Upptäck Empuriabrava - Spaniens Venedig

Empuriabrava är en modern stad belägen på Costa Bravas kust och tillhör kommunen Castello d'Empúries-Empuriabrava. Denna regionen är oerhört unik med alla sina medeltida byar, stränder och historiska arv av nationellt intresse - varav många hittas i själva staden Empuriabrava. Här hittar du Europas största småbåtshamn som bildat en 25 km farled, vilket är varför Empuriabrava kallas för Spaniens Venedig!

I följande artikel hjälper vi dig att upptäcka de bästa aktiviteter du kan hitta på under din semester i Empuriabrava!

Slingra dig genom kanalerna i Empuriabrava

Empuriabrava är känt över hela världen som staden med “vindtunnlar”. Vindtunnlarna är en aktivitet som innebär att vem som helst kan testa sin förmåga i att flyga i de vindtunnlar som namnet syftar på. Men staden erbjuder mer än vindtunnlar, den är även hem till många spännande vattenvägar som påminner om Venedigs kanaler. Området har idag en lyxig och modern karaktär och byggdes år 1968.

Efter att ha byggts om till vattenvägar, av en grupp visionära människor som ursprungligen såg detta som ett övergivet område, fick området den höga statusen det har idag. De byggde kanalerna med löftet om att befolkningens båtar skulle ligga förtöjda vid dörren till varje hus, även fast det inte riktigt blev så, så blev kanalerna oerhört charmiga.

Drömmer du om att bo i en stor villa, med komfort och lyx, på din semester? Varje sommar hyr ungefär 80.000 människor i och runt Empuriabrava  vackra fritidshus, så spana in våra semesterbostäder för att hitta just din villa!


Kanalerna i Empuriabrava, Costa Brava

I staden finns det 25 km av kanaler som täcker ett område på cirka 500 hektar. Om du vill upptäcka kanalerna så ska du hyra en båt genom en av stadens många båtuthyrningsföretag och navigera dig igenom stadsstrukturen precis som du vill. Kanalerna är så populära att det nästan är som om de vanliga vägarna som förbinder de olika stadsdelarna har helt och hållet ersatts av vattenvägar.

Marina de Empuriabrava är ännu en oerhört förtrollande plats i staden. Hamnområdet är hem till två stränder som blivit tilldelade en Blå Flagg för deras utmärkta kvalié på både strand och faciliteter. Stränderna, som heter Empuriabrava och Rubina, är även nära till området med våtmarkerna, Aiguamolls de l'Empordà, och naturreservatet Cabo de Creus.

Besök de mystiska sjöarna i Aiguamolls de l’Empordà

Det finns ett enormt utbud av festivaler som äger rum år 2017 i Spanien, men om du vill ta en paus från festandet så finns det inget bättre än att tillbringa en dag i naturområdet  Aiguamolls de l'Emporda, hem till några av de viktigaste sjöarna och våtmarkerna i Katalonien. Dess ekosystem är skyddad enligt lag och blev ett naturreservat år 1986.

Naturreservatet kan besökas och vandras i hela året om. Det finns ett ändlöst antal vandringsleder som passar både vuxna och barn som vill tillbringa en lugna dag ii naturen. Med mer än 300 arter av fåglar, såsom íbis-enverrugado, cormorão, melro-preto och garça de pescoço branco väntar naturreservatet bara på att upptäckas.

Aiguamolls de l’Empordà

Vi rekommenderar att du håller dig till de skyltade vägarna och lederna för att inte skada varken dig själv eller det ömtåliga ekosystemet. Glöm inte att det även finns gott om sevärdheter runt om i parken, liksom de små trähusen som du kan sitta i medans du tittar på fåglar med kikare. Man sitter i husen för att inte vara synlig eller störa dem medans man kikar.

Vid ankomsten till parken så kan du gå igenom byggnaden, där är receptionen, och här rekommenderar vi att du tar en karta över parken för att kunna dra full nytta av de många vägar du kan promenera, kunna identifiera de många inslagen i parken och sedan hitta tillbaka till utgången. Ibland är vissa leder avstängda på grund av översvämmade fält, kanaler, stränder och små dammar, så håll utkik efter de varningsskyltarna.

Hyr en cykel och upptäck landskapet längs med floden Muga

Empuriabrava, Costa Brava

O Caminho Natural do Rio Muga är ett 40 km spår längs med floden som kan cyklas eller vandras. Spåret följer flodens naturliga förlopp och visar längs vägen den vackra, spanska landsbygden. Leden börjar vid stranden i Empuriabrava och går sedan igenom de olika landskaps-områdena, såsom Parc Natural dels Aiguamolls de l'Emporda, Salinas regionen och Sant Llorenc de la Murga, där leden slutar.

