Sortera med: Alora

En guide till El Chorro och Caminito del Rey i Malaga

Nyligen öppnades den nyrenoverade Caminito del Rey, även känd som El Camino del Rey. Lanseringen av denna historiska plats har varit en av de mest efterlängtade händelserna runt om i Malaga det senaste året.

Den nya stigen har skapat rubriker över hela världen och Lonely Planet har nyligen nominerat vandringen längs Caminito som en av de hetaste aktiviteterna år 2015.

Den officiella invigningen av Caminito del Rey är den 28 mars men vi på Semesterbostad-Spanien fick en pressinbjuden för en exklusiv förhandsvisning och här kan du se vad som väntar. Kolla igenom vår fantastiska video om Caminito del Rey.

Om El Caminito del Rey

El  Caminito byggdes ursprungligen mellan 1901-1905 och användes för att transportera material och människor mellan två kraftverk som byggdes på varsin sida av El Chorro ravinen. Det var inte förrän i början av 1920-talet som den öppnades officiellt av kung Alfonso XIII och han lade grunden till namnet som den bär idag. Sedan hans besök har El Caminito blivit en av de mer intressanta underverk i Spanien som bjuder på historia och natur i ett. Den fascinerande vägen och den vackra omgivningen gör att denna aktivitet hamnar väldigt högt upp på listan över intressanta saker att göra i Andalusien.

Vill du läsa mer om andra aktiviteter i Andalusien så borde du ta en titt på artikeln Topp 10 utflykter för hela familjen att besöka nära Malaga.

El Chorro (La Garganta del Chorro) är en fantastisk plats med stora väggar av sten som sträcker sig så högt som 400 m längs en tre kilometer lång sträcka. "El Chorro" kan löst översättas som "spurten" vilket är precis vad vattnet gör i samband med att den reser genom ravinens smala kanaler. Skillnaden i höjden mellan de två konstgjorda reservoarerna i vardera ändar av ravinen skapar en unik möjlighet för utveckling av vattenkraft, ett nästintill revolutionerande koncept på den tiden då man startade detta projekt.

Här på El Caminito del Rey ser man trådar som hänger längs ravinen halvvägs upp på sidan. Den ursprungliga strukturen sägs ha byggts av sjömän som var vana vid att klättra rep och arbeta samtidigt som de svävade ovanför ett tomrum och döden. Obekräftade rapporter har också påstått att många av de mer farliga arbetsuppgifterna utfördes av dödsdömda fångar.

Vägen byggdes med sand och cement och hålls på plats av metallfästen. Ett enkelt järnräcke infördes längs denna svåra bergsvägg och den Caminito som man kände till den förr började sakta bli osäkrare för varje år och i samband med förfallet ökade också risken för olyckor. De stängde officiellt ner leden under 2000, och detta endast efter att flera människor föll och dog på denna nu ökända plats.

Faran och historien runt platsen blev legendarisk och lockade klättrare och adrenalintorskar från hela världen. Många människor hänvisar till Caminito som "världens farligaste väg". 

Så här såg el Caminito ut under 2013 strax innan renoveringen började. 

 

Regeringen har talat om en renovering och uppgradering Camino i åratal men det var inte förrän i slutet av 2013 som de verkligen kom igång med dessa planer. Slutligen kom de till stånd och de lokala myndigheterna och staden Malaga investerade 2.5 miljoner euro för att rusta upp och renovera platsen. Man hoppas att det ska bli en av de största attraktionerna i Andalusien, om inte hela Spanien.

Hur man bokar och köper biljetter

Biljetter måste bokas online och kan göras här. För de första sex månaderna är entrén gratis och efter denna sexmånadersperiod så är kostnaden 6€ per person. 

Det maximala antalet av personer som tillåts på Caminito på en gång är fyrahundra personer. Grupper på upp till femtio personer tillåts genom inledande kontrollpunkter och material samt redskap delas ut till besökarna varje halvtimme. Man uppskattar att ungefär sexhundra personer om dagen besöker Caminito under de första sex månaderna. 

Öppettider och datum

De initiala öppningstider är listade nedan.
1 april-30 oktober: 10:00-17:00
1 november-31 mars: 10:00-14:00
Stängt 24, 25 31 december och den 1 januari. 

Den nya Caminito del Rey 

Den totala sträckan på den nya Caminito del Rey är 6,6 km - beroende på vart du börjar. Du har också valet att börja från två motsatta sidor: från norra Ardales sidan eller från den södra Alora / El Chorro sidan. Även om rutterna är nästintill identiska så finns det skillnader som måste betraktas istället för att förklaras, nämligen de vyerna som du har under fötterna.

Tillgång via Södra sidan - Tågstationen Alora

Om kommer med tåg så är detta den väg du måste ta. Denna uppgång är den svårare av de två eftersom den har en brant uppförsbacke. Den uppskattade tiden från början till slut för den här rutten är 5 timmar jämfört med 4 timmar om man kommer från Ardales sidan. 

Om du tar tåget hit kan du också välja att ta den populära vandringsleden som leder mot de arabiska trapporna i bergsväggen från 1500-talet.

Med utgångspunkt från tågstationen så har du bara 1,5 km promenad till första kontrollen. Du måste gå förbi den gamla campingplatsen och följa skyltarna. Från stugan får du ta en dryga 800 meters promenad, det är en brant uppförsbacke som leder mot järnvägsspåren och tunneln.

Du startar Caminito på det högsta delen där de flesta vertikala sektionerna går igenom Desfiladero de los Gaitanes och korsar över hängbron i  Balconcillo de los Gaitanes.

