Stränderna i Roses och Cabo de Creus

Roses är en av de viktigaste städerna i området Alto Ampurdián och i dess omgivning finns det många stränder för allas smaker: allt från långa sandstränder med alla de tjänster du kan tänkas behöva, till de mindre, isolerade och skyddade vikarna, där du kan njuta av solen och havet i lugn och ro.
 
I följande artikel kommer vi att dela med oss av våra bästa upptäckter i området runt Roses. Vi kommer att gå igenom var du hittar den mest centrala sandstranden och även att gå djupare in i Cabo de Creus för att avslöja dess guldklimpar.

1. Centrala stränder: Playa de Roses, La Punta, Santa Margarita och Palangres

Playa de Palangres
 
Staden Roses är perfekt för när du vill njuta av sol- och strand turismen i Alto Ampurdián, som är belägen på Costa Bravas kust. I centrum av Roses hittar du en mängd olika sandstränder med grunt vatten som alla erbjuder många tjänster, perfekt för dig som reser med familjen.
 
Den nästan två kilometer långa stranden i Roses är indelad i tre olika sektioner; stranden Nova, stranden Rastrell och stranden Salatar. De tre stränderna skapar tillsammans en av de mest besökta stränderna i Roses, eftersom det är inom gångavstånd från centrum.
 
Om du promenerar mot fiskehamnen i Roses så kommer du att springa på stranden La Punta på vägen, som är 550 meter lång och sträcker sig ända till strömmen Ginjolers. La Puntas fina sand och lugna vatten gör det till en väldigt populär strand under sommaren som ofta blir full.

Playa de Santa Margarita
 
Stranden Santa Margarida (på spanska La playa de Santa Margarida) är en av de mest kända stränderna i Roses, som sträcker sig hela 650 meter långt. Sanden är fin, och vattnet är lugnt och klart, vilket lockar många turister under sommarmånaderna.
 
Lite längre bort, bara 1 km från Roses centrum, ligger stranden Palangres som är mycket mindre än de tidigare nämnda stränder. Palangres längd överstiger inte 150 meter, vilket gör det till en intimare strand. Dess rastplats med bord och bänkar, bara några meter från havet, gör det till en av de mest populära centrala stränderna i Roses. För att enklast njuta av dessa härliga stadsstränder till fullo så rekommenderar vi att du hittar en bekväm villa till din semester i Roses.

2. Canyelles Petites och Canyelles Grosses

Playa de Canyelles Petites
 
Cirka 4 kilometer från Roses, nära men inte inte hela vägen in naturreservatet Cabo de Creus, ligger två fantastiska stränder med klart vatten och gyllene sand. Stränderna är perfekta för när du vill njuta av en dag i solen i ett naturskönt område utan att behöva ge upp några tjänster eller bekvämligheter då de fortfarande har restauranger, faciliteter och kiosker nära till hands. Stränderna är enkla att nå från Roses då du enkelt kan hyra en bil eller åka kollektivt med buss.
 
Den stranden som ligger närmast staden Roses är Canyelles Petites, som är unik med sin upphöjda strandpromenad som går längs med stranden. Om du promenerar runt den så får du en jättefin utsikt över stranden, havet och klipporna som går längs med strandens sidor. Stranden erbjuder en del tjänster, bland annat duschar, toaletter, restauranger och första hjälpen.
 
På andra sidan Canyelles Petites finner vi stranden Canyelles Grosses (även kallad la cala Almadrava) som är liknande Canyelles Petites men, som kanske hörs på namnet, är större. Vattnet vid stranden Canyelles Grosses är mycket grunt så den är perfekt att besöka med små barn och på stranden finns det planer som du kan spela beachvolleyboll på och uthyrning av kajaker. Vi rekommenderar att du hyr en kajak om du vill upptäcka fler stränder i området kring Cabo de Creus - det är ett mer spännande och effektivt sätt att ta sig runt än till fots.

3. Cala Montjoi

Cala Montjoi
 
Sju kilometer från Roses, inom gränsen för naturreservatet Cabo de Creus hittar du stranden Cala Montjoi som är 310 meter lång. Förr betraktades Cala Montjoi som ett kulinariskt tempel eftersom den berömda restaurangen El Bulli var belägen här. Den berömda kocken Ferrán Adrià var huvudkock och ägare, och även om restaurangen nu stängts så förblev stranden känd av just den anledningen. Trots El Bullis stängning så är Costa Brava fortfarande ett paradis för de som älskar god mat - längs hela kusten finns många restauranger med Michelinstjärnor.
 
