5 stränder du inte får missa i L'Escala

De vackra stränderna i L'Escala ligger bara en 90 minuters bilresa från Barcelona, och mindre än en timme från Gironas internationella flygplats. Turligt nog så har dessa förtrollande stränder nästan gått obemärkt förbi de många turister som besöker Barcelona - en semester i L'Escala känns som att vistas i sin egna, personliga oas!

Bortsett från alla de fantastiska stränderna (totalt 16 stycken) så är den pittoreska byn L'Escala bara i sig värt ett besök; här kan upptäcka byns fantastiska historiska arv och dess distinkta atmosfär. Grekerna och romarna använde L'Escala som huvudhamn för handel i regionen Katalonien på grund av dess fördelaktiga läge vid havet och dess omfattande vik. Viken i L'Escala klassas som en av de vackraste vikarna i världen, enligt Unesco.
 
I följande artikeln har vi listat de fem bästa stränderna i L'Escala! Här kan du simma i Medelhavets kristallklara vatten, njuta av den varma solen och koppla av under de ljuva sommarkvällarna på stranden. Det sägs att de bästa sakerna i livet är gratis - och vi tror att stranden är en av dem!

En kronjuvel: Golf de roses

Gulf of Roses, L'escala

L'Escalas huvudattraktion är Golf de Roses, ett extraordinärt exempel på äkta naturlig skönhet, som ligger i en enorm region. Regionen besitter bland annat 45 kilometer stränder, 15 km vikar som kan utforskas och 50 kilometer av underbart havsområde. Havsområdet sträcker sig från bergen, Cap de Creus, i norr till bergskedjan Montgí Massif i söder. Eftersom området är omgivet av berg så är vikarnas vatten mycket lugnt, vilket gör det till en idealisk plats för att simma och leka med barnen.
Spännande fakta: den forngrekiska matematikern, Euclid (som anses vara far till geometrin) skapade en modell och formell för den ideala skönheten, som han hävdade var inspirerad av naturen själv. Hans modell, känd som det gyllene snittet eller golden ratio, har tillämpats genom tiderna inom både arkitektur och konst. Euklides kunde knappast ha gissat att man år 1967, ungefär två årtusenden efter att han skapat sin formell, i en undersökning skulle upptäcka att profilen av Golf de Roses skulle matcha det gyllene snittets proportioner med exakta mått.
Om du funderar på att hyra ett fritidshus i Girona nästa sommar, se då till att besöka Golf de Roses och tillbringa en dag på en av de förtrollande stränderna.

1. Riells – En urban strand

Platja de Riells, L'Escala

Staden Riells, som ligger strax utanför L'Escala, är känd för sin långa gata som hyllar The Little Prince av Antoine de Saint-Exupéry. Det är den perfekta platsen för en dag på stranden med familjen  - tack vare den fina sanden, det lugna vattnet och närheten till staden!
 
Du hittar ett brett utbud av bekvämligheter här, allt från affärer och barer till vattensports-företag och evenemang. Riells bjuder även ofta på en mässa med hantverksprodukter och god, närodlad mat. Det finns gott om skäl att tillbringa en dag på stranden i Riells.
 
Vid den östra änden av stranden så hittar du L'Escalas fritidshamn (Port la Clota) - som är ett utmärkt fiskeställe för dig som gillar att kasta spö. Om du går i motsatt riktning så kommer du till stranden Port d'en Perris (5 minuter med bil och 20 minuter till fots) där du kan bada i det öppna havet!
 
Mer information:
 • Sand: fin
 • Area: 34,704 m²
 • Längd: 582 meter
 •  Faciliteter och service: Stranden är utrustad med ramper som passar rullstolsbundna och familjer med barnvagnar. Det finns badvakter. Övriga bekvämligheter inkluderar en lekplats för yngre barn och uthyrning av olika typer av vattenaktiviteter. 

2. Del Riuet – En strand omgiven av naturen

Platja del Riuet, L'Escala

Platsen Del Riuet, som är undangömt norr om L'Escala, är perfekt för en avkopplande strandutflykt och passar er som vill utöva olika vattensporter, speciellt vindsurfing.
 
