Spanska köket - en perfekt Fideuá

Fideuá är en skaldjursrätt som är en nära släkting med den världsberömda paellan. Denna rätt härstammar också från Valencias kust och är gjord på  fideuá-pasta istället för ris. Till den här rätten kan du använda en mängd olika pastasorter beroende på vad du gillar mest som t ex spagetti, vermicelli eller capellini. Bryt den torra pastan i mindre bitar för att göra en autentisk fideuá.  

 

Svårighetsgrad: Medium

Tillagningstid: 50 minuter  

Ingredienser

- Pasta

- Buljong av morot, tomat, räkskal, lök och lagerblad. 

- Marulk

- 1 röd och grön paprika

- 1 klyfta vitlök

- 1 mogen tomat

- Musslor

- Räkor

- Bläckfisk

- Persilja, peppar, salt, saffran och vitt vin. 

- Solrosolja 

Tillagning

- Förbered en buljong av morot, tomat, räkskal, lök och lagerblad. 

- När vattnet kokar, lägg till marulken. 

- Rosta pastan i stekpannan. 

- Gör rent och ångkoka musslorna. 

- Finhacka paprikorna och vitlöken. 

- Dela och riv tomaten. 

- Värm oljan i pannan. 

- Skär paprikan, vitlöken och tomaten. 

- Häll av och sila buljongen.

- Gör rent och skär bläckfisken till ringar och lägg dem i pannan. 

- Mortla saffran med persilja, addera vittvin och blanda ner allt i pannan. 

- Addera pasta och the silade buljongen. 

- Till slut lägger du i räkor och musslor. 

- Koka på hög värme i mer än 10 minuter, sänk värmen och låt det sjuda i ytterligare 7- 8 minuter.

- Låt maten vila lite innan servering. 

Fideuás historia

Det finns en intressant story bakom skapandet av denna släkting till paellan. Vem vet om den är sann eller ej. Fideuá skapades ursprungligen av fiskaren Joan Batiste Pascual från Gandia i Valencia 1915. Han var mer känd som Zabalo. 

Pascual namngav sin rätt "dottern från havet" då den föddes ombord en fiskebåt på grund av en girig fiskare. Pascual var kocken ombord fiskebåten och han tillagade ofta mängder med paella till sina kollegor. Kaptenen ombord älskade paellariset så mycket att han brukade äta rikligt och mer än vad som var hans andel. De övriga ombord fick mindre mat. I ett försök att försöka få kaptenen att inte vara så girig bytte Pascual riset mot pasta och härmed var fideuán född. 

Uppenbarligen funkade inte hans taktid då kaptenen själviskt fortsatte att äta än större portioner, vilket är förståligt, för att den här rätten är verkligen delikat och något du måste prova. Ryktet om denna magiska rätt spreds över hela Gandia stad och senare i Valencia och är nu en traditionell rätt för provinsen. 

Lär dig att göra dessa läckra räkomeletter/tortillitas de camarones denna semester.