Stranden har en lätt sluttning ner till vattnet och det blir snabbt relativt djupt, vilket gör att du kan komma nästan ända upp till stranden med båt. Om hellre vill hyra en bil än en båt så kan du enkelt nå stranden på så sätt också. På sommaren får stranden många besökare men den blir aldrig helt full av turister då den inte ligger lika centralt som andra stränder gör. Sanden på Cala Montjoi är mörk och består till stor del av småsten och större, platta stenar.
 
Den vackra omgivningen av skog och klippor skyddar stranden från starka vindar och vattnet håller sig därav lugnt. Cala Montjoi ett bra val för de som reser med familjen. Från Cala Montjoi är det även enkelt att nå andra gömda och mer avskilda vikar i Cabo de Creus.

4. Cala Jóncols

Cala Joncols
 
Naturreservatet Cabo de Creus välkomnar dess besökare med en liten vik, precis vid naturreservatets början, som heter Cala Jóncols. Viken ser ut som en äkta oas med sitt rena, klara vatten och steniga havsbotten. Du kan även hyra all nödvändig utrustning till dykning eller snorkling i dykcentret som ligger alldeles på stranden.
 
Eftersom det är relativt svårt att nå stranden så är Cala Jóncols aldrig full av snorklare eller badare - det är snarare den viken på Costa Brava som är mest lugn. Trots dess lugn och avskildhet så har Cala Jóncols duschar, toaletter och solstolar att hyra - så i detta paradiset kan du både äta kakan och ha den kvar. Om du inte har tillgång till en bil så kan du även nå Cala Jóncols via kajak eller båt.

5. Cala del Canadell

Cala el Canadell
 
Vid Cape Norfeu, belägen i hjärtat av naturparken Cabo de Creus, finner vi denna orörda, lilla vik. Cala del Canadell ligger helt avskilt och är otroligt vacker - ett paradis för naturälskare.
 
Dess svåråtkomliga läge, då den inte kan nås med bil, och det faktum att den inte erbjuder några tjänster såsom duschar, toaletter eller restauranger gör att denna vik ytterst sällan besöks. Men om du har en matsäck och är sugen på en hike så är Cala del Canadell ett perfekt mål med din vandring, och du behöver inte oroa dig, om det händer något så ligger Cala Jóncols mindre än en kilometer bort.
 
När du väl har nått Cala del Canadell så rekommenderar vi att du utforskar grottorna, som är stora nog att gömma sig i, bland klipporna längs Cape Norfeu kusten.

6. Cala Calitjàs

Cala Càlitjas
 
Från Cala Montjoi kan du enkelt nå Cala Calitjàs, som är en vackert avskild vik i naturreservatet Cabo de Creus. Cala Calitjàs är 130 meter lång och erbjuder en fantastisk panoramautsikt över Cape Norfeu och dess stränder.
 
På grund av det låga antalet turister som besöker stranden så är det vanligt att hitta nudister vid denna vik - men också många dykare och snorklare. Vid slutet av stenarna som skiljer Cala Calitjàs från bukten Cala Montjoi ligger resterna av båten Phedon, som sjönk år 1934 efter en explosion.
 
Liksom resten av vikarna i Cabo de Creus så består även Cala Calitjàs av platta stenar, klart vatten och en strand som snabbt djupnar.

7. Cala Rostella

Cala Rostella
 
Cala Rostella välkomnar oss till ett riktigt Medelhavsparadis - denna vik är synonymt med ‘drömstrand’: avsides, omringad av en naturlig, rik vegetation och lugnt, turkost vatten. Den enda nackdelen är att den är svår att nå. Du måste först köra en bit för att komma så nära som möjligt och sedan gå resten till fots, cirka 15 - 20 minuter.
 
Cala Rostella är en småstenig strand och sträcker sig 110 meter. Tack vare den täta tallskogen som omger stranden så är den skyddad från starka vindar. Den bjuder dessutom dess besökare på kristallklart vatten, och det rika marina livet lockar många dykentusiaster - en äkta oas.
 
 
Stränderna i denna delen av Costa Brava är riktiga tillflyktsorter. Om du vill ha nära till Cabo de Creus, som är fullspäckad av gömda stränder och vikar, under din semester så rekommenderar vi att du bor i staden som ligger närmast, Roses. Roses har allt för att du ska kunna njuta av din drömsemester - förutom områdets bästa stränderna så har Roses många andra sevärdheter och ett rikt kulturarv att upptäcka. För att lära dig mer om vad du kan göra under din semester i Roses så kan du spana in vår guide.
 
Att boka ditt drömboende i Roses är inte svårt, men för att säkerställa din semesterbostad rekommenderar vi att du spanar in vårt urval av Roses bästa fritidshus och bokar ett i god tid. Packa dina badkläder och gör dig redo för att upptäcka paradiset.