De bästa attraktionerna och sevärdheterna i Blanes på Costa Brava

Det är svårt att bli uttråkad i Blanes - den charmiga strandstaden som markerar början på Costa Brava har många spanska gatumarknader, festivaler och andra traditionella tillställningar hela året om.
 
Blanes
Blanes har många vackra stränder och vikar, magnifika kyrkor, en charmig stadskärna, härliga strandpromenader, imponerande monument och massvis med restauranger och barer som erbjuder en helnatt. Blanes är grannstad till den livade badorten Lloret de Mar och ligger endast en timme från Barcelona.

Så vad exakt är det du inte får missa under din semester i Blanes? I följande text går vi igenom Blanes finaste smultronställen.

1. Botaniska trädgården i Blanes

Blanes är hem till några av de bästa botaniska trädgårdarna i Europa. De klassas definitivt som stadens bästa sevärdheter och bör därav inte missas!

Den botaniska trädgården Marimurtra

Marimurtra Botaniska trädgård i Blanes
Högt upp på en bergstopp hittas denna färggranna gården med en otrolig panoramautsikt över Medelhavet och de klippiga vikarna runt om. Denna botaniska trädgården täcker nästan 15 hektar och invigdes år 1920 av en tysk affärsman vid namnet Carl Faust. Nu finns det mer än 4.000 olika sorters växter i trädgården. Det finns även tama papegojor som du kan posera med för att få roliga bilder.

Trädgården är öppen varje dag från 10.00 - 18.00, men de släpper inte in besökare efter kl 17.00, och inträdet kostar 6,5 euros. Du kan enkelt gå till Marimurtras botaniska trädgård då det endast ligger 1,5 km från Blanes stadskärna (gå längs gatan Passeig de Carles Faust, som du hittar strax bakom hamnen). Vi rekommenderar att du kombinerar ditt besök till den botaniska trädgården med en utflykt till en av de vackra vikarna som ligger nedanför berget som gården vilar på. Den mest populära av vikarna heter Cala San Francesç
 
Cala Bona, Cala Francesc, Blanes
Cala San Francesç är en av de vackraste stränderna på Costa Bravas kust och Marimurtra botaniska trädgård är en av de bästa sevärdheterna. Kombinationen av trädgårdens tropiska omgivning och Medelhavets blå vatten i bakgrunden är oförglömlig. På kanten av klippan i den botaniska trädgården ligger ett pittoreskt, litet tempel som inte får missas. Det är inte konstigt att mer än 300.000 människor väljer att besöka denna trädgården varje år.

Den botaniska trädgården Pinya de Rosa

Pinya de Rosa, botanisk trädgård, Blanes
Ännu en vacker och känd botanisk trädgård i området är Pinya de Rosa. Denna trädgården är även den verkligen värt ett besök. Pinya de Rosas landskap är så unikt att det är förklarat som “de Interés Nacional”, alltså av nationellt intresse. Du kan se havet även från denna trädgården, som består av mer än 50 hektar mark, fulla med nästan 7.000 olika tropiska arter. Trädgården byggdes år 1945 och erbjuder många olika sorters kaktusar, palmer och aloe vera plantor.

Pinya de Rosa är öppen varje dag från 9.00 - 18.00. Det kostar 4 euro att besöka parken, och parkeringen är gratis. Och medans du ändå är i området så rekommenderar vi att du besöker det närliggande kapellet Ermita de Santa Cristina, som erbjuder en bit spansk historia.

Eller så kan du spendera resten av din dag vid den vackra viken Cala Treumal, som ligger endast 300 meter längre bort.

2. Slottet och utsiktsplatsen i Blanes

Om du söker efter en spektakulär utsikt över Blanes - hamnen, dess stränder och kustlinjen, så ska du vandra upp längs San Juan (“Sant Joan” på katalanska) till slottet med samma namn. Slottet ligger på bergets San Juans topp, 173 meter över havet.

San Juan, Blanes

Slottet, som byggdes under mitten av 1200-talet, har renoverats många gånger. I dagsläget så är det egentligen bara tornet, som byggdes under 1500-talet, och några mindre delar kvar. Slottet i sig är nog inte värt utflykten - men utsikten är det. Längs hela leden upp till toppen finns det skyltar med information som förklarar vad det är du ser för något. På väldigt klara dagar så kan du se Montjuïc i profil, det centralt belägna berget i Barcelona.

Glöm inte att ta med dig vatten för din vandring till bergets topp. Gå antingen på morgonen eller på kvällen då det inte är för varmt. Mitt på dagen står solen som högst och risken att du bränner dig är ännu högre. Bär bekväma skor och ta med dig en hatt och solskyddsfaktor.

Om du inte vill vandra uppför berget så finns det en serpentinväg som du kan åka uppför med bil, det finns till och med en gratis parkeringsplats på toppen.

3. Fisk och skaldjur, Blanes gastronomiska specialiteér

Blanes,strand

Blanes har en fisketradition som går långt tillbaka i tiden. I dess hamn, som är hem till både lyxiga yachter och spartanska fiskebåtar, kan färskfångad fisk och skaldjur avnjutas på en av restaurangerna. Du kan även besöka fiskmarknaden La Lonja de Blanes, för att tillaga den färska fisken själv eller för att bara utforska det traditionella Blanes. La Lonja de Blanes är en av de få fiskmarknaderna på Costa Bravas kust som fortfarande är aktiva.