Härifrån har du nästan 3 km av klippor och bergsväggar och när du är på väg tillbaka ner i Valle del Hoyo så är vägen enkel och slingrar i ytterligare 2.7 km till slutet. Stigen slutar väldigt nära sjön på Ardalessidan. 

Åtkomst via Ardalessidan

Detta är den lättare av de två stigarna som du kan välja mellan. Denna väg följer floden nedströms och sägs ta en timme mindre. Leden börjar strax utanför MA-444 tillfartsväg och slingrar runt Ardalessjöarna. Det finns en liten tunnel som ligger precis bredvid restaurangen Mirador, mitt framför Conde de Guadalhorces vattenreservoar.

En promenad genom den här tunneln leder dig tillbaka till floden och mot vattenkraftverket. Den första delen av promenaden är 2,7 km och tar cirka femtio minuter. Styrstationen ligger precis bredvid det gamla vattenkraftverket och när man passerar kontrollen så smalnar vägen snabbt och blir allt mer vertikal.

Den gamla Caminito vägen har lämnats så intakt som möjligt och den nya vägen byggdes strax ovanför. Den nya består övervägande av träpaneler som har stöd borrade in i bergsväggen. 

Stigen är  en meter bred och erbjuder flera spektakulära glasgolv sektioner och man hittar även en hängande bro som korsar ovanför Balconcillo de los Gaitanes. Låt oss bara tillägga att detta äventyr inte  är för den som är höjdrädd eller generellt skakig. Bron är upphängd dryga 100 m. upp, strax utanför ravinen Gaintanes. 

Saker att tänka på innan inför Caminito del Rey 

  • Du bör inte försöka dig på denna vandring om du är en nervös person eller lider av svindel.
  • Du kommer att förses med en hjälm vid början och den måste du ha på dig hela tiden. 
  • Det finns inga badrum eller anläggningar på hela sträckan, så se till att ha det avklarat i förväg.
  • Ta med dig vatten och mat. Här finns inga restauranger eller butiker.
  • Om du anländer med tåg, se till att du reservera platser för Alorasidan. 
  • Tågstationen i El Chorro kommer att döpas till El Chorro - Caminito del Rey i framtiden. 
  • Barn måste ha föräldrar till hands hela tiden och de måste vara över 8 år gamla.
  • Tillträde kan vara stängt under kraftiga vindar över 35 km/hr. 
  • Vandringen är linjär. Du börjar och slutar på två olika ställen. Det finns en transferbuss som förbinder dem och du kan köpa biljett för en billig peng för att ta dig tillbaka till bilen. 

Här hittar du mer information på Caminito del Reys hemsida. 

Att ta sig till Caminito del Rey med bil

Det finns två sätt att komma till El Chorro från Málaga. Du kan gå via Alora eller Ardales. 

Den snabbaste vägen är genom att följa rutten Ardales och vi förklarar hur. Lämna Málaga och följ A-357 norrut mot Cártama. Strax efter att du passerat byn Ardales på vänster sida så borde du hålla ögonen öppna för en skarp vändning åt höger. Det är märkt M-442 / Ardales / MA-5403 / El Chorro.

Ta en omedelbar vänster på länsväg MA-444 som snabbt tar dig runt Guadalhorces reservoar och här får du även njuta av ett fantastiskt landskap. Håll dig kvar på denna väg som slingrar runt sjön tills du så småningom kommer fram till en korsning med en skarp vändning åt höger mot byn El Chorro.  Efter ca 5 km kommer du komma ut ur skogen och det är här som du får glimtar av Caminito och El Chorro-reservoaren.

Följ skyltarna till byn och kom ihåg att du måste passera över reservoaren för att komma fram till El Caminito del Rey.

Om du kommer och vill börja från Ardalassidan

Följ instruktionerna ovan men i stället för att svänga höger mot byn El Chorro så ska du hålla dig mot MA-444. Kör förbi campingen och strandområdet.

Strax innan du kommer fram till en liten tunnel ska du ta en skarp höger in en krokig grusväg/bilväg skyltat Restaurante El Mirador. Kör upp ett par hundra meter och parkera var som helst i närheten, tunneln är väl synlig och skyltad så du ska inte ha alltför stora problem med att hitta hit.

Det finns även framtida planer på att bygga två stora parkeringar här. 

Tåg till El Chorro - Caminito del Rey från Málaga

Det finns för närvarande bara två tåg som lämnar dagligen från Malagas Maria Zambrano station till El Chorro -  Caminito del Rey. Den första avgången är kl.10:05 - destination Ronda - och den andra vid 16:48 - destination Sevilla Santa Justa. Restiden är 40 minuter och en biljett kostar 6€.

Det finns tre tåg som tar dig tillbaka från El Chorro till Málaga. De åker kl.9:33, 15:03 och 18:03 från El Chorro. 

Ytterligare tågtrafiken har planerats för framtiden. För mer information, kolla in Renfes hemsida eller ring 902 320 320.

Vi får hoppas att du ha en fantastisk dag där ute i Alora och skulle du ha några erfarenheter, råd eller foton så hoppas vi du kan dela med dig på vår facebook eller google plussida. 

Läs också favoritartikeln 9 Populära och Charmiga byar i södra Spanien här.

Mattias Rad är Spain-Holidays svenska skribent och content manager. Du kan hitta mer av hans artiklar om Spanien här.

Du kan också lägga till Semesterbostad-Spanien på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien.

Dela artikeln

Kommentarer

X
Vinn 750€ i presentkort inför din nästa semester i Spanien!
Sign up for our newsletter and you could win 750€ off your next Spain Holiday. Choose from over 7500 properties.

 Vinn 750€ i presentkort inför din nästa semester i Spanien!