Att resa med bebis till Spanien

Ankomsten av en ny familjemedlem kommer att förändra ditt liv för alltid. Vissa föräldrar bestämmer sig för att minska på resandet under de närmsta åren tills barnet är större och mer självständigt. Men det behöver inte vara så, även med en liten bebis kan du njuta av en oförglömlig familjesemester i Spanien.

Ibland kan tanken på att resa med en bebis och dussintals påsar fyllda med blöjor, mjölk, sterilisator, kläder, mediciner, etc. vara överväldigande. Men barn upp till två år kan vara det ideala resesällskapet; de pratar inte, de flesta kan inte springa och de sover fortfarande ett par timmar mitt på dagen, vilket är något som ger dig en chans att relaxa i solen.

När man reser med en bebis behövs, givetvis, en viss grad av planering. Även om småbarn kräver mycket uppmärksamhet, behöver de inte underhållas hela tiden. Du behöver inte besöka ett vattenland, nöjespark, gå på långa dagsturer eller göra andra familjeutflykter. Istället kan du njuta och slappna av i en familjevänlig semesterbostad i Spanien.

Var i Spanien är det bäst att resa med en bebis eller litet barn?

Beroende på vilken typ av semester du gillar har vi samlat fem förslag på resmål för de som älskar natur, kultur, sport, sola, weekendresor och gastronomi. 

1. Gran Canaria, Kanarieöarna

 

Puerto de Mogán på Gran Canaria  

Gran Canaria är en av de grönaste Kanarieöarna med skyddade naturreservat som täcker nästan 40% av ytan. Mellan de gröna kullarna finns ett stort antal vandringsrutter och pittoreska städer som gör en aktiv semester med småbarn enkel. Om du bor i en lägenhet i Las Palmas de Gran Canaria, glöm inte att promenera i de lokala parkerna och ta dig tid att besöka hipster-restaurangerna i Las Palmas. 

Vackra Tejeda på Gran Canaria

Om du gillar att strosa omkring i charmiga städer måste du besöka Puerto de Mogán. För de mer äventyrslystna, ta med ditt barn i en bärsele och vandra någon av lederna i berg som Arreucas eller Tejeda.

2. Fuerteventura, Kanarieöarna

 

Vanlig surf, paddelsurfing, cykling, vegetariska restauranger, vitkalkade hus, kaktusar och vulkaner! Fuerteventura är en spansk drömö för föräldrar som älskar att sporta, ta hand om sig och värdesätter en avslappnad och skön atmosfär. Ett semesterboende i Corralejo är idealiskt för de som vill komma ifrån rutinerna och leva ”ö-livet" en vecka, bara koppla av och relaxa. Dessutom hittas oändligt av vackra stränder med vit sand och turkost vatten på Fuerteventura. 

Överväg att resa till Kanarieöarna för en semester med småbarn. Om du har yngre barn behöver du inte vara knuten till skolloven för att kunna resa, vilket innebär att du kan hitta både billigare flyg och boende på Kanarieöarna. Vädret och temperaturen på Kanarieöarna under hösten och vintern är också perfekt för småbarn. Dessutom är städerna, byarna och stränderna mindre packade när det inte är skollov, så du kan enkelt njuta av ostörd och mysig familjetid. Vad väntar du på?

3. Madrid

 

En weekendresa till en av de mest intressanta och inspirerande städerna i Europa kan även göras med ett litet barn eller en bebis. Vi talar naturligtvis om Madrid, en stad som är känd som ett utmärkt resmål för hela familjen. Förutom ett stort antal semesterlägenheter i centrala Madrid finns många attraktioner och sevärdheter för de kulturintresserade. Dessutom är stadens matutbud, som tillhör landets bästa, både varierat och förstklassigt. 

Malasana i Madrid

Madrid har en mängd läckra tapasbarer, gratis sevärdheter och enorma grönskande parker. Staden är också känd för sina trendiga restauranger, artesan-butiker och barnvänliga ställen där bebisar är välkomna. 

4. Menorca, Balearerna

 

Drömmer du om lugn och ro på de Baleariska öarna, men vill samtidigt undvika smockfulla stränder på Mallorca eller Ibiza? Res till Menorca, som inte bara är ett utmärkt resmål med äldre barn, tack vare att det är mindre folk och mer exklusivt här lockar ön även småbarnsföräldrar. Menorca har massvis med familjevänliga stränder och små intima vikar fyllda av skyddade pinjeträd och skogar som kastar skön skugga under heta dagar. 