Detta är ett av de bästa sätten att lära känna de olika områdena runt staden och dess natur. Det är även spännande att följa loppet av floden för att se alla de platser som den ger liv och vatten till. Det är enkelt att hyra en cykel för resan: gå upp till Ampuria Car eller Ampuria Cykel Shop, som båda ligger på Requesens street 98, och be om att få hyra en cykel(vi rekommenderar en mountainbike) för hela dagen. Priserna är ganska låga och brukar hamna på runt 12 € för en hel dag.

Delta i den medeltida festivalen Tierra de Trovadores

Medeltidsfestivalen Tierra de Trovadores, Castelló d'Empúries

Detta är en av de mest ikoniska festivalerna för regionen. I festivalen försöker man att återskapa den medeltida huvudstaden, Castilione Vila, i Empúries län där Castelló d'Empúries idag ligger. Under festivalen kommer du att kunna delta i de mörka, medeltida traditionerna som återlivas i bland annat turneringar, musikföreställningar och gatumarknader.

Medeltidsfestivalen Tierra de Trovadores, Castelló d'Empúries

Årets festival pågår mellan 8-10 september och kommer i år att vara extra festlig då festivalen firar att det var 700 år sedan klostret Sant Domènec av Castello d'Empuries grundades. Så förbered dig med en kopp mjöd, visa upp din riddarhjälm och gå på kalaset som den medeltida festivalen Festival Medieval Tierra de Trovadores erbjuder.

Häng på och hylla den bästa katalanska, gotiska arkitekturen

Spaniens religiösa turism sträcker sig längre än bara till påskveckans processioner. I närheten av Empuriabravas centrum, i Plaça Mossèn Cinto Verdaguer, kommer du att finna en oerhört imponerande, gotisk kyrka som kallas för Basílica de Santa Maria de Castello. Detta anses vara ett av de bästa exemplen på vad den gotiska arkitekturen har bidragit med. Den började byggas på 1300-talet och har en djupt mystisk, mörk och imponerande aura som suger in alla dess besökare till en andlig resa.

Denna basilika, som oftas förväxlas med en katedral, har byggts ut under århundradena. Vissa delar började byggas om under 1400-talet och blev klara först på 1500-talet, bland annat tog marmorfasad lång tid att byggas.

Inne i kyrkan hittas alla de typiska inslag som en religiös byggnad av detta slag bör ha. Platsen har fungerat som ett andligt centrum för hela regionen: ett romerskt, baptistiskt snitt, ett underbart alabaster-altare från 1500-talet, två sarkofager, färgstarka gotiska glasrutor och andra fascinerande element.

Missa inte basilikans Parish Museum som du finner inuti basilikan och visar värdefulla, liturgiska stycken (inklusive ikoner), ceremoniella artefakter i guld och silver och andra prydnadsföremål och arkeologiska saker som hjälper till att berätta Basílica de Santa Maria de Castellos historia.

Andra intressanta platser

Klostret Mosteiro de San Pere de Rodes, Costa Brava

Det historiska arvet

  • Ett av de viktigaste arkeologiska områden att besöka är La Gran Casa i Portal Nou. Här kan du se, på nära håll, de adliga familjers bostäder som bodde här i slutet av medeltiden. Det är ännu ett bra exempel på hur katalansk, gotisk arkitektur såg ut under 1400- och 1500-talet.

Slott

  • Missa inte vackra La Torre Carlina em Carrer Calciners, en fästning från 1800-talet som byggdes av Toledo regimen. Fästningen byggdes, som så många andra under denna tiden, för att försvara regionen från externa attacker. Den visade sig vara särskilt användbar i en historisk invasion år 1874, som blev känd som "Fogo de Castelló", som betyder 'Branden i Castelló'.

Medeltida strukturer

  • Nära basilikan Santa Maria de Castelló finns det en medeltida bro som kallas Pont Vell, som förtjänar ett besök. Bron tros ha byggts någon gång under 1400-talet och kallades ursprungligen för "Ponte Nova", 'den nya bron'. Under tiden var det mycket viktig med infrastruktur som möjliggjorde bättre rörlighet i regionen, varpå Pont Vell byggdes. På grund av de krig som brutit ut under århundradena så har bron ständigt varit under reparation och renovering. Idag är bron hel men om man tittar nära så kan man se krigets historia i dess sprickor och ombyggnationer

Empuriabrava är en spännande stad som håller i mycket historia. Under ditt besök glöm inte att upptäcka de andra städerna i regionen, var och en med sin alldeles egna utstrålning. Varför inte hyra en semesterbostad i Girona som du kan utgå ifrån när du gör dina spännande dagsutflykter? Den spanska historien väntar på dig.