visa annonser anpassade till dina önskemål genom att analysera dina vanor på internet. Ändra konfigurationen och få mer information. här