Stranden består av två delar: ena sidan nås via byn Sant Martí, här samlas framför allt livsnjutare som vill ha en dag av sol, bad och avkoppling. På den andra sidan, längre norrut (nära Riuetströmmens mynningen) är stranden vildare och mer populär bland sportare som är på jakt efter en adrenalinkick.
 
Mer information:
 • Sand: fin
 • Area: 15,667 m²
 • Längd: 445 meter
 • Faciliteter och tjänster: Det finns strandbarer, offentliga duschar, solstolar att hyra samt olika sorters vattensportutrustning.

3. Moll Grec – Simma bredvid antika grekiska och romerska ruiner

Moll Grec, L'Escala

Moll Grec är verkligen en unik sevärdhet belägen i en makalös, historisk miljö som du inte kommer att hitta någon annanstans - nära en gammal hamn som användes av både grekerna  och romarna. Att kunna sola och bada bredvid historiska ruiner gör för en sällsynt upplevelse! Moll Grec är ett friluftsmuseum kombinerat med en strand.
 
De majestätiska strukturerna är över 2000 år gamla och fungerar som påminnelser om Moll Grec historiska status som porten till den Iberiska halvön. Men stranden har mer historia än så! Mitt emot de grekiska ruinerna så kan du fortfarande se de medeltida murarna som omgav och skyddade kuststaden Sant Martí d'Empúries.
 
Oavsett om du vill koppla av på stranden, promenera längs strandpromenaden och sanddynerna eller om du vill besöka historiska lämningar så är stranden Moll Grec ett måste för alla!
 
Mer information:
 • Sand: fin
 • Area: 17,331 m²
 • Längd: 432 meter
 • Faciliteter och service: Det finns strandbarer, badvakter, solstolar att hyra samt en lekplats.

4. Pedrigolet – Din privata strand

Pedrigolet, L'Escala

Det är enkelt - eftersom Pedrigolet är så väl undangömd att du kan spendera en hel dag här utan att någon annan dyker upp! Det är som att ha en egen privat strand!
 
Den lilla stranden ligger mellan två större stränder, Rec del Molí och Portixol, och du kan bara nå den till fots genom att ta en av de gångvägar som utgår från en utsiktsplats i området. Stranden är skyddad från nordliga vindar, vilket gör det till en perfekt plats för snorkling!
 
Till skillnad från de flesta andra stränder i området, som erbjuder en hel del tjänster och aktiviteter, så är Pedrigolet stranden att välja om du letar efter en privat plats att slappna av på. Pedrigolet erbjuder inga direkta bekvämligheter eller faciliteter.
 
Mer information:
 • Sand: Småsten och sten
 • Area: 90m²
 • Faciliteter: Det finns en liten parkeringsplats en bit bort. Stranden är väldigt passande för dig som vill dyka eller snorkla.

5. Montgó – A popular beach south of L'Escala

Praia Montgó

Den vackra stranden Montgó ligger på den sydligaste spetsen av L'Escala, skyddad från de nordliga vindarna genom sitt geografiska läge. Dess lugna vatten och fina sand gör den till en favorit bland både lokalbefolkningen och turisterna.

Stranden ligger även nära Montgrí och naturreservatet Medes och Baix - där du kan besöka en av Spaniens vackraste stränder. Här kan du även gå på en vandring, njuta av utsikten och besöka Torre Montgró, som byggdes för att avskräcka piratattacker.

 
Mer information:
 • Sand: fin
 • Area: 86,000 m²
 • Faciliteter och service: Det finns offentliga toaletter och duschar (även för rullstolsbundna), badvakter, kajakuthyrning och tillgång till olika sorters vattensporter.

Är du sugen på en strandsemester i år? Spana då in dessa fantastiska semesterbostäder i L’Escala! Innan du vet ordet av det så kommer du att vilja utforska alla de vackra stränderna som Golf de Roses har att erbjuda!