Om du inte vet var att bo på Menorca är ön till ytan liten, och om du hyr en bil kan du enkelt utforska hela ifrån ditt boende. Om du väljer att bo i större städer, såsom Ciutadella eller Mao, kommer restauranger, barer och affärer att ligga inom gångavstånd från ditt semesterboende. 

5. San Sebastián, Baskien

 

San Sebastián har ett fantastiskt matrykte och denna idylliska stad är omgiven av hav och berg där man bjuds på läcker utsikt från nästan alla håll. Semestra i San Sebastián och flanera runt på stadens stengator, besök restauranger i världsklass och traditionella barer som serverar läckra pintxos (baskiska tapas). Här samlas turister och lokalbefolkning för en paus ifrån sitt dagliga schema för att äta gott med familj och vänner - när som helst under dagen.

Familjesemester med sin bebis - hur organiserar man sig?

1. För din första bebissemester är det bäst att välja ett resmål som inte ligger alltför långt hemifrån. Ta hänsyn till årstiden för att undvika platser med mycket folk och varma temperaturer, eftersom detta kan bli påfrestande för en bebis. 

På semester med junior

2. De flesta flygbolag tar inte betalt för att resa med ett barn under två år och bebisar behöver inte ett eget säte. Innan du bokar är det värt att kolla upp flygbolagets egna regler för att inte stöta på problem vid incheckningsdisken. Fråga gärna om det är möjligt att med sig mer bagage, få en barnstol eller en extra sittplats.

En vagga på flyget kan vara guld värd

3. Om du inte vill störa din bebis sömnschema, kolla om det är möjligt att beställa en plats där man kan ha en vagga på flyget. Dessa platser är dock vanligtvis få till antalet. Vissa plan erbjuder inte denna möjlighet, så ha detta i åtanke när du väljer flygbolag - och kom ihåg att viktbegränsningen för en vagga är 11 kg.

4. De flesta av flygbolagen erbjuder gravida och småbarnsföräldrar prioriterad ombordstigning. Det är också värt att kolla om du kan få fasttrack genom säkerhetskontrollen. Det kan vara skönt och mindre stressigt!

Kolla vad du egentligen behöver ta med dig

5. När du planerar en familjesemester till Spanien, överväg vad du faktiskt behöver ta med och vad som är lätt att köpa på plats. Begränsa antalet saker som blöjor, filtar och solskydd som du enkelt kan köpa utomlands, då får du istället mer plats för andra saker i resväskan. 

Det är viktigt att hitta rätt familjebostad

6. En av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du planerar en semester med barn eller bebisar är valet av boende. Om du redan har en semesteridé i åtanke och vet var du vill åka, vad att se och göra kan du leta efter ett semesterboende nära lokala sevärdheter. Ta tillfället i akt när barnet sover under dagen och gå ut med barnvagnen för att utforska platserna till fots. Då får du både vardagsmotion och möjligheten att se och uppleva resmålet.

Flanera runt i staden medan lillen sover

7. Eftersom bebisar mår bäst av rutiner och en rofylld tillvaro med mycket vila spelar självklart boendet en viktig roll. När du bokar ett semesterhem, tänk på utrymmena och faciliteterna som boendet har, till exempel kan du välja en spansk villa med terass och privat pool. Som du säkerligen märkt kan en bebis vara oförutsägbar. Så det är en bra idé att semestra i ett boende med kök där du kan laga mat för hela familjen när som helst under dagen.

Barnvagnen är en förälders bästa vän

8. En barnvagn kan vara avgörande för en lyckad resa (den får inte väga för mycket och måste vara enkel att fälla ihop). En barnvagn måste finnas överst på packlistan, speciellt om man planerar att utforska städer och byar med kullerstensgator, trappor och gränder. Barnvagnen är också användbar på flygplatsen när du ofta har dina händer fulla.

9. Njut av semestern och få ut det mesta av tiden när du fortfarande har kontroll över situationen. Innan du vet ordet av det kommer ditt barn växa upp och kanske styra vad ni gör på semestern. En resa med ett litet barn ger dig möjlighet att vara lite självisk och välja en destination som du verkligen är nyfiken på. Om du är avslappnad och glad kommer minstingen att anpassa sig till den nya situationen utomordentligt - och du kan njuta av oförglömliga stunder med hela familjen.