Under året så håller Blanes i många gastronomiska evenemang och under denna tiden så har de deltagande restaurangerna speciella menyer med särskild fokus på de produkter som står i rampljuset.

Gambas, Blanes

Jornadas de la Gamba är just en sådan tillställning som äger rum i maj och Jornadas Gastronómicas del Suquet de Peix, tillställningen som firar Blanes traditionella fiskrätt, äger rum i oktober. Om du vill ha mer information gällande dessa evenemang så kan du fråga i Blanes egna turistkontor.

4. De bästa evenemangen och festivalerna i Blanes

Eftersom Blanes är en strandort som lockar många besökare på jakt efter sol och bad så hålls de flesta festivaler och kulturella aktiviteterna under sommaren, så fler kan delta i festligheterna.

Blanes på natten

Några av de sakerna som du mest sannolikt kommer att springa på i Blanes är Sardanas; som är en traditionell katalansk folkdans och Habaneras; som är de karibiska sångerna som togs med från Cuba till Blanes under 1800-talet och sedan började sjungas av de lokala fiskarna i den lilla kuststaden. Andra saker som du kommer att kunna se i Blanes är dansfestivaler, utomhuskonserter, sportevenemang och olika hantverk workshops.

Och precis som så många andra städer och byar i Spanien så har Blanes helt otroliga sommarfestivaler:

La Noche de San Juan: en magisk sommarfestival på stranden

Noche de San Juan - magical rituals

Blanes har, inte helt oväntat, en av de bästa festivalerna för Noche de San Juan i hela Katalonien. Staden har ju trots allt ett berg och ett slott döpt efter helgonet San Juan (‘Sant Joan’ på katalanska).

Den magiska natten mellan den 23 och den 24 juni, den kortaste natten på året, kallas även för ‘Noche del Fuego’ som betyder ‘Eldens natt’. Spanjorerna samlas under denna natt runt stora brasor på stränderna med mat och dryck för att välkomna sommaren med olika magiska ritualer. Självklart kommer du även att kunna se fyrverkerier och smällare under nattens firande.

Den festliga atmosfären sprider sig under natten från stränderna och in mot staden där du kommer att kunna hitta gatufester (verbenas), musik och fulla barer. Under just Noche de San Juan är det vanligt att fira med en flaska, eller flera, cava tillsammans med efterrätten ‘Coca de Sant Joan’ som är gjort på sötat bröd med karamelliserad frukt.

Fiesta Mayor de Blanes och den bästa fyrverkerifestivalen på Costa Brava

Fyrverkrier i Blanes
Om du besöker Blanes i slutet av juli så har du turen att kunna ta del av den mest imponerande fyrverkerifestivalen på hela Costa Brava - och kanske den bästa i hela Europa.

Concur Focs d'Artifici är en känd, internationell fyrverkeritävling och en del av Santa Anna Festival, även kallad för Fiesta Mayor de Blanes. Denna sommarfestival firar stadens egna helgon Santa Anna och erbjuder därmed en mängd underhållning; musik, sagor och livade parader med jättar.
 
Blanes konsert
Fyrverkeritävlingen är ett av de största evenemangen i Blanes och lockar flera tusentals människor, både från närliggande områden och utomlands - alla besökare har dock en sak gemensamt: de vill se de olika länderna tävla i vem som har den bästa fyrverkerishowen.

Du ser fyrverkerierna allra bäst ifrån stranden, men du kan även se de från bergen eller från Sa Palomera, den kullen som separerar Platja de Blanes från Platja S’Abanell. Att kika på fyrverkerierna med den vackra staden Blanes i bakgrunden är en oförglömlig upplevelse.

 Blanes fyrverkerier

Fiesta Mayor Pequeña - Den lilla sommarfestivalen

Har du bokat din strandsemester i Blanes i augusti än? Då kan du se fram emot den traditionella sommarfesten som staden erbjuder. Fiesta Mayor pequeña, även kallad för ‘den lilla sommarfestivalen’, firas till minnet av helgonen San Bonosio och San Maximiliano, runt den 21 augusti.

Festivalen har ett fullspäckat program med musik, kultur och sportaktiviteter, som bland annat regata (en roddtävling). Den mest kända delen av Fiesta Mayor pequeña är nattvandringen som heter Caminada Popular Nit de Sant Bonós.

Karneval

Karneval Blanes

Även om du besöker Blanes under vintern så kan du ta del av en annan typ av spanska festivaler: carnival! Förbered dig för många goda skratt med denna tillställningen som älskas av spanjorerna. För att delta så behöver du klä ut dig och gå med i en av de många paraderna som slingrar runt stadens gator.

Karnevalen har något för alla - konserter och workshops för de äldre, samt lekområden och shower för de yngre. Om du vill ha tips på mer aktiviteter som passar dig som besöker Blanes med barn, spana in vår Blanes Familjeguide.