Alhambra, Granadas vackra ögonsten och stolthet

Alhambra, det moriska palatset som är Granadas ögonsten är ett stort palatsområde med stora trädgårdar och en lång historia med olika grupper som har passerat staden över historiens gång. Det första historiska dokument man har hittat som nämner dessa konstruktioner härstammar från slutet av 800-talet och i de texterna nämns Alcazaba (fästningen) som då skyddade staden i de strider som pågick i stadens många civila strider. 

Antika delar från Alhambra i Granada

Lite historia

På denna strategiska punkt uppe på kullen al-Sabika i centrala Granada började man bygga ut fästningen som också var omgiven av vallar, detta erbjöd självklart bra skydd mot omgivningen samt en fantastisk utsikt över Sierra Nevada och naturen runt omkring. Slottet Alhambra börjades byggas ut ordentligt i mitten av 1200-talet och står idag som en symbol och ett viktigt monument för Islamisk arkitektur och historia, under sin tid var Alhambra en av de viktigaste punkterna för morernas rike rent politiskt, kulturellt samt religiöst.

När man går in i det instängda området i Alhambra idag ser man stora och välskötta trädgårdar som leder till de olika delarna och palatsen, stora rektangulära fontäner, trädgårdar och små arkitektoniska detaljer skapar tillsammans en stil som fortfarande idag är imponerande, väl bevarat och vackert. Över åren har Alhambra haft renoveringar med hjälp av experter från hela världen och över loppet av flera hundra år har olika kalifer från olika tider i Granadas historia byggt och sammanställt palats som idag har blivit en internationell turistattraktion. 

Alhambra trädgårdar och fontäner

Den första kungen från Nazariternas era, Mohammed Ben-Al-Hamar (Mohammad I) började etablera det kungliga boendet i Alhambra och efteråt med hjälp av sina tronföljare Mohammed II & Mohammed III så fortsatte konstruktionen av de olika områdena i Alhambra. Över närmaste 50 åren byggdes det allt från bevattningssystem som kanaliserade vatten från floden Darro, till nya slott, vallar , badhus, vakttorn mm. 

Det var inte förrän Yusuf I och Mohammad V kom in i bilden som Alhambra verkligen började uppgraderas och byggas i den stil som vi idag beundrar. Allt från förbättringar i palatset och fästningen, till utbyggnader med uteplatsen "Patio de los Leones, utvidgning av vallarna, dekoration av tornen och mycket annat hände i samband med att de nya kungarna kom i makt.

Alhambra insidan

När de Katolska monarkerna tog makten beordrades rivningen av delar av Alhambra, och därefter började också anpassningen av komplexet för att kunna bygga ut med nya byggnader som t.ex palatset Karl V, Kejsarens kammare, drottningens omklädningsrum mm. Idag har man försök bevara alla bevis från de olika tiderna av Alhambras historia, man har restaurerat och behandlat stora delar av palatsen genom att fylla i färger, ta hand om de vackra och  rika detaljerna och mönstren som man hittar runt majoriteten av alla väggar och tak i området. 

Utanför Alhambras murar ligger även Generalife, ett område som har varit en avkopplande och grön sommarplats för de olika härskarna i Alhambra. 

Alhambras Trädgård

De olika sevärdheterna

Palatset Nazaries är höjdpunkten i Alhambra och det är just p.g.a. denna fantastisk fina typ av arkitektur som Alhambra än idag är en symbol för vacker islamisk arkitektur i Europa. Palatset börjades byggas på 1300-talet och trots dålig skötsel över åren så har det gjorts väldigt mycket restaureringarna och utöver det har man nu tagit de nödvändiga åtgärderna som krävs för att byggnaden ska kunna hållas i bra skick många år framöver.

Alhambra inifrån

Palatset innehåller en massa olika rum med höga tak, innergårdar med fontäner, svala kammare för varma tider samt olika gånger som går mellan de vackra innergårdarna. Alla fraktaler samt de geometriska och handgjorda detaljerna i det arabiska kaklet är en fröjd för ögonen hur man än kollar på det hela.

detaljer i arkitekturen i  Alhambra

El Salon de Embajadores anses av många vara det viktigaste palatset i Alhambra och här låg en gång i tiden tron för Yusuf I. Taket är är detaljerat dekorerat och när man kollar upp tänker jag ofta på hur otroligt mycket arbete som legat bakom symmetrin runt hela Alhambra.

Detaljer i Alhambra

El Patio del Cuatro Dorado är en anslutande gång mellan de två palats. Via en vandring genom denna anslutnings “patio” eller trädgård går man in i Comares palats. Här hittar man en samling av majestätiska rum som samlats runt en central innergård.

Palatset som byggdes av Mohammed V - Palacio de los Leones (Lejonens palats) ligger runt den världsberömda och vackra uteplats med 12 marmorlejon som tillsammans skapar en fontän. 

Lejonen in Alhambra

Sala de Dos Hermanas har en central kupol med en design som påminner om stjärnhimlen som man borde ta en noggrann titt på.

Taket med stjärnhimlen i Alhambra

 

 

Alcazaba är fästningen med flera stora torn som visar en fantastisk utsikt över staden. Denna Alcazaba stod fast fram till slutet av 1400-talet då de spanska styrkorna erövrade Alhambra. 

De vackra trädgårdarna Generalife skapar tillsammans ett nätverk av vatten-fontäner, genomtänk designade och klippta buskar och massa olika typer av doftande blommor. Man kan ta lugna promenader genom alla grusgångar och det är utan tvekan en perfekt plats för att koppla ifrån och ta till sig naturen och omgivningen.

Alhambra , Granada

Biljetter och att tänka på innan man åker till Alhambra

Här på ticketsmasters hemsida kan du boka biljetterna, och det är viktigt att du har med dig din bankdosa för annars kan det bli problem med betalningen, när du väl har bokat biljetterna så kan du inte bara skriva ut de utan det enklaste är att ta sig till närmaste LA CAIXA bank eller ställa sig i kön utanför Alhambra när du väl kommit fram. Det viktiga är att  man får ENDAST hämta ut sina biljetter med det bankkort som gjorde betalningen

Det är viktigt att man hämtar ut sina biljetter helst några timmar innan man ska dit, för väl på plats kan det bli svårt. En detalj som vi tyckte var lite jobbigt var att vi var tvungna att bevisa att barnen var mellan 12-15 år innan vi fick gå in, detta betyder att man måste ställa sig i samma kö som de som ska köpa eller hämta ut sina biljetter. Vi tyckte att 30 minuter i en kö när man redan har köpt och tryckt ut sina biljetter var en otrolig onödig detalj, vi hade nästan hellre betalat några euro extra för barnen och bara gått in istället för att slösa dyrbar tid.

ingången till Alhambra

Jag hoppas att denna korta information var tillräckligt för att skapa en uppfattning om vad man kan hitta i Alhambra, men det är väldigt mycket som jag självklart inte fått med, så ta dig till Granada och gör det bästa utav resan med ett besök till Alhambra.